donderdag 20 september 2012

I Go to America - Swedish American Women and the life of Mina Anderson

Aan het eind van haar leven, schreef Mina Anderson haar memoires. De Zweedse schrijver VILHELM MOBERG gebruikte een deel van die gegevens voor Kristina, de vrouwelijke hoofdpersoon in zijn emigratieroman UTVARNDRANA/THE EMIGRANTS, die voortdurend naar haar vaderland verlangt (daar een andere keer meer over). Maar Mina's levensverhaal is heel anders. Joy Lintelman, hoogleraar geschiedenis aan Concordia College in Moorhead Minnesota (specialisme immigratie geschiedenis en vrouwen geschiedenis), ontdekte de memoires in een archief in Zweden en deed naast haar werk en gezin 15 jaar onderzoek. Dit resulteerde in het boek I GO TO AMERICA Swedish American Women and the Life of Mina Anderson.


Mina Anderson wordt geboren in 1867 en groeit op in een boerengezin in Dalsland. Het zijn armoedige tijden. Kinderen werken al vanaf jonge leeftijd mee in het gezin. Op 15 jarige leeftijd staat Mina op eigen benen en werkt als dienstmeid. Ze maakt lange dagen van 's morgens 5 uur tot 's avonds 10 uur en de verdiensten zijn laag. Op 23 jarige leeftijd krijgt ze van een naar Amerika geemigreerde oom een ticket voor de overtocht. In een plaats in Wisconsin werkt ze eerst als dienstmeid. Na een half jaar verhuist ze naar Twin Cities in Minnesota, waar ze haar man Jacob Halgren ontmoet die kleermaker is. Als ze één kind hebben en een tweede op komst is verhuizen ze naar het landelijk gelegen Mille Lacs County, waar ze op een boerderij werken. Mina en haar man krijgen zeven kinderen. Hoewel het geen makkelijk leven is, zijn de omstandigheden beter dan in haar vaderland. In de periode van 1881 tot 1920 zijn er 250.000 jonge vrouwen die Zweden verlaten voor een betere toekomst in Amerika.

Interview met de schrijfster Joy Lintelman over het boek.

21 opmerkingen:

 1. Wat fijn toch dat er memories bewaard gebleven zijn. Zo kunnen wij over een leven lezen dat ons helemaal vreemd is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessant boek lijkt me dat.
  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat dit weer gevonden is en geleid heeft tot een zo te zien prachtig boek! Heel dappere vrouwen waren het! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw jij hebt het maar druk mee. En wij krijgen alle informatie en hoeven er helemaal niets me te doen. Goed hoor een echte passie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed dat dit boek er is.Ik ben dol op de boeken van Vilhelm Moberg en de films vind ik fantastisch maar dit boek geeft, neem ik aan, een iets realistischer beeld van het leven daar.Bedankt weer voor deze tip en die die je stuurde via de mail.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Over die emigratie van Zweden naar Amerika heb ik nog een boek van Bernard Nordh liggen. Moet deze nog lezen. Komt wel een keer op mijn blog terecht. Dit boek van Mina aat denk ik voornamelijk over het leven in Amerika?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Hans, hoe die verhouding is weet ik niet. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, het staat op mijn wensenlijstje ;)

   Verwijderen
  2. OK. Als je het gelezen hebt, hoor ik het graag. De voorkeur gaat natuurlijk het liefst uit naar Zweden :-).

   Verwijderen
 7. What a huge emigration wave!
  I did not know 250,000 women of Sweden had moved to America for better life! Incredible!

  Thanks for sharing!
  Greetings,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Willy, Is dit boek ook in een Nederlandse vertaling? Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Tony, tot nu toe is het boek alleen in het Engels uitgegeven.

   Verwijderen
 9. Wat een emigratiegolf in die tijd zeg!
  Wens je een fijn weekend.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat interessant, dit vind ik de leuke dingen van het internet / bloggen. Er komen steeds weer dingen onder je aandacht waar je het bestaan niet van wist. Zo heb ik via Flickr een tip gekregen over, Alexandrine Pieternella Françoise Tinne (Den Haag, 17 oktober 1835 – nabij Ghat (Libië), 2 augustus1869) was een Nederlandse ontdekkingsreizigster die als een van de eerste vrouwen Noord-Afrika verkende. Ze was ook een verdienstelijk fotografe. Ik heb toen gelijk het boek over haar leven gekocht en gelezen. Ook dit verhaal lijkt mij een mooi boek :)

  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een dappere vrouwen waren dat en wat hadden ze het zwaar. Wat hebben wij het dan toch makkelijk en een goed leven, dat moeten we niet vergeten.


  Heel fijn weekend Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt me een prachtig boek. Ik moet ook even denken aan het boek Old Swedish quilts. De korte beschrijvingen daarin raken me elke keer weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dankjewel, het klink als een lezenswaardig boek. Ik ga eens zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lijkt me een interessant boek,wat zijn die vrouwen moedig om de oversteek te wagen en dat in die tijd...
  Fijne zondag Willy,je zaadjes komen eraan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat moet het toch erg zijn om vanwege economische omstandigheden je geboorteland te moeten verlaten

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lijkt me een heel interessant boek.
  Ben jij al eens in het Utvandrarnashus in Växjö geweest? Dat gaat hier ook over. De armoede was in die tijd echt verschrikkelijk.
  En het gebied van je vorige blogje was precies waar ik begin augustus ook was. Prachtig is het daar. Maar ja, dat is bijna overal in Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ria (Aaankleedpopje), dat museum ken ik niet, het lijkt me heel interessant. http://www.utvandrarnashus.se

   Verwijderen