woensdag 7 november 2018

Het Schoenindustrie Museum in Kumla

Toen we in 2016 in Örebro verbleven, bezochten we het museum van de Zweedse schoenindustrie in het nabijgelegen Kumla. In deze streek stonden vroeger veel schoenfabrieken. Het museum vertelt de geschiedenis van de schoenindustrie en de schoenmode van 1890 tot 1980.

Bij binnenkomst staan we meteen voor een etalage van schoenenwinkel Svea. Ik herinner mij zo'n schoenwinkel uit mijn jeugd, het interieur is bijna identiek.  De schoenen die in de kleine fabriek op de bovenverdieping van het museum gemaakt worden, zijn in deze winkel te koop. 



Alle informatie in het museum wordt alleen in het Zweeds beschreven, maar de vele foto's, gereedschappen, apparaten, collectie schoenen en de kleine schoenfabriek, maken een bezoek voor ons toch interessant en leuk. Wij hebben er met veel plezier rondgekeken.































Informatie: http://www.skoindustrimuseet.se

In Kumla zijn het hoofdkantoor en de fabriekswinkel van KAVAT schoenen gevestigd. De productie vindt echter plaats in de fabriek in Bosnië.
Informatie: https://www.kavat.se

5 opmerkingen:

  1. Wat leuk om dit zo bij elkaar te zien. Nostalgie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja! Zo zag de schoenenwinkel er bij ons in het dorp vroeger ook uit! En als je dan doorliep, kwam je in de werkplaats. De schoenenmaker had een groot leren schort voor en hij had altijd een lekker snoepje voor ons.😉
    Wat geweldig dat er in het kleine bedrijf nog steeds schoenen ambachtelijk gemaakt worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig die oude schoenen... mooi dat alles zo prachtig tentoongesteld wordt... Dank je voor het delen....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gaaf zeg. In Kumla zijn we heel kort geweest. Wel herkenbaar, mijn opa was schoenmaker en had dezelfde apparatuur.

    BeantwoordenVerwijderen