dinsdag 2 augustus 2016

Dalapaardjes in Nusnäs

Nusnäs in het landschap Dalarna is de plaats waar de houten Dalapaardjes (Dalahästen) worden gemaakt. Ze zijn het bekendst in de rode uitvoering. Op de eerste foto zie je ze al in groot formaat buiten staan. Sinds de wereldtentoonstelling van 1939 in New York is het Dalapaard het symbool van Zweden. In de 17e eeuw werden de paardjes al gemaakt. Het was een werkje voor de lange winteravonden. De figuren waarmee de paarden nog steeds beschilderd worden is de KURBITSMÄLNING. Deze beschildering werd destijds ook al voor muren en meubels gebruikt. 

In 2008 bezochten wij het bedrijf Nils Olsson Hemslöjd, dit keer ook Grannas A.Olssons Hemslöjd. Het stempelen van het patroon op het hout, het machinale uitzagen, het eerste verfbad, het plamuren, het schuren, het tweede verfbad en het aflakken vinden bij de bedrijven plaats. Het snijden en beschilderen van de paardjes is thuiswerk. Bij Grannas A.Olssons Hemslöjd zijn dat 50 snijders en 10 schilders. In de souvenirwinkel gaf iemand een demonstratie van deze schildertechniek.

Grannas A.Olssons Hemslöjd

Nils Olsson Hemslöjd
Informatie:
http://www.nilsolsson.se
http://www.grannas.com

Extra informatie:
Gamla Skolans Café in Nusnäs is in de zomer enkele weken geopend. https://www.facebook.com/CafeGamlaSkolan/
http://www.gamlaskolancafe.se/

15 opmerkingen:

 1. In '85 ook een fabriek van Dalarnapaardjes bezocht. Welke en waar weet ik niet meer. Maar het was erg leuk. En die paardjes intrigreren nog steeds. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg leuk, al die paardjes, zelf heb ik 2 rode, maar de blauwe vind ik ook erg mooi,
  iK heb er ook eentje van glas, als hanger.
  Dank voor alle foto's,
  groeten, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien waar en hoe de paardjes gemaakt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh daar wil ik ook graag nog eens heen, Staat al een tijd op het lijstje. Mooie foto's. Die wit met blauwe, op de 7e foto, heeft onze dochter, die is uitgebracht ter ere van de opening van de brug tussen Denemarken en Zweden, en was/is ook in DK te koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's, leuk om te zien hoe ze gemaakt worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend gaaf om te zien, het water loopt me in de mond ;o)!! Had geen idee dat er zoveel verschillende 'uitvoeringen' bestaan, zowel in vorm als schilderwerk. Dat maakt ze nog leuker dan ze al zijn. Ik denk dat er niet weg te slaan zou zijn en met een tas vol naar buiten zou komen, haha! Hoeveel zijn er met jullie meegegaan Wily? Bedankt voor deze bijzondere post en lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Stefanie, helemaal geen één paardje en ook geen ander souvenir. Ik heb nog wel in twijfel gestaan.

   Verwijderen
 7. Wij zijn daar ook geweest, ik heb geloof ik een beetje heimwee....XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O wat heb je mij hiermee een plezier gedaan, heb op het randje bij mijn Zweedse bed een Dalapaardje staan... wist er wel wat maar je reportage met foto's vind ik eindeloos leuk, dank je wel!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze zijn echt heel leuk hè, die Dalapaardjes. Mooi in de traditionele uitvoering, maar mijn dochter heeft een geheel zwarte, ik meen van Ikea, maar weet dat niet zeker. Die ik ook heel leuk en trendy. Leuk ook om te zien hoe en waar ze gemaakt worden.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze blijven prachtig (en duur) he!
  Wij zijn er in 2012 ook geweest.
  Ik vind die witte met blauwe bloemetjss wel heeeeel mooi.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh..ik zie op die ene foto ook nog een mini Moraklok.......mooi voor in het poppenhuis!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Elke keer als we er komen, gaat er wel een paardje mee :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ongelooflijk! Nooit geweten wat het verhaal achter het paardje is en al helemaal niet dat ze met de hand worden afgesneden en geschilderd, wat een werk. En dat maakt ieder paardje toch uniek. Mooi foto overzicht en een heel leuk en leerzaam blogje :)

  BeantwoordenVerwijderen