zaterdag 16 juli 2016

Levanders LanthandelEen bezoek aan Levanders Lanthandel in Alseda, in het landschap Småland, stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Drie jaar geleden stonden wij helaas voor een dichte deur. Vorig jaar was het dan eindelijk zover. Toen wij bij het hek van Levanders Lanthandel stonden, voelde het al alsof wij terug in de tijd gingen. Bij het betreden van de winkel gebeurde dat echt. Ik hoopte stiekem dat de kinderen van BOLDERBUREN binnen zouden komen om boodschappen te doen voor hun moeders, of EMIL met zijn zusje en ouders uit Lönneberga. (Allen uit de verhalen van Astrid Lindgren.) Dat had zomaar gekund, want vroeger was Levanders Lanthandel een winkel waar de families uit de omgeving terecht konden voor alles wat ze nodig hadden in huis en op de boerderij. De winkel dateert uit 1864, van 1920 tot 1970 was Erik Levander de eigenaar. Het interieur van de winkel is bewaard gebleven en er staan veel oude verpakkingen en voorwerpen. Het is een klein museum, maar er is ook van alles te koop, zoals koffie, thee, snoep, sappen, crackers, honing, marmelades, ansichtkaarten en nog veel meer. De kamers naast de winkel zijn ingericht als café en stralen de sfeer uit van vroeger. Eén kamer is moderner ingericht, daar staan ook kasten met woonaccessoires.
Dit poppenhuis staat ook bij Levanders Lanthandel. Er is een  klein assortiment aan poppenhuisminiaturen, zoals behang, meubeltjes en keukenaccessoires. (Op de website staan enkele voorbeelden). 
Informatie:
http://www.levanders-lanthandel.se/
https://nl-nl.facebook.com/Levanders.lanthandel/

11 opmerkingen:

 1. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit op je verlanglijstje stond, wat een geweldig museum niet groot zoals je zelf zegt maar wel heel veel te zien. Ik hou van zulke museums, terug in de tijd we zijn in de periode dat we met de kinderen op vakantie gingen in Nederland ook vaak bij zoiets geweest. Oude spelletjes buiten zoals tollen op een fiets met groot wiel voor klein achter oohh sentiment en Ot en Sien museum, Zuiderzeemuseum, in Arnhem openluchtmuseum nou te veel om op te noemen. Maar kom ik deaal af ik heb heel erg genoten van jou foto's van dit museum dank je wel. Geniet van je weekend lieve groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een leuk adres! Een "snoep"winkel. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De gedachte aan Bolderburen en Emil kwam ook gelijk bij mij op bij het zien van je foto's.
  Wat een leuk museum en wat is er veel te zien. De kinderstoel is ook zo leuk en in zoiets heb ik nog gezeten als klein kind.
  Goed weekend
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O ik wil volgend jaar weer er is nog zoveel te ontdekken.
  Fijn weekend.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wunderschön.
  Man fühlt sich wie bei den "Kindern von Bullerbü" :-)
  Herzlichst Olga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, ik moest ook meteen aan Bolderburen denken :o) Wat een gave plek, echt ik kan me helemaal voorstellen dat je er gewoonweg niet weg wilde gaan..!! Superleuk dat je er nu wel binnen kon. Je blijft je vergapen...!! Thnx Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat geweldig het winkelinterieur je stapt zo in een andere tijd... en ik denk aan de persoonlijke aandacht voor de klant zo heel anders dan nu in de supermarkt wat een verandering... leuk dat ze dit hebben bewaard!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoor de vader van Emil nog schreeuwen...grappig dat je zulke dingen niet vergeet. Dit is echt een heel erg leuk museum, gaaf dat je het nu alsnog kon bezoeken.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, inderdaad geweldig! Ik ben ook dol op dit soort museumwinkeltjes. Deze is prachtig. Wij hebben er vorige week in het Groningse Eenrum ook één ontdekt, wel een heel kleine, bij Abrahams Mosterdmakerij in het voorhuis, dat klinkt al zo leuk. Met nog ouderwets snoepgoed, en heerlijke mosterd natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen