Gränna ligt in het landschap Småland aan het Vättern, het grootste
meer van Zweden. Gränna is bekend van de rood/witte zuurstokken, in
het Zweeds, Polkagrisar (Polka varkentjes). De eerste zuurstokken
werden gemaakt in 1859 door weduwe Amalia Eriksson en haar dochter.
Door de toenemende vraag naar zuurstokken kwamen er steeds meer
bakkerijen, de POLKAGRISKOKERI.
In de hoofdstraat van Gränna vind je verschillende winkels waar
zuurstokken te koop zijn. Het is een prachtig gezicht om overal
rood/witte
zuurstokken en ander snoep te zien.
De zuurstokken worden nog steeds met de hand gemaakt en in een
aantal winkels zijn werkplaatsen, waar je vanachter het glas de bakkers
aan het werk kunt zien. De ingrediënten (water, suiker, glucose, azijn, aroma) worden
gekookt. Na het kookproces verandert de vloeistof in een vaste massa en
wordt het gekneed, getrokken en gedraaid. Dit alles moet snel gebeuren,
want zolang de massa nog heet is kan het bewerkt worden. Tegenwoordig zijn de zuurstokken in verschillende smaken
en kleuren verkrijgbaar.
In deze film kun je de werkwijze zien.
...
Mmmmmm Willy, dat ziet er lekker uit. Moet ik direct denken aan vroeger, dat we een zuurstok kregen op de kermis en we daar dan een punt aanzogen! Wederom leuke foto's. Ben jij daar eigenlijk overal geweest en put je uit eigen collectie foto's? Fascinerend.
BeantwoordenVerwijderengroetjes en fijne avond.
Anita
@Anita,ja lekker, een roze of kaneel voor mij.
VerwijderenAls er niets bij de foto's vermeld staat zijn ze van mij en ben ik er ook geweest.
Yummy yummy!
BeantwoordenVerwijderenI liked that old town, as well as the candy shop.
Looks so interesting!:)
Thank you for sharing!
Groeten!
Wat leuk dat deze nog helemaal met de hand worden gemaakt. Echt jeugdsentiment.
BeantwoordenVerwijderenMmm lust wel een stukje, het gevoel van een kind in een snoepwinkel!
BeantwoordenVerwijderengroetjes van Marijke
Geweldig, ik had met kerst van die kleine zuurstokjes in rood wit. Weet niet of die ook uit Zweden komen maar ze zijn wel eerruuuggg lekker. En echte kerstkleuren, wat een klus he als ik er weer eens een eet zal ik er dubbel van genieten en dan meteen denken aan al het werk wat het is geweest om ze te maken. Gezellige avond, lekker bij de warme kachel.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Petra.
Wat leuk, wij hadden hier met de kerst ook van die rood witte zuurstokjes. En het doet me ook meteen aan Pippi denken!
BeantwoordenVerwijderenLieve groet, Ingrid
En ze horen ook echt rood en wit te zijn. Wij stopten altijd in Gränna als we met de kinderen terug kwamen uit Nederland.Zo iets van: we zijn weer thuis.
BeantwoordenVerwijderenVan de kermis had ik altijd het liefst een kaneel. Zóóóóóóó lekker.
Kram
Anje
Lekkere zuurstokken. Mooie plaatjes met heel mooi weer.Was het maar weer zo ver dat de deuren open kunnen en de markiezen naar beneden. Van dit weer moet je natuurlijk ook genieten maar ik kies voor het voorjaar en de zomer.
BeantwoordenVerwijderenGroeten
Marga
Ik voel mn tanden;)) wel lekker natuurlijk!
BeantwoordenVerwijderenOja,…daar is het zo mooi…pitoresk noem je dat op het Nederlands, toch? Heel mooi vakantiedoel…moeten wij ook eens weer langs…en de bezoek van het Polarmuseum ist ook echt een aanrader!
BeantwoordenVerwijderenKram,
Maren
Mmmmmm...... zo lekker, maar ook zo'n mooi plekje om te logeren aan het meer en een ballonvaart te maken..... Maar ook het museum over de tocht met de Adelaar is geweldig of de binnenplaats met prachtig handwerk.... Ik heb genoten daar..... Dank je wel voor deze herinnering,
BeantwoordenVerwijderenliefs Anje.
Oh, er komen direct nostalgische beelden van de kermis en ik als klein meisje met lange blonde vlecht boven. Wat was ik dol op die zuurstokken. Ontzettend leuk om dit allemaal te zien. Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
How wonderful, I did not know that the candy canes have Swedish origins.
BeantwoordenVerwijderenIn de Vogezen (France) zijn ook nog zulke fabriekjes waar deze lekkernijen gemaakt worden.
BeantwoordenVerwijderenOok veel met Kruidensmaak en Frambozen...op de boerenmarktjes in de omringende plaatsen zoals Gerardmer worden ze te koop aangeboden.
Lies H
Weer een leuk bericht met foto's, ziet er lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenOh, ik wist niet dat ze daar vandaan kwamen, mooi om te zien dat er nog echt handwerk aan te pas komt!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Joke
Niet zo goed voor mijn gebit!
BeantwoordenVerwijderenMaar ze zijn wel eg lekker. Hier kan je ze ook altijd op
zomer markten kopen.
Liefs, Juliëtte
Wij hebben in Gränna in zo,n werkplaats gezien hoe ze deze zuurstokken maakten. Erg leuk om te zien en hoe handig ze daarin zijn. En lekker dat ze waren. Mooi artikel en foto,s.
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk filmpje. Op school leerde ik zeeuwse babbelaars maken. Dat gaat bijna net zo. alleen hoeft er natuurlijk geen 2e kleur in. En... oo, wat zien die stokken er lekker uit!!!!
BeantwoordenVerwijderenGeweldige post weer. Heel erg leuk om de foto's te zien. Mooi dat je het allemaal zo kunt zien. Weer wat geleerd :-).
BeantwoordenVerwijderenWat ziet dat er allemaal vrolijk uit! Zin krijg ik er niet in, geef mij maar chocolade :-)
BeantwoordenVerwijderenBekende foto's zag ik ineens verschijnen. Lekker al die stokken!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk die zuurstokken. Met kerst had ik kleine zuurstokken om in de kerstboom te hangen. Dat ziet er dan zo vrolijk uit.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend Will
Likstok noemden we ze vroeger (lèksjtok). Maar we mochten er géén punt aanzuigen van mijn vader omdat je dan iemand ermee kon verwonden of ze zouden een gat in je keel maken als iemand ertegen duwde. Vroeger vond ik ze lekker, nu ben ik er "te groot voor". Tegenwoordig bezondig ik me aan chocolade en drop. Niet tegelijkertijd natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderen