dinsdag 4 oktober 2011

Op zoek naar het eiland van TjorvenBegin jaren zeventig werd de Zweedse tv-serie  KINDEREN VAN DE ZEEKRAAIBAAI uitgezonden. Dit is een verfilming van het boek van Astrid Lindgren, "Vi pa Saltkrakan"1964.  De titel in het Nederlands is "Samen op het eiland Zeekraai" (1965).


Stina, Pelle en Tjorven (Mops)
Tijdens de zomervakantie trekt vader Melkerson, schrijver van beroep,  met zijn volwassen dochter Malin en zijn drie zonen Johan, Niklas en de jongste Pelle, naar een bouwvallig huis op Zeekraai, een eiland voor de Zweedse kust. Ze wennen snel en beginnen te houden van het eilandleven. Vader probeert het huis af en toe op te knappen, wat niet altijd evengoed lukt. De jongens beleven allerlei avonturen met een  meisjes tweeling en Pelle, speelt met Stina, Mops (is een meisje en haar echte naam is Tjorven) en de hond Bootsman (Sint Bernard). Malin doet het huishouden. De jongens zijn jaloers omdat ze omgang heeft met een jongen. De vakantie bevalt zo goed dat ze voortaan alle vakanties doorbrengen in het huisje op het eiland. Op een gegeven moment dreigt het huisje verkocht te worden door de eigenaar. Pelle en Mops slagen er in dat de verkoop niet doorgaat en alles loopt goed af.


De serie heb ik destijds op tv gevolgd. Een paar jaar geleden heb ik via een Duitse webwinkel de complete DVDserie (in het Duits nagesynchroniseerd) gekocht. Een soort van jeugdsentiment. Dit leidde er ook toe dat ik op zoek ging naar het eiland waar het hele verhaal zich afspeelde. Ik kwam terecht op een forum en las daar HET VERHAAL van iemand uit België die ook op zoek is geweest naar het eiland en erachter kwam dat het verhaal zich afspeelde op NORRÖRA, behorend bij de eilandengroep (24.000) voor de kust van Stockholm. In 1998 is hij vanuit Stockholm met de boot naar Norröra gevaren.


Spillerboda
In de zomer van 2008 gingen wij drie weken naar Zweden, daarvan verbleven we twee weken in de buurt van Stockholm. Op dinsdag 12 augustus was het zover. We gingen niet met de boot vanaf Stockholm, want dat was een boottocht van  bijna 7 uur heen en terug, maar vanaf Spillerboda, ten noorden van Stockholm. We stapten om 10.45 uur aan boord van de M/S VIGGEN.


M/S Viggen
MICHAEL BLUM was onze gids. Tijdens de boottocht gaf hij uitleg in het Zweeds, waar wij natuurlijk maar weinig van begrepen. Michael gaf ons een Duitstalig boekje waarin informatie over Norröra stond. HET BOEKJE is geschreven door een Duitser die alle locaties uit de boeken van Astrid Lindgren bezocht heeft en ook met deze boottocht mee is geweest met Michael als gids. Het was genieten onderweg. We zagen nog een aantal zeehonden (helaas geen goede foto).

Michael Blum
Om 11.20 uur kwamen we op het eiland Norröra aan. Ik vond het heel bijzonder om daar voet aan wal te zetten. In de buurt van de bootsteiger lagen allemaal kruiwagens en karretjes, deze zijn voor de bewoners en vakantiegangers die daar de bagage mee vervoeren.


Vervoer voor de bagage naar de vakantiehuisjes

Na een wandeling van ongeveer 10 minuten  kwamen we bij het huis van de familie Melkerson. Het huis ziet er nog hetzelfde uit als destijds in de film, maar helaas was er geen familie Melkerson. Het was alsof ze even weg waren.In een schuurtje werd  koffie, thee en koek verkocht. Na een verblijf van een uur ging de boot verder naar het naastgelegen eiland Söderöra, waar wij konden blijven tot 13.45 uur.


Söderöra
Op de terugreis  kwamen we nog langs het eiland Furusund, daar zagen we het huis waar Astrid Lindgren haar vakanties doorbracht. Om 14.45  uur waren wij weer terug in Spillerboda.

