zondag 10 februari 2019

De Sæby kerk en het Tissø-meer

Natuurlijk kunnen  we niet alle kerken bezoeken die we tijdens onze vakanties tegenkomen. Deze kerk wilden we graag bezoeken en de deur was gelukkig open. De Sæby kerk ligt aan het Tissø-meer op Seeland in Denemarken. Het oudste deel van de kerk dateert uit de 12e eeuw, vermoedelijk werd het gebouwd door het vorstengeslacht Hviden. In de 15e eeuw werd de kerk uitgebreid. In de kerk zijn een aantal van de oudste schilderingen van Denemarken te zien. Wij vonden de kerk mooi en het kerkhof met de goed onderhouden beplanting ook.Op drie kunstmatig aangelegde eilanden in het Tissø-meer broeden o.a. sternen en kluten. Het meer behoort tot natuurpark Åmosen. Bij het informatiecentrum voor het natuurpark bevindt zich ook een Vikinginformatiecentrum. (Wij hebben het informatiecentrum niet bezocht.)Informatie:
https://tissoepastorat.dk/saeby-kirke/
http://naturparkaamosen.dk/

10 opmerkingen:

 1. Kan me voorstellen dat je graag naar deze kerk wilde. Een prachtexemplaar. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle kerken bezoek is inderdaad niet mogelijk. Wat mij opviel is dat de kerken in Denemarken vaak aan de buitenkant hetzelfde eruit zien. De serie Herrens Veje is een aanrader om meer te weten te komen over de kerken in Denemarken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Hans, ik zag dat je daar onlangs over geschreven hebt. De serie is nog niet in Nederland op tv geweest? https://blogzweden.blogspot.com/2019/01/herrens-veje-ride-upon-storm-seizoen-1.html

   Verwijderen
  2. De serie was een week lang gratis beschikbaar bij Lumiere als promotie op het tweede seizoen. Verder nog niet in Nederland op tv geweest.

   Verwijderen
 3. Mooi, kerkhoven zijn vaak parken in Denemarken vind ik. Ben je wel eens op het kerkhof bij Grundtvigs kirken in Kopenhagen geweest? Zo mooi, en de kerk trouwens ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Jeanette, wat een indrukwekkende kerk qua architectuur. Ik zie op google maps dat het een hele grote begraafplaats is en mooi aangelegd.

   Verwijderen
 4. Oh Willy. This church is just beautiful. I am so very, very glad you shared it.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, wat is het daar mooi zeg. Schitterende natuur. Mooie foto's heb je ervan gemaakt. Ik moest glimlachen om de foto van de klimwand : )

  BeantwoordenVerwijderen