dinsdag 26 maart 2013

Noorse dames op bezoek in Staphorst en Spakenburg

Heidi van het Noorse klederdracht magazin BUNAD en 18 leden van de Noorse Folkedraktforum reisden in augustus 2011 naar Nederland om de klederdracht van twee plaatsen te bestuderen.  Het was een zeer informatieve en indrukwekkende reis. ANDREA TEBBENHOFF, lid van de Noorse Folkedraktforum had de reis georganiseerd. Andrea is van Nederlandse afkomst en is bekend met STAPHORST en SPAKENBURG waar nog dagelijks klederdracht wordt gedragen door een aantal vrouwen. Dankzij Andrea konden de Noorse vrouwen van dichtbij kennismaken met de klederdracht uit Staphorst en Spakenburg.  In de BUNAD magazins nr.4 van 2011 en nr.1 van 2012 stonden uitgebreide artikelen over deze reis.

Een aantal pagina's van twee artikelen uit de betreffende magazins en een serie foto's van de website van MAGASINET BUNAD.



Twee Noorse vrouwen gekleed in Staphorster klederdracht


 Een Staphorster vrouw toont het stipwerk.

 Een vaste hand!

 Indrukwekkende resultaten.

Een Staphorster vrouw laat zien hoe een muts wordt gemaakt


 Mouwtjes voor kinderen

Klederdracht Spakenburg

Plooien maken voor een mutsje

Kraplappen voor in de rouw

Margot Sollie was verkleed in klederdracht, hier te midden van twee Spakenburgse vrouwen

Tevreden leden van de NFF

Veel indrukken om over na te praten

Veel moois op de planken

Tekst en foto's: Heidi Fossnes, Magasinet BUNAD







Het volgende verslag is van de website NORSK FOLKEDRAKTFORUM.

De reis begon vanaf luchthaven Schiphol Amsterdam, daar stond een bus klaar die ons naar het hotel in Amersfoort bracht. Na het eten informeerde Andrea ons over Nederland en het programma voor de volgende dagen. Eerst bezochten we Staphorst en ontmoetten daar Aaltje Troost. Zij heette ons welkom bij haar thuis en liet ons klederdracht zien. Twee Noorse vrouwen krijgen klederdracht aan.




Aaltje Troost draagt nog iedere dag klederdracht, daar is ze trots op. De dracht bestaat uit een muts van stipwerk. Aan de kleuren kun je zien of iemand in of uit de rouw is. Een vrouw in de rouw draagt een muts met stippen in wit en verschillende blauw tinten, een vrouw uit de rouw draagt een muts met de kleuren rood, geel groen en wit. Aaltje Troost maakt zelf geen stipwerk  meer, maar ze liet ons wel zien hoe het stipwerk gedaan wordt.


Twee Staphorster vrouwen, rechts Aaltje Troost

Na de lunch bezochten we de MUSEUM BOERDERIJ, dat is een particulier museum. Hier keken we in de kast waar het textiel wordt bewaard. Mevrouw van Dijk-Koobs liet ons zien hoe de kap wordt gemaakt.


  Mevrouw van Dijk-Koobs liet ons zien hoe de muts wordt gemaakt.


De volgende dag gingen we naar Spakenburg. In Spakenburg zijn veel vrouwen die nog dagelijks de klederdracht dragen. Eerst bezochten we het KLEDERDRACHT- EN VISSERIJMUSEUM. Voordat de rondleiding begon, werd een van onze leden in klederdracht gestoken.




Na de lunch was er een klederdracht modeshow met modellen van verschillende leeftijden. Er werd kleding geshowd uit de periode van 1800 tot heden. In Spakenburg zijn ook kostuums voor in en uit de rouw, de verschillen zijn goed te zien.



In MUSEUM SPAKENBURG kregen we een rondleiding en mochten veel klederdracht bekijken en aanraken. De avond werd afgesloten met een rondleiding door een molen en een diner in het naastgelegen restaurant.
Zondag was de dag van vertrek. We werden naar Amsterdam gebracht voor een rondvaart door de grachten. Aan boord kregen we een lunch. Na de boottocht bracht de bus ons naar Schiphol en vlogen we terug naar Noorwegen.

Tekst en foto's: Mona Løkting




Met dank aan Heidi Fossnes, Mona Løkting en Andrea Tebbenhoff.

Op mijn blog "De tante van Tjorven" kun je onder het LABEL KLEDERDRACHT alle berichten lezen over Staphorst en Spakenburg.

