zaterdag 19 januari 2013

Loppis

Toen we de eerste keer in Zweden waren zagen we overal langs de weg bordjes met "LOPPIS". Wij hadden geen idee wat het betekende, maar al snel kwamen we erachter dat het verkooppunten van tweedehands spullen waren. Loppis is een afkorting van loppmarknad, een "loppa" is een vlo en "marknad" is een markt, een vlooienmarkt dus. Een loppis kan bij iemand thuis zijn (zoals HIER)of in een speciale winkel waar men een schap huurt voor zijn spullen. Er zijn ook terreinen waar kleine schuurtjes en kramen verhuurd worden om spullen te verkopen. Die schuurtjes staan soms zo vol waardoor het moeilijk is om in al die spullen nog iets te vinden. Op de site van SVENSKALOPPISAR vind je veel adressen.
 


Dan zijn er ook nog de winkels van ERIKSHJÄLPEN. Dit zijn eigenlijk grote warenhuizen waar tweedehandsspullen worden verkocht. De opbrengst komt ten goede aan Erikshjälpen. Het geld wordt gebruikt voor projecten die zijn opgezet om kansarme en minderbedeelde kinderen een goede toekomst te bieden. Sinds 1967 bestaat deze organisatie. Inmiddels wordt er in 25 landen geholpen d.m.v. verschillende projecten. Over de geschiedenis en de naam Erikshjälpen, kun je HIER lezen. In Zweden zijn ongeveer 50 van deze tweedehands warenhuizen, ze zijn meestal twee of drie dagen per week geopend. Adressen en openingstijden vind je op de WEBSITE.Aanvulling tweedehandswinkels: 

MYRORNA
RÖDA KORSET

20 opmerkingen:

 1. Leuk dat mensen aan huis gewoon tweedehands markten houden. De tweedehands winkel ziet er erg netjes uit, ik zag k op vakantie in Engeland ook zulke mooie nette winkels, alhoewel ik het ook leuk vind om hier tussen alle rommeltjes te struinen.

  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. There are a lot things to buy over there :))
  Thanks for sharing!
  Lieve groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi hi, herkenbaar, het duurde ook even voordat wij doorhadden wat loppis betekende... precies, toen we weer thuis waren ;)! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Olala, jaja, de loppis! En de Erikshjälpen! Binnenkort mag ik weer! Joepie!

  Enne.... dat uitzicht over Playa del Inglés is helaas niet het uitzicht vanaf mijn balkon hoor. Dat was gewoon een plaatje van internet. Een mens kan niet alles hebben. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er wel heel aanlokkelijk uit! Heerlijk neuzen tussen de spullen :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk! In Denemarken staat ook overal Loppedmarked en daar ben ik dol op. Weet inmiddels ook de leukste in de buurt te vinden van waar wij altijd heengaan en kan me er echt op verheugen! Zal de naam in het Zweeds onthouden voor wanneer we daar eens zijn.
  groetjes en fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kom graag bij de kringloop, dus ik denk dat ik mij op deze plekjes ook prima zou kunnen vermaken :)!

  Een fijne zondag, Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooo het is daar altijd zo heerlijk snuffelen en menig leuks is mee naar huis gekomen. Komende zomer gaan we weer naar Zweden en dan bezoeken we zeker weer een of meer Loppis!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vond het heerlijk om er rond te struinen en kwam ook met heel leuke dingen thuis, zou het graag weer eens overdoen!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Look at all those treasures....and so out of reach!
  Have a wonderful weekend, Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vooral in de zomer heb je heel veel loppisar. De winkels van Erikshjälpen zijn ook gewoon mooi. Verder heb je ook nog Myrorna. Dat bestaat al 110 jaar, heeft circa 33 winkels ,vooral in de steden,en is van het Leger des Heils. Opbrengst gaat net als hier in Nederland naar hulp voor waar het maar nodig is.Kan me voorstellen dat je niet meteen door hebt wat een loppis is.Het is een afkorting van loppmarknad. Een "loppa"is een vlo, vandaar.Gewoon vlooienmarkt dus.
  Fijne zondag
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anje (mon jardin en ik), dank je wel! Ik heb je reactie in het bericht verwerkt. De winkels van het Rode Kruis heb ik er meteen maar bij vermeld.

   Verwijderen
 12. Ik lees bij Joke ook altijd over de Loppis. Lijkt me heel leuk om daar rond te struinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik lees bij Joke altijd over de loppissen. Lijkt me reuze leuk. Het heeft, denk ik, net iets meer dan een gewone rommelmarkt.
  Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Was het maar wat meer in de buurt, bij Joke zie ik altijd leuke aankopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. :-))
  Dat heeft iets komisch: steeds denken wat betekent dat toch en achteraf blijkt dat het heel voor de hand liggend is.
  Zoiets gebeurde ons in Londen 40 jaar geleden. Overal in de parken bordjes met 'No Litter'. Van alles passeerde de revue (mag je hier niet op een handdoek liggen bv) tot ik op een gegeven moment maar aan iemand vroeg wat dat betekende. Die begon hartelijk te lachen en antwoordde: no rubbish. We konden niks anders dan meelachen!

  Die Zweedse loppissen hebben toch net iets meer dan de rommelmarkt met opbrengst voor de plaatselijke voetbalclub!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Iki leerde bij Joke wat een loppis is. Heerlijk zo struinen door allerlei spullen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ook ik heb van Joke geleerd wat een loppis is. Als ik in Zweden kom is dat toch ook een van de dingen die ik wil bezoeken.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat is onze favoriete bezigheid op de vakanties in Zweden. Bordjes spotten met Lopis, en dan kijken of er wat leuks te vinden is. Soms wordt je kilometers ver het bos ingeleid en kom je bij een huis waar in de tuin een lopis is. Erg leuk, want je komt zo ook in contact met zweedse mensen, die het vaak erg leuk vinden om je wat te vertellen over de omgeving, of over de spullen die ze verkopen. Lopis is altijd leuk, en een goedkope activiteit.

  BeantwoordenVerwijderen