maandag 25 augustus 2014

Kasteel Bogesund

Enkele kilometers ten zuidwesten van VAXHOLM ligt landgoed Bogesund met het kasteel. Het kasteel dateert uit 1640 en bestond oorspronkelijk alleen uit het vierkante middengedeelte. In 1860 heeft een volgende eigenaar er torens bij laten bouwen. De kapel en wintertuin dateren ook uit die tijd van deze verbouwing. Na vele jaren van verwaarlozing kwam het kasteel, na een wetswijziging in 1946, in handen van de staat en op de lijst van historische monumenten. Sinds de jaren negentig zijn er restauratiewerkzaamheden. Het kasteel kan nu in de weekends van juni tot half september bezichtigd worden. Je moet dan niet denken aan prachtig ingerichte vertrekken, want het kasteel heeft meer dan 100 jaar leeggestaan. HIER kun je even binnenkijken. Wij zijn dit jaar bij Bogesund kasteel geweest, maar helaas was de eerste rondleiding pas op de dag dat wij weer moesten vertrekken uit het vakantiehuis bij Vaxholm.

Dit verslag wordt dan ook een rondleiding om het kasteel heen. Laten we beginnen met de voorgevel. Hier bevindt zich de hoofdingang. 

Dit is de rechter zijgevel met de wintertuin.


Dit is de achtergevel. Hier bevindt zich de kapel, waar ook doop- en huwelijksplechtigheden plaatsvinden.Tot hier zijn de foto's, behalve die van de rechter zijgevel, van een bezoek in september 2009. De volgende foto's zijn gemaakt in juni van dit jaar.

Dit is ook een foto van de achtergevel van het kasteel. De gevels zijn intussen gerestaureerd en zijn geschilderd in de kleuren zoals het in 1860 was. 


Op deze twee foto's zie je de linker zijgevel.Tijden ons laatste bezoek in juni wilden wij een boswandeling op het landgoed maken. Helaas werden we meteen al lastiggevallen door muggen. Van die boswandeling hebben we toen maar afgezien, maar wij lieten ons niet helemaal verjagen. Een wandeling dichter bij het kasteel was een goed alternatief. Hier hadden we geen last van muggen.
Op het landgoed bevinden zich ook een jeugdherberg en café Parkvillan. Het café is gevestigd in de voormalige tuinmanswoning.

http://www.bogesundsslottsvandrarhem.se/
http://www.bogesundsslottsvandrarhem.se/bes%C3%B6k-oss/parkvillan-19513939Niet ver van kasteel Bogesund ligt de aanlegsteiger. Op het bankje, aan het eind van de aanlegsteiger, namen wij uitgebreid de tijd voor een kop koffie. Hier was het goed uit te houden. Informatie: http://www.bogesundsslott.se/

9 opmerkingen:

 1. Wat een mooi kasteel en goed dat er nu aandacht is voor restauratie. De foto's van de binnenzijde van het kasteel zijn totaal niet verkeerd, de keuken en verder op een andere foto die immense schouw....prachtig hoor. Maar ook de buitenzijde en de omgeving ervan zijn de moeite erg waard.

  Een fijne dag, Willy. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke plek, bedankt voor de prachtige foto's! Ik zie,dat de eendjes het ook er gezellig vonden om een beetje aanspraak te hebben, gezellig zo met elkaar op de steiger in de zo'n....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi kasteel! Ik vind de kleur die er nu op zit ook mooier dan de vorige. Wel jammer dat jullie er niet in konden. Goede reden om nog eens terug te gaan! ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige rondleiding zowel buiten als binnen,hoewel binnen in het kasteel nog veel renovatie nodig is vind ik persoonlijk het nu ook al veel sfeer hebben.
  Je ziet het steeds vaker in eigen land en daarbuiten dat men er alles aan doet om zulke prachtige bouwwerken met een rijk verleden te behouden,maar er komt iets meer bij kijken dan 'n potje verf,opknappen kost klauwen vol geld.
  En ook hier zie ik weer hoe men vanwege de waarschijnlijk beperkte financiële middelen er voor gekozen heeft om eerst het exterieur aan te pakken(visitekaartje van het geheel) en de bijgebouwen waar evenementen gehouden worden die de kassa laten rinkelen,en met die middelen kan dan een onderhoudsplan worden opgesteld om al het achterstallige onderhoud weg te werken en op die manier zal het jaar na jaar steeds mooier en mooier worden.
  En kunnen bezoekers er mede van blijven genieten.

  Fijne dag,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb ik weer lekker kunnen genieten. Kan me herinneren dat we ooit daar in de buurt waren, maar de kinderen wilden niet mee om het gebouw dichterbij te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik neem een kopje koffie, pak jouw foto's erbij en ga me voorstellen dat ik in Zweden ben. Mmmmmmmmm, wat genieten. Groet, Dini

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel apart kasteel. Jammer van die torens. De buitenkant valt tegen, maar van binnen is het helemaal geweldig. Die plafonds zijn mooi. Al met al hadden we dit kasteel wel graag willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad jammer van die torens. Ik vind wel dat de nieuwe (oude) kleur meer grandeur geeft aan het gebouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een bijzonder kasteel, Willy. Vooral de glazen zijgevel.

  BeantwoordenVerwijderen