zaterdag 2 maart 2013

Peder en Marie Krøyer

Op dit moment is er in het Groningermuseum een tentoonstelling over Scandinavische schilderkunst, NORDIC ART. Over het kunstenaarsechtpaar MICHAEL en ANNA ANCHER uit Skagen in Denemarken schreef ik al. Dit keer gaat het over een ander kunstenaarsechtpaar uit Skagen, Peder en Marie Krøyer. Peder Krøyer werd in 1851 geboren in Stavanger Noorwegen, maar groeide op bij zijn tante en oom in Denemarken. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Kopenhagen. Hij ging op studiereis naar Frankrijk, Spanje en Italië. Terug in Denemarken  in Kopenhagen schilderde hij vooral portretten. In de zomer van 1882 bezocht hij voor het eerst de Deense Kunstenaarskolonie in Skagen en kwam er elke zomer terug. Hij schilderde het zorgeloze leven van de kunstenaars, strandwandelingen, feesten.  In 1889 trouwde hij met de Duitse kunstenares Marie Triepcke (1867) die hij in Frankrijk had ontmoet. Enkele jaren later ging het paar in Skagen wonen en in 1894 werd hun dochter Vibeke geboren. Marie schilderde zelf weinig maar richtte zich steeds meer op het inrichten van huizen.

 Peder en Marie Krøyer: Dubbelportret 1890

Peder S.Krøyer: Interieur met Marie 1889

Peder S. Krøyer: Hiep hiep hoera! Kunstenaarsfeest in Skagen 1888

Peder S. Krøyer: Zomeravond aan het strand van Skagen, de kunstenaar en zijn vrouw 1899


Begin 1900 werd Peder Krøyer manisch depressief, daar werd hij regelmatig voor opgenomen. Marie kreeg een relatie met de Zweedse componist Hugo Alfvén. Toen zij in 1905 zwanger van hem was scheidde ze van Peder Krøyer. Ze ging met Hugo en haar dochter in Zweden wonen. Peder Krøyer overleed in 1909. Marie Krøyer trouwde in 1912 met Hugo Alfvén, scheidde in 1936 en overleed in 1940. ALFVÉNGÅRDEN in Leksand (Zweden) is in de zomer geopend voor publiek.

Marie Krøyer: Klein Italiaans meisje 1890

Het HIRSCHPRUNG MUSEUM in Kopenhagen bezit de grootste verzameling schilderijen van Peder S. Krøyer. Het SKAGENS MUSEUM heeft ook schilderijen van hem. Tot 1 september 2013 is daar de tentoonstelling "Marie Krøyer der skal mod til at have talent" (het vergt moet om talent te hebben) te zien. Op de website van het museum vind je meer informatie over het kunstenaarsechtpaar.


Over het leven van Marie Krøyer is een film gemaakt (inmiddels op dvd met Engelse ondertiteling, maar volgens mij niet verkrijgbaar in Nederland).
16 opmerkingen:

 1. Interessant om te lezen. De schilderijen zien er impressionistisch uit. Ik zal zo eens gaan googelen. Ah, zo'n zomeravond aan het strand! Met zulke jurken. Fijne zondag, groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige blog Willy. Wat een mooie schilderijen kwamen in het filmpje voorbij! Wat is het toch dat schilders zo vaak zo depressief zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal en prachtige schilderijen Willy..
  Fijne zondag xx Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na zoveel mooie Deense tv series kijk ik eigenlijk meer met een blik van 'waar ken ik die toch van'...Marie kon ik direct thuisbrengen: journaliste Katrine uit Borgen. De acteur die Peder speelt komt me ook bekend voor...Een denkwerkje voor de zondag!
  En o ja, wat een mooie schilderijen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie schilderijen. Ik verbaasde mij er ook over te lezen dat hij manisch depressief werd, het lijkt wel of kunstenaars daar extra gevoelig voor zijn omdat je dat wel vaker leest.

  Een fijne zondag! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige schilderijen. Zo luchtig en vrolijk. Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier past één woord: Genieten!

  Zonnige groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Willy,
  Wat een prachtige post. Dit zijn het soort schilderijen waar ik gek op ben. Zo mooi en lieflijk...
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook dit is weer een prachtige blog. Ook voor mij zijn dit de schilderijen waar ik van houd.
  Ik heb genoten van al dit moois wat je liet zien.
  Een fijne zondag,
  groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie blog weer. Fijne aanvulling op ons bezoek aan de tentoonstelling van afgelopen week. Het is een schitterend overzicht. We hebben genoten.
  Fijne week
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Willy, Het zijn prachtige schilderijen.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een informatief stuk weer met prachtige schilderijen. Leuk dat er een film over Marie Krøyer is gemaakt!

  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een pracht van een schilderijen ooo dat licht zo mooi neergezet...
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn dochter is geweest en was heel enthousiast.
  Groetjes, fijne avond, Thea R.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tack! Voor deze wederom prachtige post. Ik heb een tijdje bijna niet geblogd en zeker niets gelezen, dus ik zit er nu klaar voor. Heb nog een aantal posten in te halen bij je. En deze eerste was weer de moeite waard.

  Kram Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Toen ik zijn portret zag moest ik aan Van Gogh denken, ook last van stemmingswisselingen dus. Hoe triest verloopt dit huwelijk terwijl haar portretten van een onaardse schoonheid zijn

  BeantwoordenVerwijderen