Het (rode) huis van Astrid Lindgren op Furusund

52 opmerkingen:

 1. Oh....wat leuk Willy dat je na alle leuke herinneringen aan de TV serie,de boekenreeks en je zoektocht.....in de gelegenheid was om daadwerkelijk het eiland te gaan bezoeken, op die manier komen al de bekende huizen en plekjes uit film en boeken tot leven.

  Je hebt er prachtige foto's van gemaakt!!!

  Ik ken alleen de films van Pippi Langkous dankzij mijn nu 16 jarige kleinzoon,heb lang geleden de video banden bijna stuk gedraaid, hij was daar helemaal fan van en speelde in zijn fantasie vaker de rol van dat leuke ondeugende roodharige meisje,
  nou heeft hij een zus van bijna 12 met prachtig rood haar:-)

  Het is gelukt hoor om weer volger te worden, gelukkig want ik lees je altijd leuke en informatieve posten graag!!!

  Liefs,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een leuk verhaal Willy,
  prachtige foto's..
  je weblog ziet er al weer MOOI uit!
  groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu weet ik hoe je aan Tjorven komt. Een mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zal dat een fijne ervaring geweest zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schitterend verhaal, ik ben blij met je, want nu leer ik meer van Zweden, ondanks dat ik er woon
  Wat een leuk ervaring zal dat zijn geweest, om daar rond te lopen
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Willy,
  how wonderful to see that you have actually been to Saltkråkan! This is part of my childhood, and I loved to watch the serie made from Astrid Lindgrens books! Pippi also, as well as Emil i Lønneberga and more!

  Sorry to hear that you're having trouble with your other blog - I hope you'll be able to fix it!

  Have a nice day!

  Hugs,
  Cathrine :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Willy wat kan je toch mooi vertellen over Zweden. Je kunt merken dat het je hart gestolen heeft. Ik lees je verhalen altijd met veel plezier. Het is dan altijd of ik even met vakantie mee ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ben jij toch een echte Zweden fan! Heerlijk dat je de plekken van je jeugd op deze manier bent gaan ontdekken, ik weet wel dat mijn dochters er ook naar keken, maar er was een andere serie die ik mij beter herinner met een jochie die altijd op zijn duvel kreeg en dan wegkroop in een schuurtje. Dat plekje zou ik graag eens zien! Fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijk "Willy" verhaal weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Willy.
  He he ik dacht al die vind ik nooit meer.
  Ik had al een paar keer via jouw reactie's geprobeerd om op jouw site te komen maar was er nog niet weer.
  Wat een mooi verhaal en foto's van Zweden.
  Ik ga jou volgen fijne dag wens ik jou groetjes Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige reis met sfeervolle foto's.

  Je blog ziet er erg mooi uit op je nieuwe plek! Misschien raak je zo gehecht dat je niet meer terug gaat naar weblog.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Willy. Nou heb ik toch ineens een vraagje: die naam Tjorven!!! Daar heb ik nooit bij stil gestaan. Is die uit Zweden afkomstig? Dus m.a.w. is jouw familie uit Zweden afkomstig en heb je daarom ook zoveel liefde voor Zweden? Of zit ik er nou helemaal naast?
  Ik heb je logje met plezier gelezen en bekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Willy....ik zit hier te G*E*N*I*E*T*E*N!! Dank je wel dat je ons meenam naar dat bijzondere eiland!! Wat zal jij je heerlijk hebben gevoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk om te lezen Ook ik keek naar de serie op tv en kan me Bootsman en Pelle nog goed herinneren .
  weet je nog in welk jaar het uitgezonden werd?
  groetjes Rian

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuke post Willy! Ik kan mij wel herinneren dat ik hier wel eens iets van op tv heb gezien, al blijft Pippi mijn grote favoriet! Vaak worden in de vakanties veel Pippi films vertoond en daar mag ik nog steeds graag naar kijken :-)!

  Gezellig dat je weer posten kan...ik heb je wel gemist hoor!

