donderdag 13 oktober 2011

Ostindia servies

Gisteren tijdens de rondleiding door de keuken van Ingrid SUPERGOOF, zag ik in haar kast prachtig servies staan. Meteen vielen mij  2 bekers op van het Ostindia servies. Kijk maar even in haar kast ze staan linksonder. Sinds ik een aantal jaren geleden het OSTINDIA servies ontdekte ben ik er verliefd op. Het servies is in 1932 door de Zweedse porseleinfabriek RÖRSTRAND in productie genomen. Het decor is ontworpen aan de hand van een scherf dat gevonden werd aan boord van het Zweedse schip de GÖTHEBORG. Het schip voer op Indië en zonk in 1745 vlak voor aankomst in Göteborg.

Nordiska museum Stockholm

Het Ostindia servies is het meest verkochte servies en nog steeds heel populair. Het werd uitgeroepen tot "servies van de eeuw". In de beginperiode werd het geproduceerd van aardewerk, maar tegenwoordig is het van porselein en is het vaatwasmachine bestendig.


Ter gelegenheid van de bouw van de REPLICA van het schip de Götheborg, in 2005, is een speciale beker ontworpen voor de Ostindia collectie.

Nieuw is het XL servies. Het heeft het decor van Ostindia, maar dan groter.

XL  servies

Iittala Outlet

Het enige nadeel aan dit prachtige servies is, dat het behoorlijk PRIJZIG is. Aan een kop en schotel hangt een prijskaartje van ongeveer 28 euro. Aangezien ik ook geen gebrek heb aan servies, blijft het bij kijken en verzamelen van foto's. Overal waar ik delen van het servies zie fotografeer ik het.

In een antiek- en curiosawinkeltje bij Godegårds Säteri

AntiekwinkelToen wij tijdens een van onze vakanties in Zweden bij MARSIPANGARDEN in TROSA koffie gingen drinken, was ik zeer verwonderd toen de koffie geserveerd werd in het Ostindia servies. Dat was de eerste keer dat ik koffie dronk uit Ostindia servies.
Vorig jaar kocht ik in een web-winkel een kop en schotel van Ostindia voor maar 5 euro. Het bleek bij ons in de buurt te zijn en kon worden afgehaald. Nu drink ik thuis thee uit mijn eigen Ostindia kopje. Blij met Ostindia!

50 opmerkingen:

 1. Watertandend het verhaal gelezen!! Ik ben gek op serviezen en blauw, dus dan snap je het wel!! En wat leuk dat jij al een kerstbal gebreid hebt, mijn DD wil ook al aan de gang!!
  Brr, ik nog even niet, hoor!!!
  Ga nog even verder lezen bij je........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hé wat gek, wij zijn daar in februari ook geweest in Trosa en in die boetiek heel erg gezellig daar hé.
  Ik vind het servies ook heel erg mooi maar o zo prijzig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Willy, wat een leuk logje weer. Ik heb het servies wel eens gezien, maar kende de geschiedenis niet. Volgende keer als wij in Zweden komen zal ik eens opletten of ik het servies zie.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk verhaal om te lezen, ik had nog nooit van dit servies gehoord en of gezien. Misschien wel gezien maar dan niet geweten dat het zo speciaal is. ik vin dhet heel mooi en fijntjes.
  het heeft wel iets weg van delfts blauw. maar jeetje 28 euro een kop en schotel. dat is me nog al niet wat. dan durf je er amper uit te drinken ;-)
  Dan is 5 euro veel leuker. :-)
  kan me zo voorstellen dat dat kopje heel bijzonder voor je is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg mooi servies, maar ik ben toch dol op serviezen. Ach, het is juist een sport het dan op een goedkope manier te krijgen, dan heb je er ook nog eens een verhaal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een MOOI serviesje, Willy..
  ..uit een "speciaal" kopje is de koffie of thee toch lekkerder ;-) !!
  groetjes,Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig servies Willy.
  Ik hou erg veel van deze steil.ik heb het niet hoor.
  Maar delfts blauw vind ik ook zo mooi.
  Groetjes Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Willy,

  Wat heb je ontzettend geboft het kopje voor zo'n laag bedrag te kunnen kopen! Ik vind het servies ook prachtig. Mijn moeder heeft er ook een aantal borden van. De prijs houd mij op het moment nog een beetje tegen om onderdelen te kopen.

