woensdag 24 augustus 2016

Op jacht naar rumoerige kerkmuizen in de kerk van Ljusnarsberg
Laat je niet afschrikken door de titel van dit berichtje, het is juist erg leuk. Ons bezoek aan de kerk van de gemeente Ljusnarsberg, in Kopparberg, landschap Västmanland, duurde zelfs langer dan gepland vanwege die kerkmuizen. Maar eerst informatie over de kerk. Met de bouw werd in juni 1635 gestart. Toen het op Allerheiligen van dat zelfde jaar werd ingewijd, was alleen de basis af. De vloer, de binnenmuren en de deuren ontbraken nog. De klokkentoren (op bovenstaande foto links te zien) dateert van 1640 en de kerktoren van 1661. Van 1691 tot 1696  werd de kerk flink uitgebouwd. In de jaren 1891 en 1892 vond er een restauratie plaats. 
Hoe zit het nu met de rumoerige kerkmuizen? Die kerkmuizen verschuilen zich her en der in de kerk. Het is de bedoeling dat kinderen ze zoeken en een ontdekkingsreis door de kerk maken. Het is een leuke manier om meer te weten te komen over de kerk. Wij wilden die kerkmuizen ook wel even zoeken, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Er zitten zeven kerkmuizen verscholen. Op bovenstaande foto's zijn er al vier te zien. Zag jij ze? 


Hieronder nog een aantal foto's die ik maakte nadat het licht werd aangedaan. Niet door die kerkmuizen, maar door een mevrouw.Informatie:
LOCATIE
https://www.svenskakyrkan.se/ljusnarsberg

12 opmerkingen:

 1. In 2011 heb ik ook een post geschreven over deze kerk. http://blogzweden.blogspot.nl/2011/09/kopparberg.html. Ik deed toen nog niet aan aparte blogs voor kerken en blijkbaar maakte ik ook niet veel foto's toen :-). Leuk om de kerk weer eens van binnen en natuurlijk buiten te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Hans, idd een beetje weinig die twee foto's van het interieur, maar ze zijn wel heel mooi ;) Het bijgebouw is dus de klokkentoren. Een foto van de noordkant van de kerk heb ik niet, jij wel.
   Verder zie ik de voorkant van het Tingshus bij jou, daar heb ik alleen de achterkant van gefotografeerd.
   Wij hielden dit jaar een korte pauze in Kopparberg toen we van Leksand onderweg waren naar Örebro.

   Verwijderen
  2. We zijn twee keer in Kopparberg geweest. Mochten we er ooit weer eens komen dan ga ik zeker wat meer foto's van de kerk maken :-).

   Verwijderen
 2. What a beautiful church. I am sure I would be distracted by searching for the church mice myself!! Did you only find the four Willy?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. such a beautiful church, I love old architecture

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat we weer kunnen meegenieten van al dit moois door jouw foto's en uitleg! Echt prachtige kerk!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei, alleen al voor de muizen zou ik die kerk willen bezoeken. En voor de prachtig gele deur! Mijn lievelingskleur!
  Ik hoop dat je ze alle zeven nog gevonden hebt, ik vond er inderdaad maar vier op je foto's. En ik heb echt heel goed gekeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Kyrouska, wij hebben ze alle 7 gevonden, maar op de foto's laat ik er maar 4 zien.

   Verwijderen
 6. Ik heb je blog genomineerd voor One Lovely Blog Award omdat je me altijd meeneemt naar die prachtige plekjes in Zweden....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Marga, dank je wel, voel me zeer vereerd. Heb op je blog nog gereageerd.

   Verwijderen
 7. Haha, wat grappig dit. Dat is nog eens een heel andere benadering van een kerk. Het is een prachtige kerk, zeg! Ik zoek nog steeds naar nummer 4...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Moon, ik heb zelf nog weer even gekeken en er zijn er 4 te zien op de foto's.

   Verwijderen