  Lieve groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank zij jou, hoor ik allerlei leuke verhalen over de boeken van Astrid Lindgren.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Willy wat is het weer genieten van je verhalen over Zweden,zou het boek nog te koop zijn? leuk om aan de meisjes voor te lezen zijn ook gek op Pipi Langkous Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh willy, this is wonderful and I love your new blog......oh to be in that little boat and to sail by those sweet little homes......someday Sweden here I come!
  Thank you for sharing such an amazing place with a girl stuck in the trees with my moose!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een leuk verhaal over de serie en het eiland. Geweldig dat je het ook in het echt hebt gezien. Ik ken de serie niet, maar vik kan me de sfeer helemaal indenken.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dag Willy, ik heb je weer gevonden. Fijn dat je terug bent.
  Wat een mooi verhaal heb je geschreven. Ik was vroeger gek op de tv-serie en dat gele boek (linksboven op de foto) heb ik nog steeds. Oh wat een jeugdsentiment. So wie so is Zweden een schitterend land. Wij zijn vorig jaar 2 weken in de buurt van Stockholm geweest. Dat was echt fantastisch. Ik hoop dat je nog veel verhalen over Zweden schrijft.
  Groeten,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij gaan graag met je mee op reis door het mooie Zweden. Je laat ons genieten van de prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooi vrhaal, lekker even wegdromen en... mooie foto's. Kortom even genieten...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk verslag Willy! Wie had er gedacht dat er nog zoveel volwassen fans rond liepen/ lopen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hej Willy,
  Prachtig verhaal... Zo weten we allemaal weer waar je verhaal vandaan komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ha die Willy, ik keek ook naar de serie en vond het geweldig. Vooral Bootsman en het mollige meisje, waarvan ik de naam niet meer wist, maar dankzij jou nu weer wel. Wat leuk dat je daar geweest bent. Bedankt voor het mooie verhaal! Groeten, Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Beide series ken ik natuurlijk ook. Ik heb ervan genoten. Vooral die kreet van Pelle wes ke wo. Hoe je het schrijft weet ik niet maar het klonk altijd mooi.
  @Lida dat jongetje was Emiel die van alles uitspookte. Dronkende kippen die van de geschifte kersen hebben gegeten. Zijn varkentje die hem overal achter volgde. De dienstmeid met haar eeuwige kiespijn. En dat heel klein lief meisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hello Willy, thank you for giving me the link to your new blog. What a lovely story and beautiful pictures. Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Erg leuk om nu te weten waar Tjorven vandaan komt. Ik had m'n hoofd er al eens over gebroken ;-)

  Leuke reportage!
  Kram,

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een prachtig verhaal en mooie foto´s. Kan me voorstellen dat het heel bijzonder was om daar rond te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Willy wat leuk om weer te lezen. Ik ben gek op boeken van Astrid L. Tjorven komt dus daar vandaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. wat leuk , ik ken dit verhaal helemaal niet, Astrid lindgrenn ken ik eigenlijk alleen maar van Pippi langkous. jeugdsentiment van de tv van vroeger toen het nog leuk was om tv te kijken. Ach ja tijden veranderen, dat hoort er ook bij.
  Ik vind de foto's prachtig. dat rode huisje. Geweldig!!! zo heb je ze niet in nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Het is echt genieten bij jou. Met een kopje koffie, terwijl de regen tegen de ramen klettert en de wind om het huis blaast, zit ik hier lekker te lezen en foto's te bekijken. Ik krijg acuut zin om naar Zweden te vertrekken. Ik ben er nog nooit geweest, maar het land lijkt me schitterend.

