vrijdag 14 februari 2020

Bohus Stickning in het Bohusläns Museum

In 2010 las ik op het blog van Berthi over de tentoonstelling Från arbetslöshetsprojekt till världssuccé (Van werkloosheidsproject tot wereldhit) in het Bohusläns Museum in Uddevalla. Het was een tentoonstelling over Bohus Stickning (Bohus breiwerk). Ik had dit graag willen zien tijdens onze vakantie in Zweden, maar ik wist op dat moment helaas niet van deze tentoonstelling af.  Wij verbleven destijds op slechts anderhalf uur reistijd van het museum, dus een bezoek was zeker mogelijk geweest. Tijdens een van onze volgende vakanties hebben we het Bohusläns Museum bezocht en daar alsnog Bohus breiwerk gezien. 







Onderstaand het verhaal over Bohus Stickning op het blog van Berthi:

Elsbeth vertelt in het kort de geschiedenis van Bohus Stickning:
De Zweedse provincie Bohuslän ligt aan de westkust van Zweden. Tijdens de depressie in de jaren dertig werden de steengroeven in Bohuslän bijzonder hard geraakt wat resulteerde in een hoge werkloosheid en ontberingen. Een groep vrouwen uit het noorden van Bohuslän stuurde een afvaardiging naar de vrouw van de gouverneur in Göteborg, Emma Jacobsson, en vroeg haar te helpen bij het opzetten van een huisindustrie. In 1939 startte Bohus Stickning (Bohus Breien).

Emma Jacobsen was de drijvende kracht achter het stimuleren van het project en het verbeteren en ontwikkelen van de huisnijverheid. Op het platteland gaf Bohus Stickning een belangrijke sociale stimulans door de breicursussen die werden georganiseerd. Vanuit zijn oorsprong als een hulpproject transformeerde Bohus Stickning naar een bedrijf dat exclusief handwerk produceerde.

Patronen werden exclusief voor Bohus Stickning ontwikkeld. Initieel deed Emma Jacobsson dit zelf, later werd dit door professionele ontwerpers gedaan. Inspiratie voor patronen werd gehaald uit tentoonstellingen, architectuur en natuur, zoals het patroon Scilla geïnspireerd is door dwerg hyacintjes. De eerste producten waren gewoon handschoenen en sokken van sterke wol. Maar al snel werd overgestapt op fijne wol en angora mengsels van de hoogste kwaliteit. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Bohus Stickning op het hoogtepunt van haar productie en werd het breiwerk geëxporteerd naar o.a. de VS. De productie stopte in 1969.

Sinds een aantal jaren is Bohus Stickning aan een opleving begonnen. Allereerst in Zweden en later door een grote tentoonstelling in de VS. Patronen zijn beschikbaar gemaakt door het mooie boek Poems of Color van Wendy Keele en breipakketten worden weer uitgebracht door Bohusläns Museum in samenwerking met Solveig Gustafsson.

In Nederland geeft Marja de Haan workshops en cursussen. Marja ontdekte Bohus Stickning op vakantie in Zweden en heeft haar kennis opgedaan via haar netwerk in Zweden en door te spreken met vrouwen die van eind jaren '30 tot eind jaren '60 uit de vorige eeuw voor Bohus Stickning gebreid hebben.

In 2009 organiseerde Marja de Haan een reis naar Bohuslän en Elsbeth was daar bij. Ze zijn toen ook op bezoek geweest bij Berith, wiens moeder vroeger voor Bohus Stickning gebreid heeft.

De ontwerpster van Scilla is Anna-Lisa Mannheimer Lunn, de tweede professionele (en onbezoldigde) ontwerpster die door Emma Jacobsson werd gevraagd te ontwerpen voor Bohus Stickning. Anna-Lisa woonde in Kopenhagen en zij was de ontwerpster die voor Bohus Stickning de zo kenmerkende ronde pas ontwierp.

Carla Meijsen schreef een uitgebreid artikel over Bohus Stickning in Handwerken zonder Grenzen 151.

Informatie:
Met dank aan Berthi voor het mogen plaatsen van het verhaal over Bohus Stickning. http://berthi.textile-collection.nl/2010/07/27/bohus-stickning/
https://www.bohuslansmuseum.se/en/collections-and-history/bohus-knitting-1939-1969/
digitaalmuseum (met veel voorbeelden van Bohus Stickning))
digitaalmuseum
https://www.amazon.com/Poems-Color-Wendy-Keele/dp/1883010128
http://www.solsilke.se/

3 opmerkingen:

  1. Ja, ik weet nog goed, dat ik het artikel in HZG las: prachtig werk en zó interessant om ook de achtergrond ervan te leren kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat weer een mooi blog. Er is zoveel moois te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige truien/vesten met veel achtergrond info. Leuk. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen