woensdag 27 juli 2016

Een lege plek in Norberg

In 2011 en 2014 bezochten wij Elsa Andersons Konditori in Norberg. In mei, tijdens de heenreis naar Plintsberg, in Dalarna, wilden wij er weer naartoe. Ik verheugde mij al op dit sfeervolle café en op koffie met iets lekkers. Het liep echter anders. In Norberg zijn wij wel geweest, maar op de plek waar Elsa Anderssons Konditori had moeten staan, stond niets meer. Toen wij aan kwamen rijden, zag ik meteen de lege plek. Mijn man vroeg nog waar het was. "Hier was het", zei ik. Wij reden naar de parkeerplaats, parkeerden de auto en liepen terug naar de lege plek. Er lag een afdekzeil op de grond. We konden wel  zien dat er brand was geweest, want zelfs een boom aan de overkant van de straat was aan één kant helemaal zwart geblakerd. In augustus vorig jaar (2015) was Elsa Andersons Konditori in vlammen opgegaan. Voor zover ik het Zweeds op de website kan volgen, was de oorzaak brandstichting. Ik vind het vreselijk voor de familie en werknemers. Op 7 mei van dit jaar zou Elsa Andersons Konditori 100 jaar bestaan. Hoe anders is het nu. Ook keert de verzekering niet genoeg uit voor nieuwbouw, en een poging om geld in te zamelen voor het ontbrekende bedrag is niet gelukt.


De onderstaande foto's zijn van 2011 en 2014. De foto's van 2011 plaatste ik al eerder bij het berichtje ELSA ANDERSONS KONDITORI IN NORBERG.
AANVULLING: OPENING NIEUWE ELSA ANDERSONS KONDITORI 7 MEI 2017!
http://www.elsaandersonskonditori.se/nya-elsas.html


12 opmerkingen:

 1. Wat zinloos zeg...ik zie er totaal de lol niet van in. Zo zonde dat dit gebouw verloren is gegaan! Wat zullen jullie raar hebben staan kijken!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat prachtige interieur met al die mooie kachels... En het hele gebouw, zö mooi traditioneel, wat een treurige toestand is dit voor die familie! Schandalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. How totally devastating. Such a gorgeous café.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een droevig verhaal de foto's zijn zo mooi wat jammer dat dit alles verloren is gegaan...
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Neee...!! Wat vreselijk! Echt triest, niet te geloven dat dit moois allemaal weg is.. om even heel stil van te worden..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh hoe spijtig dat dit verwoest is door een brand, echt jammer van al dat moois!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Walgelijk zo'n brandstichting. Wat een prachtig bedrijf, jammer, jammer.
  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is toch jammer dat al die mooie spullen weg zijn...maar dankbaar dat je deze photo's nog hebt. Ik heb goed zitten te genieten van all dat mooie koper...waarschijnlijk hand gemaakt...zelf 'n bakker... vind it dat winkeltje prachtig.. zo schoon en mooi onderhouden. Ik denk niet een stuk van al dat op de photos staan komt van China. Bedankt voor het kijkje. W

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hej Willy! Hier ben ik even weer. Ik heb een niet zo'n fijn, gezond jaar achter de rug. Had helemaal geen zin in bloggen, hoewel ik wel af en toe rondkeek in de blogwereld. Maar reageren, ho maar! Sorry, want ik geniet altijd weer zo van je zwedenverhalen. In deze konditorei hebben wij heel lang gelden ook eens genoten van koffie met iets erg lekkers erbij. Triest om te lezen hoe en waardoor ze niet meer bestaan. Iki hoop in de toekomst vaker langs te komen, al dan niet met commentaar.
  Groetjes, Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat zonde van zo'n mooi pand en wat vreselijk voor de mensen, helemaal als het ook nog brandstichting is. Het zal voor jullie een heel rare gewaarwording zijn geweest, zo'n lege plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben wat blogs aan het inhalen. Erg jammer dat het pand niet meer hersteld is. Gelukkig heb je nog geweldige foto's van het pand.

  BeantwoordenVerwijderen