20 opmerkingen:

  1. Wat is dit toch een prachtige dracht !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijk logje om de dag mee te beginnen Willy, echt genieten!! Mooi dat er ook in andere landen belangstelling is voor onze mooie Nederlandse streekdrachten! Dank voor je uitgebreide post, en lieve groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtig verhaaal en die foto's zijn om te smullen. Ik ben lapjes ; oude en nieuwe, aan het verzamelen voor een klederdracht quilt. Gewoon een vierkantjes quilt, dat is voor mij 'de moeder' van de quilten.... Ik heb al aardig wat oude lapjes maar er kan altijd nog bij, dus als je een tip hebt.......

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuke post!
    Altijd leuk om weer eens wat te zien over klederdrachten!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel interessante verhaal Willy, bedankt :) Ik mag drachten wel graag zien maar ik denk ze zijn niet erg handig vandag ;)

    Groetjes
    Sigi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat zullen deze noorse dames genoten hebben van hun reis. Net als in Zweden is ook in Noorwegen nog altijd veel belangstelling voor klederdrachten en die van ons zijn toch zo heel anders dan daar gedragen wordt. Fijne blog weer.
    Kram
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Willy,
    Wat geweldig mooi is dat toch, die klederdrachten. Gelukkig zijn er nog steeds vrouwen die deze dracht dragen en ze zo levend houden. Het zou zo jammer zijn als het straks alleen nog maar op plaatjes te bewonderen is...
    Dank je voor deze tour door Spakenburg en Staphorst. Voor mij niet eens zo ver weg, maar ik ben er toch nog nooit geweest. Snel even op het to-go lijstje gezet...
    Ik wens je een heel fijne dag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer een stukje 'levende' geschiedenis, want langzaam aan is de klederdracht toch ook niet meer dagelijks te zien in het hedendaagse straatbeeld. Leuk om te lezen dat de Noorse dames zo'n interesse hebben in Nederlandse klederdracht, terwijl zij zelf toch ook mooie folkloristische kledij hebben.
    Fijne dag.
    groet,
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  9. mooie stofjes
    mooie technieken
    ben toch blij met de spijkerbroek :-)

    liefs, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een prachtige reportage. Ik heb er van genoten. De Noorse dames hebben wel heel veel gezien en meegemaakt van Nederland en de klederdrachten die nog dagelijks gedragen worden. Hoe lang nog is de vraag.
    Het is wat behelpen met een geleende laptop; ik kan niet bij mijn foto's en niet alle programma's zijn beschikbaar. Gelukkig kan ik wel berichten lezen en reageren doe ik beperkt. Dit was zo'n aansprekend onderwerp: ik geniet er echt van. Groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. I loved all costumes - this a wonderful post!
    Thank you!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Schitterende stoffen en kleding. Voor mij had de klederdracht mogen blijven. Woon wel niet meer in Nederland, maar anders zou ik best nog in klederdracht willen lopen. Zou ook veel geld, milieu en grondstoffen sparen. Als ik zie hoeveel kleding er wereldwijd na een jaar (niet meer "in") gedumpt wordt?
    hugs, Elsina

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik kan steeds weer genieten van de verschillende handwerk- en handvaardigheidstechnieken die in klederdrachten gebruikt worden. De Noorse klederdracht kent er ook verschillende. Ik ben beniewd wat de noorse dames vonden van 'onze' klederdrachten. Als ik zou moeten kiezen, geef mij dan de Noorse maar!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Klederdracht blijft mooi, waar het dan ook vandaan mag komen. Het is te hopen dat het nog lang in stand en in ere wordt gehouden.

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind dit zo mooi he die klededrachten, dus heb weer genoten................liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Willy, ik begrijp niet dat jij nog tijd overhoudt voor uitstapjes en musea!! Je hebt zoveel prachtige berichten op je blogs, zo uitgebreid en inspirerend. Dit bericht ook weer, geweldig. Ik ben ook dol op Noorse klederdracht, ik was een keer in Oslo tijdens hun nationale feestdag en dan loopt bijna iedereen in de dracht van de streek waar de familie vandaan komt. Ik heb mijn ogen uitgekeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtige reportage laat je zien Willy, lijkt me heerlijk zo'n verkleed partij!
    Lieve groet en fijne Paasdagen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat is de streekdracht toch prachtig. Ik heb genoten!
    Groetjes Will

    BeantwoordenVerwijderen