  Een gezellige avond,

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Net als Sylvia hierboven heb ik watertandend dit verhaal gelezen. Ook ik ben dol op serviezen en dit servies vind ik prachtig. Heerlijk zulke verhalen!

  Groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat klinkt als een heel speciaal kopje waar jij iedere keer weer met genoegen uit drinkt, net een feestje voor één persoon! Dat heb ik met een speciale beker, als ik daar mijn thee uitdrink is het puur genieten!
  Het servies is echt schitterend! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig servies!! Ik geloof alleen niet, dat ik er uit zou durven drinken, ha ha, veel te kostbaar! Als er dan iets breekt... ik moet er niet aan denken! Ik hoop dat het je lukt om nog eens wat op de kop te tikken voor een leuk prijsje! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Elke keer als ik in Zweden ben probeer ik iets van dat servies te kopen voor mijn dochter. Zou het zelf ook wel willen hebben maar ik spaar voor "blå blomman".Ook al van die dure kopjes maar ooit komt het ervan. Leuk hè. om te proberen of je het toch ergens kunt kopen voor een leuke prijs.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Al zou ik het zelf niet kopen, een kopje thee met iets lekkers sla ik in zo'n kopje niet af :-)!!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een prachtig servies. Er zijn van die kopjes die gebruik je alleen om te genieten.
  groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. WOW wat een mooi verhaal en zal ik je eens wat verklappen???? het is ook al jaren mijn lievelingsservies... En ik kijk er ook altijd uivoerig na als ik het ergens tegenkom. Geniet van je eigen kopje!
  Groetjes,
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat kun je er toch mooi over schrijven, ook dit keer is t weer genieten op je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel mooi servies. Ik hou ook van serviezen maar mijn kast staat nu boordevol.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh welk prachtig service Willy!..en wat er op je bordje ligt ziet er ook hemels uit :O)
  Groetjes,
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beautiful crockery. I wonder if you can buy some online? Would be nice for a Christmas present.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk, dat je dan toch uit je EIGEN kopje thee kunt drinken!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hejsan,heerlijk om even bij je te lezen. Ik heb de link naar de gebreide kerstballen naar mijn moeder (in Fryslân) doorgestuurd, bedankt! groetnis Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dol op Blauwtjes en dit is wel een heeeel mooi Blauwtje Willy....
  Wat is het dan genieten als je een stukje kan bemachtigen of er uit kan drinken.....
  groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ja dit is schitterend servies, je ziet het heel veel hier in Zweden, en zelfs in de loppis is het niet te betalen
  Dus als je hier bent Willy, alle loppissen af!

  Groetjes Joke en een fijn weekeinden

  BeantwoordenVerwijderen
 24. mooi sfeerverhaal over de serviezen. Prachtig, als de kasten al vol zitten en de prijzen per onderdeel zijn flink is fotograferen een prima optie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zit met een wit-blauwe mok een bakkie te doen ,maar dit is om te watertanden helemaal mijn smaak,en dan dat lekkers eerst maar boterham met kaas.
  Een fijn weekend groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Prachtig is het servies en als je dan iets goedkoop op de kop kan tikken is het nog veel mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh, gelukkig, nog iemand met een serviestic... dit is zo mooi! En het verhaal er omheen was weer zo'n heelijk sfeerplaatje...

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een mooi servies. Helaas er breekt bij mij te weinig dus nooit een reden om iets nieuws te gaan sparen.
  Loop wel altijd kwijlend door servieswinkels.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ja dat is een heel mooi en ook een apart servies .Het is toch leuk om ergens veel van te houden en het ook nog hier en daar tegen te komen ?
  Maar die gebreide kerstballen zijn ook ontzettend leuk . Ik ben wel een breister ( ik leerde het op sulchool en bracht het in W.W II veel in praktijk )en ook later in de minder rijke jaren !
  Maar het is in het begin met zo weinig steken , natuurlijk wat onhandig breien !
  Hahahaha ....veel doen ! Gr. Rini.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ben jij een bofferd om thee te kunnen drinken uit je eigen Ostindia kopje!! Prachtig servies is dat toch. Dat huis waar jullie koffie dronken vind ik ook enig, echt Zweeds!
  Fijn weekend Willy.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. als blauw mens zeg ik natuurlijk...geweldig prachtig!!! en wat een mazzel...5 euro!!! Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat leuk, dit verhaal! En herkenbaar, als verzamelaar van van alles en nog wat, veel gekocht en weer verkocht, want wat moet je met zoveel serviesgoed. Knap dat je je zo kunt beheersen. Vind die Xl variant erg leuk. Wij zijn dit jaar ook o.a. in Zweden geweest, wil daar binnenkort ook wat van laten zien op mijn blog http://www.desierkip.blogspot.com/
  Misschien dat ik je daar eens zie!

