vrijdag 21 oktober 2011

Scandinavische servies-merklap

In 2008 borduurde ik deze Scandinavische servies-merklap. Het is een patroon uit de Ariadne van juni 1994 en maakt deel uit van een woonspecial over Scandinavische landelijke stijl.


De afmeting van het borduurwerk is ongeveer 30 x 30 cm (inclusief lijst 40 x 40 cm). De lijst heb ik bij de kringloop gekocht. Deze werd passend gemaakt en wit geschilderd.

Ariadne juni 1994

De woonsfeer die in het blad wordt weergegeven is geïnspireerd op de Zweedse Gustaviaanse stijl, die ten tijde van Koning Gustaaf III (1771-1792) ontstond. Hij was liefhebber van de Louis de XVI stijl in die tijd in Frankrijk. De Gustaviaanse stijl is eenvoudiger en robuuster. De meubels werden meestal van de goedkopere houtsoorten gemaakt en in lichte tinten geschilderd. Meubels in de Gustaviaanse stijl zijn nog steeds zeer geliefd. Het lichte interieur met de zacht blauwe kleur vond ik destijds al mooi en nu nog.

Ariadne juni 1994

Ariadne juni 1994

32 opmerkingen:

 1. wat een SCHATTIGE merklap..
  hartelijke groetjes en een fijn weekend!
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie merklap in prachtige kleurtjes.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben t met je eens, prachtige woon stijl. Mooi borduur ook

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie borduurlap Willy! De Ariadne met deze inspirerende reportage staat ook in mijn tijdschriftenbak, alleen een aantal oude Ariadnes heb ik ooit bewaard, met o.a. dit soort onderwerpen. De stijl van inrichten vond en vind ik nog steeds heel erg mooi. (Al is in de praktijk ons huisje echt wel anders ingericht met een man en kinderen die ook hun eigen smaak hebben, ha ha)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo zie je maar hoe tijdloos sommige dingen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou,dat ziet er weer patent uit, wie wat bewaard heeft wat..... Blij dat je weer terug bent na al dat gezanik met die blog provider,ik smul weer bij elke posting. Love, Will V

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig hoor, heerlijk zo'n oude Ariadne!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi Willy! Hier liggen ook nog oude Ariadnes en het valt me op hoe tijdloos de reportages vaak zijn!

  Een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat enig Willy, en ja wat mis ik de Ariadnes van vroeger, want wat stonden er leuke dingen in.
  Ik vind ook dat jij en je mannetje maar deze kant moet op komen verhuizen!! grinnik, want je bent meer Zweeds dan ik die hier woont (grapje)
  We bellen van de week wel even
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie merklap en de lijst die past er geweldig mooi omheen. De ariadne uit die jaren vond ik ook geweldig mooi, ik heb er ook nog een aantal liggen waar ik regelmatig doorblader.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi Willy, ik heb ook nog van die oude ariadnes en zit ze dan ook regelmatig door te bladeren ik vond dat altijd een super blad. Nu is het At Home geworden vind ik persoonlijk veel minder leuk. Maar jij heb er iets heel moois van gemaakt en dan die lijst uit kringloop helemaal geweldig.

  Fijn weekend groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heerlijk om je mooie lap weer te kunnen bewonderen. Prachtig zo helemaal in stijl..... Mijn woonkeukentje en serviesgoed is ook een Wit/Blauwtje en ik geniet er zeer van.
  Lieve groetjes, Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. *zucht*

  Mooi hè,...
  Ik houd ook zo van die sfeer,...
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige lap Willy en de lijst is heel passend. Ik zie dat Ariadne '94 helemaal weer in deze tijd past! Jammer dat ze met het borduren gestopt zijn:)
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een mooi bezit. En... aan de woonstijl is niks ouderwets geworden... hadden we dat maar geweten in 1994! Mooi weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze lap vind ik zo mooi. En ik ben het helemaal met je eens, de woonsfeer is nog steeds mooi. Enkele jaren geleden was de Ariadne-wonen ook ineens helemaal op de Scandinavische toer. Alles komt gewoon weer terug.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 18. oh wat vind ik die merklap mooi!!!
  en zo heerlijk om te borduren.. dit patroon zou zo weer in een nieuwe ariadne kunnen, echt tijdloos.

