vrijdag 25 januari 2013

Ofvandahls Café och Hovkonditori

Erik Andersson, later Erik Ofvandahl, vestigde zich in 1870 als banketbakker in Sala. In 1885 verhuisde hij naar Uppsala waar hij aan de rivier in het centrum een banketbakkerij annex café opende. In 1887 vond het een onderkomen in het huidige pand aan de Sysslomansgatan. Erik Ofvandahl stierf in 1949 op 101 jarige leeftijd. Hij schonk het café aan de Västman-Dala studentenclub, maar het is nu in particulier bezit.Vele generaties studenten hebben er tijd doorgebracht en dat gaf het café de hele speciale sfeer. Je kunt aan de meubels zien dat ze door de jaren heen intensief zijn gebruikt. De beroemde schrijver/schilder August Strindberg  woonde op de zolderetage van het pand toen hij in 1871 in Uppsala studeerde.


Toen wij er waren, zo rond 10.30 uur, was het vrij rustig, waarschijnlijk nog te vroeg voor de studenten. We hadden vernomen dat de Prinsessentaart van OFVANDAHLS CAFÉ och HOVKONDITORI heerlijk zou zijn, dat was ook zo.10 opmerkingen:

 1. Een mooi verhaal over een mooi gebouw! En de taart ziet er inderdaad erg lekker uit!

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmm, lekker die taart...! Het loopt tegen etenstijd: kip en prei pie met aardappelpuree... ook heel lekker. De pie hoeft alleen nog even in de oven...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een smaakvolle inrichting, mooi om naar te kijken en dan zitten op de bank met een stukje taart. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mjam mjam mjam, dat ziet er lekker uit. En gezellig daar binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op veel plaatsen in Zweden vind je van dit soort konditorien die in een oud pand zitten en overal van die leuke zitjes hebben met een (vaak) allegaartje aan oude meubels. Ze hebben een heel aparte sfeer. Dit is wel een heel mooie.En ohhhhh die taart. Heb net een kop koffie voor me staan, Wat zou zo'n stuk lekker smaken.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet niet of de prachtige intichting hier van het gebak afleidt of andersom!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig gebouw!!
  Mooi met al die oude meubelen.
  Ja, zo'n taart eten ze hier ook veel.
  lekker hoor!

  Fijne zondag!
  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat bezoek jij toch prachtige plekjes, dit is ook een prachtig pand!Bijzonder dat de eerste eigenaar de leeftijd van 101 heeft gehaald, die gebakjes zijn vast heel gezond :)
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Niet te versmaden deze taarten. En dan ook nog die sfeervolle zithoekjes. Inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen