zondag 4 november 2012

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf is een bekende Zweedse schrijfster. Zij werd op 20 november 1858 geboren op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne in het Landschap Värmland (Zweden). Zij groeide daar samen met haar broers en zussen op. Selma wist al jong dat ze schrijfster wilde worden. Ze werd onderwijzeres en werkte aan een school in Landskrona in het landschap Skåne (Zuid Zweden). In die periode schreef ze ook haar eerste roman Gösta Berling (1891). Het boek werd eerst met slechte kritieken ontvangen, maar dat sloeg later om. Het is nu het meest verkochte boek in Zweden.


1881 Landskrona
persfoto: Anna Ollson, Karlstad


Aan het eind van de 19e eeuw toen de economisch situatie in Zweden verslechterde werd het landgoed  Mårbacka vanwege schulden verkocht. Selma verbleef enige tijd in Falun waar ze het boek Jerusalem (1901) schreef, het verhaal van een groep boeren uit Dalarna die naar Jerusalem emigreert om zich aan te sluiten bij een Amerikaanse sekte. Hiermee kreeg ze bekendheid als schrijfster.


1900
persfoto: archief Mårbacka Stichting

In 1906 verscheen haar bekendste boek, Nils Holgersson wonderbare reis. Selma schreef het in opdracht, als lees- en aardrijkskundeboek voor de lagere school in Zweden.


1906
persfoto: A.Blomberg, Stockholm


Illustratie van John Bauer uit Nils Holgerssons wonderbare reis

foto: wikipedia


Nils Holgersson bij de ingang van ROTTNEROS PARK in Sunne.


Selma kon in 1908 het landgoed Mårbacka terugkopen en ging daar ook wonen. Behalve schrijfster was ze landgoedeigenaar en had 30 man personeel. Daarnaast was ze ook politiek geëngageerd in haar gemeente en was lid van de gemeenteraad.


Geschilderd door CARL LARSSON
foto: wikipedia


Beeld van Selma Lagerlöf in Sunne


In 1909 ontving Selma als eerste vrouw de Nobelprijs voor literatuur. In 1914 werd ze als eerste vrouw lid van de Zweedse Academie. In 1921 liet zij het oude houten huis op Mårbacka verbouwen tot een prachtig herenhuis. Selma Lagerlöf stierf op 16 maart 1940.

 
persfoto: KM IDÉ Östra Ämtervik


Selma Lagerlöfs graf in Östra Ämtervik, ten zuiden van Mårbacka.

 
Mårbacka is opengesteld voor publiek. Het huis kan tijdens een rondleiding bezocht worden. De bijbehorende tuin is prachtig aangelegd. In de grote landbouwschuur is een tentoonstellingsruimte. Eén van de bijgebouwen is café.


...

17 opmerkingen:

 1. Wat een inspirerende vrouw. Ik ken natuurlijk wel een aantal van haar boeken, maar had eigenlijk nog nooit een portret van haar gezien. Een hele fijne blogpost! Groetjes, Elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willy, heb even helemaal bijgelezen hier! Wat een leuke logjes weer. Ben erg onder de indruk van de papierknipunstenares. Weet je dat er in Westerbork ook een museum voor knipkunst is? Mooie dingen maken ze toch in Saterglätan, ik vond het allemaal zo mooi, maar helaas een beetje duur...
  Het schilderij van Selma Lagerlöf is zo herkenbaar als werk van Carl Larsson, ik zag het gezicht en wist meteen dat het van zijn hand was!
  Een heel fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb weer genoten van je prachtige blogpost!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Willy,

  Wat boeiend en wat een mooie vrouw was Selma. Ik vind het zo leuk dat jij dit soort posten maakt. Ben erg geinterreseerd in de geschiedenis,maar heb al zoveel om te doen , dan is dit een superleuke manier om zoiets te lezen.
  echt prachtig samengevat.

  dank je wel!


  lieve groetjes  Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat was ze een mooie en interessante vrouw.Hoe vaak zou Nils Holgerson niet zijn gelezen door kinderen( en volwassenen) over de hele wereld.Mårbacka is fantastisch niet in het minst door zijn geschiedenis.
  Fijne post weer.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. You always bring to life every post.....what a wonderful story and of course love the buildings!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel boeiend en mooi blog.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Willy,

  I grown up with two lovely cartoon serials:) First was Nils Holgersson marvelous journey and second was Heidi!

  Both heroes of the marvelous woman writers made us very curious and adventurer!Therefore this post is too precious for me - kind a recall!

  Thank you so very much!

  Nurdan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een pracht aanleiding om het boek van Holgersson te schrijven. Zo houdt ieder kind van aardrijkskunde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi stukje geschiedenis en leuk om te weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie en interessante post weer, op een of andere manier kom ik hier altijd tot rust!

  Hele fijne week Willy.
  liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk om wat te lezen van deze schrijfster. Ik vond en vind het boek van Nils Holgersson zo mooi. Als kind heb ik het vaak herlezen (via de bibliotheek geleend) en uiteindelijk heb ik het boek zelf gekocht. Het blijft mooi.
  Dank je wel voor jouw boeiende informatie en de mooie foto's.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Willy, heel erg leuk om te vernemen van Selma Lagerhof.Als kind las ik al van Selma. Mijn complimenten voor je educatieve en interesante mededelingen.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het behoorde niet tot de leeslijst op de middelbare school. Stel je voor zeg, vertaald werk lezen, schande was dat! Het bleef beperkt tot Nederlands, Frans, Duits en Engels. Pas jaren na de MMS kwam ik tot de ontdekking dat er ook veel lezenswaardigs in ándere talen geschreven was. Dat haal je natuurlijk noot meer in! Maar een mens kan niet alles lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kende haar niet,maar wel Nils Holgersson.Niet van het boek maar van de tekenfilpjes uit mijn jeugd.En mijn zoon kijkt er nu ook graag naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik wist niets van deze schrijfster, ben wel nieuwsgierig geworden. Heel interessant om te lezen!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik blijf genieten van jullie koffiedrink-plekken :-) (ben jij die mevrouw aan het tafeltje? )
  En natuurlijk ken ik het boek van Nils Holgerssons. Alhoewel ik je er niet alles van kan navertellen.
  En een huis met 30 man personeel, wie wil dat niet?

  BeantwoordenVerwijderen