dinsdag 6 november 2012

Taxinge slott en het taartenbuffet

Aan de zuidelijke oever van het Mälaren, een meer ten westen van Stockholm, ligt TAXINGE SLOTT, ook wel Kakslottet (kaka = cake) genoemd. Hier vind je het grootste taartenbuffet van Noord-Europa, met een assortiment van 60 gebaksoorten, van Sachertorte tot Worteltaart.
Wij vielen eigenlijk met onze neus in de taarten. Ik dacht dat het buffet alleen op zondag open zou zijn. Mijn man was al aan het kijken welke hij zou willen, terwijl ik nog  foto's aan het maken was van dit enorme nog bijna onaangeroerde buffet. Als er zoveel taarten zijn is een keus maken wel heel erg moeilijk. Het werd de gifgroene Prinsessentaart. Heerlijk luchtige cake met vulling van vruchtengelei en room, een buitenkant van marsepein.
In de tuin zochten we een plek waar we in het voorjaarszonnetje konden zitten. Koffie met Prinsessentaart en een prachtig uitzicht op Gripsholmbaai, wat wil je nog meer.

Na de koffie ging ik eerst even op zoek naar het toilet (eerste drie foto's). Het bezoek duurde langer dan gewoonlijk. Alles zag er zo mooi uit, daar moest ik natuurlijk ook foto's van maken.


Toen we weer buiten kwamen stond er op de parkeerplaats voor het slot inmiddels een verzameling Oldtimers. Oude Volvo's zie je in Zweden niet veel, oude Amerikaanse auto's wel, zoals deze roze Cadillac. Kijk even naar het bijpassende tapijtje.


Taxinge slot is omgeven door het Engelse park, de Italiaanse tuin en de Franse tuin, waar je heerlijk kunt wandelen.

In een aantal bijgebouwen van het slot zijn winkeltjes en een galerie gevestigd (geen foto's).Naast het slot staat Taxinge kerk. Waarschijnlijk gebouwd rond 1690. Het is herbouwd in 1863 en sindsdien niet meer veranderd. Een goed voorbeeld van 19e eeuwse Gotische architectuur in deze regio....

20 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige wandeling zo in de vroege morgen, ik zit hier met mijn kopje koffie heerlijk te genieten Willy! Die taarten.. om van te watertanden, wow!! En zo mooi ingericht, wat me opvalt is de authenticiteit, dat zie je hier in ons kikkerlandje maar zelden. Zetten we dit slot ook op ons reisje Zweden? Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto´s! Wat een heerlijke plek om koffie te drinken en een stukje taart kiezen is dan een feestje. Wat een prachtig land.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dit zetten we ook op de wensenlijst! Wat een mooie plek om rond te kijken en te genieten van de omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. How wonderful! See your post at breakfast time was a charm. Thank you for having suggested.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ziet dat er prachtig uit, een heerlijke plek om een dag door te brengen,
  En die taarten, ik vind het meestal ook moeilijk om te kiezen , maar die prinssentaart of de worteltaart gaan er altijd wel in.

  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, die taarten. Lieve help, ik zou geen keus kunnen maken *smile*.
  Prachtige foto's en een geweldige locatie.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oohh wat zien die taarten er geweldig lekker uit heerlijk, als dat niet genieten is dan weet ik het niet meer. En prachtige foto's in en om het gebouw schitterend. Fijne dag lieve groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Willy! Wat een heerlijke dag moet dat zijn geweest! Al die heerlijke taarten, daar kun je toch ook niet uit kiezen?! Je hebt weer mooie foto’s gemaakt Willy. Het is zo echt Zweden!
  Fijne dag, Helene

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat prachtig om daar rond te mogen lopen. En al die taarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige wandeling!!Ik zit hier aan een kopje koffie en die taarten staan mij wel erg aan te staren!
  Mooie foto's en een bakje koffie (zonder taart), wat een goed begin van de dag!

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow, die taarten zien er echt goed uit. Mooie blogpost weer (zoals altijd).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig, prachtig, prachtig en HERLIJK, HEERLIJK, HEERLIJK. Gelukkig woon ik er niet naast want ik weet niet of ik me zou kunnen beheersen met als gevolg waarschijnlijk maatje 58 of meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw geweldig mooi allemaal. Ik krijg voorjaarsvakantiezininZweden! Maar nog even geduldig de herfst en winter door... Je maakt goeie foto's, al eens gedacht om een toeristische gids te maken? Deze plaatjes en verhalen passen er zo in.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Where too start what a fabulous place....the rooms, the building, the cars, just dreamy!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ooo lekker die taarten hmmm. De foto's zijn weer geweldig, groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat laat je ons een serie prachtige foto's zien van alweer een fantastisch plekje.Het water loopt me in de mond bij het zien van al die taarten. Moeilijke keuze hoor.
  Iemand opperde al of je niet een boek zou maken. Je hebt zoveel laten zien met al je mooie foto's. Daar moet een uitgever voor te vinden zijn.Kunnen nog meer mensen genieten van dat heerlijke land.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooi landgoed, maar dat taartenbuffet steelt werkelijk de show!
  Het water loopt me in de mond bij het zien van al dat lekkers. Ik zou zo gauw ook geen keus kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ben even onbeleefd geweest en er wel drie taartpunten uitgekozen :)
  Wat een heerlijkheid allemaal

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Er moeten wel heel veel mensen komen om al die taarten te verorberen. Moeilijk te kiezen daar. Wat een prachtige foto's weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een heerlijk uitstapje. Het is hier inmiddels aardedonker en die taarten oooh, voor een echte bakster zijn die het einde!

  BeantwoordenVerwijderen