De witte berkenbosjes in Zweden vind ik betoverend mooi. Al jaren vraag ik mij af waarom de berken in Zweden zo prachtig wit zijn. Tijdens de afgelopen vakantie kreeg ik het antwoord op die vraag. De berken worden geboend. LENA KARLÉN, kunstenares uit Leksand, vertelde het ons. Zij wist het weer van haar oma. Lena Karlén maakte van textiel een wit berkenbos.
In Zweden zijn veel witte berkenbosjes, dus er wordt flink geboend. Dit fenomeen heb ik echter nog nooit gezien. Misschien een van jullie?
In het boek "De Rode Vogel", een verhaal van Astrid Lindgren, staan witte berken in de Zonneweide. MARIT TÖRNQVIST illustreerde dit boek.
Op de voorkant van het boek "Kalle de kleine stierenvechter", ook een verhaal van Astrid Lindgren, staat Kalle te midden van een berkenbos. Marit Törnqvist illustreerde ook dit boek.
Toen wij tijdens een wandeling in dit witte berkenbos de Schotse Hooglanders tegenkwamen, moest ik even aan Kalle de kleine stierenvechter denken.
CARL LARSSON schilderde de witte berken in Sundborn, waar hij met zijn gezin woonde. Op deze afbeelding staan zijn vrouw Karin en de kinderen.
Heerlijk, zo'n ontbijt tussen de witte berken.
In Zweden zijn de (witte) berken de bomen van het licht, de nieuwe lente. Tijdens feestelijke gelegenheden en midzomer zie je dan versieringen van berkengroen bij de huizen.
Van berkenschors en - hout worden prachtige manden en andere voorwerpen gemaakt.
Als er iets stuk is repareert deze meneer het.
In dit bosje moeten sommige bomen nog wel even flink geboend worden, zodat ze er weer allemaal stralend wit en betoverend bij staan. Misschien kan ik tijdens een volgende vakantie een handje helpen met boenen.
Ze maken echt schitterende dingen van de berken hier, ik sta vaak met open mond te kijken
BeantwoordenVerwijderenGroetjes uit Zweden en een fijn weekeinden
Geboende berkenbomen zijn voor mij ook een onbekend fenomeen. Zouden ze met boenen misschien bedoelen dat de schors er van af wordt gehaald zodat daarmee gewerkt kan worden?
BeantwoordenVerwijderenHoe dan ook, berkenbomen hebben iets sprookjesachtigs vind ik, ze vallen altijd op en lijken altijd 'vrolijk' met hun mooie lichte stammen.
Mooi blogje weer Willy!
Groetjes weer
De berkenbomen in Zweden trokken mijn aandacht ook toen we er waren. Het geeft het landschap iets verstilds, sereens vond ik... Misschien dat er schonere lucht is? Dat boenen van de bomen had ik nog niet gehoord en het lijkt me inderdaad iets voor een kunstenaar!Heel herkenbaar blog! Mooi ook al die voorbeelden van boeken die je erbij laat zien...
BeantwoordenVerwijderenFijne dag!
Prachtig die witte berken, en ik heb er weer wat bij geleerd!
BeantwoordenVerwijderenHeel interessant verhaal hoor, dit wist ik niet, maar het resultaat is er wel naar moet ik zeggen, je ziet echt het verschil! En wat een mooie dingen worden er mee gemaakt zeg, alles nuttig gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenGrtjes, rita.
Interessant (dit wist ik niet!) en heel mooi geïllustreerd!
BeantwoordenVerwijderenHeb me ook altijd verbaasd over die hele witte berken. Ik vond ze prachtig! Vooral als ze op een rij staan. Sprookjesachtig. Heb ze alleen nooit in de winter gezien. Jij?
BeantwoordenVerwijderenMooie illustraties van boeken.
Ik ben net de tuin in gelopen naar mijn berkenbomen, hun barst in spierwit en ik heb ze niet geboend hoor. Wel zijn ze net ' vervelt' .........misscien trollen/kabouters die dit doen ?
BeantwoordenVerwijderenMijn zoontje had van de week net een groot stuk barst gevonden en ging het gebruiken om erop te schrijven in zijn hut. Ik ben nog nooit in Zweden geweest, ken de gewoontes niet dus dat boenen zou kunnen hoor !