  dank je voor je reactie en heel leuk dat je mij ook gaat volgen!

  fijn weekend,
  lieve groetjes van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Die sfeer is altijd licht. Zou dat komen omdat het in Zweden toch maandenlang behoorlijk donker is?
  Prachtige lap is dat Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat leuk de merklap, daar zullen aardig wat uurtjes in zitten.Ook leuk de plaatjes uit die oude Ariadne. Blijft mooi.

  fijn weekend,
  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh ja, die liet je al eens zien en was er toen al verliefd op! Die kleuren zijn geweldig! Zelfs toen was het dus al een stijl die aansprak en nu ben ik er nog steeds helemaal weg van, helaas vind DP het maar niets als ik de antieke kasten wil wit verven, maar misschien ooit! Fijn weekend nog verder, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Die heb ik ook nog dat weet ik zeker, geen wonder want ik kan niet echt weggooien. Maar wat mooi tijdloos hè?
  Is me al vaker opgevallen. Dus ik bewaar nog even door.

  Heel fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. zowel de merklap als de interieurfoto's komen me nog zo bekend voor ;) "vroeger' werd je nog niet zo veel verwend met bladen en blogs en ander leuks, dan keek je echt uit naar de nieuwe Ariadne. Het borduurwerk is nog steeds een mooie blikvanger. Leuk dat jij hem hebt geborduurd destijds.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een prachtig borduurwerk heb je gemaakt. Bij mij liggen deze ariadne's ook nog in de kast. Weggooien zonde. De sfeer die neer gezet wordt vind ik erg mooi. Maar ik ben nog een echte Noordeling ossenbloedrood en rustiek eiken in de woonkamer. Op de slaapkamers mag porseleinblauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. wat een mooie sfeer op de foto's hé...dat blauw en dat licht! En je merklap vind ik super, mooi ook die stoere lijst eromheen. Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 26. 1994..en nog steeds geweldig en fris!!
  Wat een mooi borduurtje Willy!
  Zo blijven we in de serviessfeer!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik ben er weer! Het bliojft een mooie stijl dat Zweedse! Ben nog steeds veliefd op je geborduurde lap!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een mooie geborduurde lap, ziet er prachtig uit. En het verhaal eromheen vind ik heel interessANT. Ariadne 1994, Ik heb heel veel jaargangen Ariadnes, maar toen die steeds meer veranderde in wooninterieur ben ik gestopt.toen vond ik er weinig aan, nu zou ik die bladen veel meer waarderen. dat wit met lichtblauw vind ik ook mooi.
  ik krijg er een strand zee gevoel bij.

  fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ja wat mooi hè? ik was vorige week bij onze overbuurvrouw en die heeft dus haar hele huis zo ingericht. Prachtig! ze heeft me beloofd om me mee te nemen op loppisjacht. Ze heeft er echt neus voor. Ik heb trouwens ook een prachtig patroon en stof liggen voor een tafelkleed in dat mooie blauw met wit borduursel in Gustaviaanse stijl... Maar wannneer ik daar nu aan moet beginnen? Na mijn 193 andere projecten?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Lieve Willy, je bent nog altijd trouw aan je liefde voor de Scandinavische stijl! Ik heb de eer om van jouw hand een prachtig geborduurd stoeltje in een gouden lijstje in de kamer te hebben staan, helemaal in de stijl van je merklap en de Ariadne van toen!
  Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Heel mooi deze merklap, ik mis de oude ariadnes ook. Gelukkig heb ik er genoeg van verzameld en kan nog steeds mijn patronen opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen