zaterdag 9 maart 2013

Marimekko

In 1949 werd het Finse bedrijf Printex, producent van zeildoeken en bedrukte stoffen, gekocht door Viljo  Ratia. Zijn vrouw Armi Ratia liet jonge kunstenaars stofprints voor het bedrijf ontwerpen. In 1951 werd de eerste kledingcollectie gepresenteerd onder de naam MARIMEKKO. In 1960 werd Marimekko wereldwijd bekend toen Jacky Kennedy een aantal jurken bestelde. In de jaren tachtig is er enige achteruitgang, maar vanaf begin jaren negentig, met de komst van Kirstie Paakkanen, gaat het weer goed met Marimekko. In 2008 heeft zij de leiding overgedragen aan een man, Mika Ihamuotila. Behalve stoffen bevat de collectie; kleding, tassen en producten voor het interieur.

In mei 2009 hebben we in het TEXTIELMUSEUM van BORÅS (Zweden) de tentoonstelling over Marimekko bezocht. Er was een overzicht vanaf de jaren vijftig.
Het Unikko bloempatroon (1964) van ontwerpster Maija Isola is nog steeds populair. 11 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke herinneringen heb ik aan de stoffen. Begin jaren 70 maakten we er jurken van. Eenvoudige rechte modellen die we shift noemden. Had ik de restjes stof nog maar bewaard!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je laat weer mooie dingen zien ! De stoffen doen me denken aan de stoffen die mijn vader zo'n 55 jaar geleden in zijn winkel probeerde te verkopen. Het waren prachtige Finse stoffen maar ze werden niet verkocht. Te modern voor een dorp op het Friese platteland in die tijd. Er was een groen/blauwe streep, dat vloekte ! Ik heb er later kussentjes en een mooie jurk van gemaakt.
  Groet Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat weer een heerlijk blogje! Dank je wel.

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie stofontwerpen, zou willen dat ik er een aantal had hangen.
  Groet van De Juffrouw

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik herinner me een winkel in Utrecht die hun kleren verkocht, midden jarig 70. Prachtig om naar te kijken. Ik blijf de stof ontwerpen mooi vinden, heel tijdloos. Groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik ben in Zweden ook in een winkeltje geweest waar ze Marimekko spullen hadden, in combinatie met quiltstofjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is wederom een sterk Scandinavisch merk met superdesign! Erg leuk om te weten dat er aandacht aan wordt gegeven in een museum. Het wordt tijd dat ik al de tips die je geeft eens bij elkaar ga zetten voor een eventuele rondreis ;-)
  Fijne zondag.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op pagina V2 van de Volkskrant van zaterdag 9 maart staat een artikel over Zweden als culinaire natie. Als je het wilt lezen kan ik het wel digitaal toesturen. Laat maar even weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Willy Prachtige tijdloze stof en schitterende modellen. Geen mode artikel. Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Willy,
  Wat een heerlijke bonte verzameling prints zeg. Een genot om te zien. Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar de zwart-witte stoffen kan ik ook genieten van wat felle kleuren hoor... Leuk om dit stukje te lezen...
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat had ik ook wel willen zien, gaaf zeg! Ik ben wel fan van Marimekko dessins!

  BeantwoordenVerwijderen