dinsdag 12 augustus 2014

Stora Hyttnäs, de buren van Carl en Karin Larsson

CARL EN KARIN LARSSON bewoonden Lilla Hyttnas in Sundborn. Wij zijn er vele malen geweest. Tijdens die bezoekjes keken we ook altijd even bij het huis van de buren. Volgens mij heb ik daar nog nooit over geschreven. De buren van Carl en Karin Larsson waren de heer en mevrouw Linderdahl met hun drie kinderen. Zij bewoonden Stora Hyttnäs, een Bergmansgård, daterend uit de tijd van de kopermijnbouw bij Falun. Het interieur van Stora Hyttnäs is geheel anders dan dat van Lilla Hyttnäs. Helaas hebben wij dit nooit zelf gezien. Tijdens ons eerste bezoek aan Sundborn, in de zomer van 2008, was Stora Hyttnäs geopend, maar zijn wij er niet geweest. Tijdens de volgende bezoekjes was het altijd gesloten. Het huis is geopend van half juni tot en met half augustus, er zijn dan rondleidingen. Desondanks hebben we toch van de buitenkant van het huis en de tuin kunnen genieten.

De volgende foto's zijn van de lente en de zomer, ik heb ze door elkaar geplaatst.
Hier staan wij bij het huis van Carl en Karin Larsson en kijken op de waterkrachtcentrale aan de Sundbornsån. Via de brug komen we bij het huis van de buren, Stora Hyttnäs. Stora betekent groot en lilla klein.

Wij kijken nog even achterom. Daar waar de vlag te zien is,helemaal achter het groen verscholen, is het huis van de familie Larsson.


Stora Hyttnäs, Carl Larssons väg 5.
 Op de affiches kunnen we zien hoe het interieur van het huis eruitziet.
In de tuin staan veel oude fruitbomen, zelfs een appelboom uit 1650.


Als het water van de Sundbornsån niet te hoog staat, kun je vanuit de tuin een heel eind doorlopen zonder natte voeten te krijgen. In de verte ligt Carl Larssongården met het huis Lilla Hyttnäs..Nog even een laatste blik op Lilla Hyttnäs - Carl Larssongården. De eerste foto is van 23-5-2012, de tweede foto is van 31-5-2013.Informatie: http://www.storahyttnas.se/  
Informatie: http://www.carllarsson.se/     (Lilla Hyttnäs).

14 opmerkingen:

 1. Heerlijk, ik waan me weer in Zweden. Is veel te lang geleden.
  Groet,
  Dientje (dientjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb het al vaker gezegd maar je foto's en verslagen van alles wat je ziet in Zweden zijn zo mooi. Ik geniet er altijd weer van en vaak met een stuk heimwee naar dit fantastische land waar ik zo lang gewoond heb.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het huis van Carl Larsson, dat staat hoog op mijn lijstje. Daar schrijf ik nu snel Stora Hyttnas onder, want die zou ik graag ook van binnen zien!
  Mooie foto's en, zoals altijd bij jou in Zweden, prachtig weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Práchtige foto's Willy! Jammer dat je (nog) niet binnen hebt kunnen kijken...die posters maken alleen maar nieuwsgierig ;-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een droom om hier te wonen....zo prachtig dat huis en die tuin...dit noem nou weelde. Fantaseren om even in die mooie schommelstoel te zitten en dan over dit prachtige landschap te kijken...super, ik heb weer genoten..lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zweden, ik blijf het bijzonder vinden, zo prachtig, vooral de natuur !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk die dubbele schommelbanken...
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh Willy,
  I love to travel and I love to travel without moving too! Thank you for the wonderful trip! Lovely pictures and an interesting corner of this world!
  All my best from an Austrian Gardener
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie herkenbare plaatjes! Dank! Wij zijn er ook geweest, ook niet in het huis helaas. We hebben wel op de schommelbank gezeten. ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Willy,
  Wat een prachtige reportage weer... Die witte houten schommelbank vind ik super mooi...
  Ik wens je een fijne avond en rest van de week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een bijzonder en idyllisch plekje !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben ik zomaar weer op reis geweest, bedankt voor alle prachtige plaatjes!!

  BeantwoordenVerwijderen