BeantwoordenVerwijderenWilly, wat een leuke wetenswaardigheden weer uit het Zweedse bos. Leuk om te zien wat er zoal gemaakt wordt van de berkenschors.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend.
groetjes,
Anita
Hihi, ik zou dat wel eens willen zien! Wat een heerlijk logje trouwens, en ik snap helemaal wat je bedoelt met dat boenen. Hier zijn de berken om een of andere reden altijd grijs.. tja, er zijn vast geen poetsende tomten hier ;) Genieten weer Willy, dank je wel en lieve groet!
BeantwoordenVerwijderenDe Finse illustratrice Anna Emilia Laitinen tekent en fotografeert ook prachtige berken: http://annaemilial.blogspot.be/
BeantwoordenVerwijderenWat laat je ons weer prachtige plaatjes zien. Zo mooi de natuur daar. Als die bomen eens konden vertellen wat ze allemaal te horen kregen als er mensen vol bewondering door zo'n mooi bos wandelen.
BeantwoordenVerwijderenMisschien konden ze jou dan ook vertellen waardoor het komt dat de stam zo prachtig licht van kleur is.
Groeten
Marga
Ik wil wel helpen een boompje te boenen. In zo'n heerlijke omgeving. Leuke producten worden van de schors gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Dientje (dientjes.blogspot.nl)
Ben gek op berken, staat er hier een in de tuin een treurvorm wel maar ook prachtig!
BeantwoordenVerwijderenLeuk de manden vlechter met hoed!
fijne dag, groetjes van Marijke
Hei Willy!
BeantwoordenVerwijderenYes, the birch trees are very Scandinavian, and we just love them! I remember the birch trees in Sundborn by the lake, that we can see in Carl Larsson's paintings, and in other illustrations like in Elsa Beskow's books! Also I love the baskets that you show made from woodchip as well, and I use to bey old ones at the second hand stores! This year we are not visiting Dalarna, I'm afraid, but I remember last year, and treasure the experience still! I hope you are having a lovely summer, and wishes you a Nice weekend! Hugs Cathrine :-)
Het wit van de berk boenen we niet, want we hebben geen berk. Maar in de open haard brandt berk heel goed, vooral het wit en de laagjes eronder. Het lijkt wel papier.
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie foto's!
BeantwoordenVerwijderenO wat is Zweden toch mooi, en wat een mooie post heb je gemaakt met al die plaatjes uit boeken die je erbij gezocht hebt! Bedankt! XX Esther
BeantwoordenVerwijderenik ben er nog niet uit, met dat boenen. In het park achter mijn huis staan twee berkenbomen in het zicht vanuit mijn zolderraampje ;) De een is groot, vol en staat te midden van andere begroeiïng. Hij is alleen wit op de plekken waar veel zonlicht is. De andere berk is veel jonger en staat helemaal vrij. Deze staat - ongeboend, dat weet ik zeker - prachtig wit te stralen.
BeantwoordenVerwijderenBoenen....? Mag ik helpen?
BeantwoordenVerwijderengroetjes uit Urk
Het is een bijzonder verhaal, Willy
BeantwoordenVerwijderenNog nooit van gehoord inderdaad, maar ik vind het een prachtig verhaal.
BeantwoordenVerwijderenJa, ik heb het wel eens gezien! Het ligt eraan hoe boos de nissen hier in Noorwegen zijn over het feit dat die bomen nu alweer grijs zijn. Zijn ze heel erg boos zullen ze heel erg hard gaan boenen...
BeantwoordenVerwijderenOf heb je je wat op laten spelden? De buitenste laag van de berk vernieuwd zich steeds. Onder de oude, soms grijze bast, zit een nieuwe witte bast. Stel je voor dat er mensen zouden zijn die al die miljoenen berken moesten schoonborstelen.
Groet, Anna
Beste Willy,
BeantwoordenVerwijderenJa, net als in Rusland waar ook zoveel van die mooie berkenbossen te zien zijn. Erg mooi.
De Indianen maakten er ook hun tipi van en van de schors ook kleding. Een nuttige boom dus in alle eeuwen.
Liefs,
Mariette