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Leuk dat je weer actief bent op www.
  Ik hang aan je lippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi Willy, zo langzamerhand kom ik iedereen weer tegen op nieuwe blogs. Ik geniet van jouw leuke verhalen over zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hej Willy!
  Wat een hartstikke leuk verhaal. Deze serie in onze jeugd is helemaal aan mij voorbij gegaan. Het zegt me niets. Daarom leuk om erover te lezen bij jou! En dan weer zo fraai geïllustreerd. Nog even op ADH terug te komen. Ja, wij hadden het ook al over augurken, zitten nagenoeg geen calorieën in! Succes.
  Kram Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat leuk om te lezen, Willy!
  Weer een mooi blogje, ik had het gemist door het weblog-gedoe!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Oh,, wat ben ik nlij da tik je terug-gevonden heb!!..enne nu meteen zo'n leuk verhaal over een van mijn liefste boeken/filmen van Astrid Lindgren….ach, dat doe ik ook nog eens….lijkt mij te gek tussen al de huisjes te lopen…leuk!…en bedankt voor het meenemen Willy!
  Groetjes,
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Lieve Willy, fijn dat je weer terug bent, kan ik weer lekker genieten met een kopje koffie van je verhalen..
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hoi Willy wat leuk om te weten waar de naam van je blog vandaan komt! Altijd een feestje om hier langs te komen en lekker te lezen, fijne avond, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hallo Willy, heel erg bedankt voor je berichtje zo kan ik je tenminste weer vinden. Geweldig verhaal helemaal leuk. Ik heb mijn kinderen wel voorgelezen over Petson ken jij die verhalen? Volgens mijn speelde zich dat ook af in Zweden. Staat op mijn verlanglijstje voor een vakantie.

  Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Leuk dat je daar geweest bent. Het is mijn favoriet. Het boek is stukgelezen en de dvd kijk ik elke keer weer met plezier (krijg dan wel een beetje last van heimwee).Op het eiland zelf ben ik nooit geweest maar dat stuk van de skärgård ken ik wel.
  Zo leuk dat je terugbent.
  Het hek was aan de hoge kant en gezien de ligging(en de prijs van de huizen daar) Denk ik dat er een alarm op zit. Jammer hoor.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 42. ik zit toch te peinzen waarom ik deze serie niet ken???? ik was indolaat van Emil (heb ook de serie op dvd) en natuurlijk Pippi en ik vond ook 'De witte steen' heerlijk om naar te kijken. Maar dit is nieuw voor mij, leuk!! Leuke foto van jou (ben je toch?) Mooie reportage! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Pelle, witte wah? Dat riep mijn vader altijd vroeger thuis! Heerlijk om jouw trip naar Norrora mee te beleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Héé, die ken ik die Tjorven vd foto (tv serie).
  Wist alleen niet dat dat haar naam was.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Willy dat moet gevoeld hebben als na vele jaren thuiskomen! Weer een heel mooi log!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. @Bedankt voor alle reacties.
  @Lida, een volgende keer neem ik je mee naar Katthult waar Emil woonde.
  @Chris, Tjorven komt uit dit verhaal. Ik kom niet uit Zweden en heb er ook geen familie.
  @Hilda en Lupineke, natuurlijk Pelle ved du vad?

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wat een verhaal! En mooie foto's! Heel leuk dat je ons zoveel verteld over dingen die we op tv zagen, maar ja, verder nooit in verdiepten: daar zorg jij nu voor: dank je wel, erg leuk, steeds weer!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. En denk je dat Samen op het Eiland Zeekraai nog ergens te vinden is. Ik heb een dvd, maar dat is toch anders alhoewel het al wel een aardig begin is. Maar Mops die voor mijn gevoel 'witte wa' zei doet dat op de dvd toch minder.

  j.baas-hazenbosch@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 49. @Beste J, Zeekraai blijft leuk. Het is al fijn dat we er door de dvd's naar kunnen kijken. Het boek is nog wel verkrijgbaar, in oude uitvoering (tweedehands) en nieuw via de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Heb mijn zoon 12 jaar terug Pelle genoemd daar ik als 8-jarige jongen, 50 jaar geleden, Pelle zo'n held vond en ik, mocht ik zelf ooit een zoon krijgen, hem naar mijn jeugdheld Pelle zou vernoemen. Heb 45 jaar op die zoon moeten wachten, in 2007 was hij er dan. Drie maanden na zijn geboorte bleek plots dat mijn held aan een ernstige zeldzame spierziekte leed : de "Ziekte van Duchenne" en enkele maanden daarna viel ik van de ene verbazing in de andere toen ik vernam dat een leefgroep volwassen mannen met diezelfde aandoening in een instituut vlakbij hun groep de naam had gegeven van de hond van de serie "de Kinderen van de Zoutkreek" : Bootsman... Onwaarschijnlijk toeval...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Beste papa van Pelle, dank je wel voor het delen van dit verhaal over jouw held.

   Verwijderen