  Fijn weekend en groetjes, Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ja, dit is inderdaad een heel mooi servies. Zelf heb ik weinig tot niets blauws in huis, dus dan vind ik blauwe serviezen ook niet passen. Maar ik begrijp helemaal dat je er verliefd op bent. Ik ben dolgelukkig dat ik onlangs weer een goede aanvulling op mijn eigen servies op de kop heb kunnen tikken. Het is zo leuk dat speuren naar iets voor bij je verzameling.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Goedkoop op de kop tikken (hihi, bij een kopje iets minder hard)of zomaar tegenaan lopen is een leuke manier om je verzameling uit te breiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een mooi servies Willy en wat fijn dat je toch nog voor een leuke prijs wat kopjes van dit servies op de kop kon tikken.
  Ik wens je een fijn weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 36. O, Willy, we zullen het servies altijd mooi blijven vinden. En "ieder nadeel hep ze voordeel" als het dan duur is, dan maar fotograferen; laat ik dat nou toch veel leuker vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Dit kan ik mij nog herinneren dat je dit kopje te pakken heb kunnen krijgen. Zal het in de gaten houden als ik het tegen kom voor jou. Voor 5 euro kan je geen buil vallen toch.

  Liefs José

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat een leuk verhaal, heerlijk die foto's, de sfeer en je leuke manier van schrijven. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Zo mooi ..... Ik kende twee mensen die er erg véél van hadden. Op een dag heb ik ook één kop en schotel. Want NU neem ik me voor om ook wat te gaan sparen als dat lukt met loppis-bezoek.

  Erg mooie post!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. O, wat leuk Willy. Jij hebt ook over East India geschreven; dat wist ik niet. Toen wist ik nog niets van weblog en zo...
  Het verhaal komt goed overeen met dat van mij... Ik ben alleen nog nooit in Zweden geweest. Wel in Noorwegen.
  Het zal er ook wel niet meer van komen, want dat kan niet voor mijn man. Ik ga wel alleen een aantal dagen naar mijn weefvriendin in Duitsland. Heer Bommel is dan bij mijn zuster. Geweldig van haar!!!
  Binnenkort is het weer zo ver.
  Een hele organisatie, maar dat lukt vast wel weer.
  Ik geniet erg van je verhalen en foto's. Ik kan het amper bijhouden..pas gelezen en dan is er al weer iets nieuws...
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. francien bruitsman-jansen16 september 2012 om 15:18

  Hoi!
  Ik ben ook een groot liefhebben van het Ostindia servies. Zelf heb ik het ook, het klassieke ontwerp en de XL versie door elkaar (dat maakt het erg leuk, gecombineerd). Nu blijkt de Ostindia+/XL artikelen uit produktie te zijn genomen. Dus ik wil je vragen of jij misschien weet waar deze onderdelen nog te koop zijn. Laat het me dan weten ;-).
  Groeten,
  Francien Bruitsman-Jansen

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hej Francien, helaas kan ik je niet helpen. Mocht iemand iets weten dan kan men jou bereiken via je oproep op de bekende advertentiesite. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Helemaal jaloers op de moeder van mijn dochters vriend. die liep de kringloopwinkel bij haar in de buurt binnen en zag daar een zeer uitgebreide verzameling van HET servies staan , borden kopjes, schalen van alles veel. was net binnen gebracht en nog niet geprijst. in gedachte dacht ze misschien 300 euro maar tot haar stomme verbazing zei de man dat ze het voor 60 EURO allemaal mocht meenemen!!!!!!!!!!HELEMAAL JALOERS.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Jaloerse anoniem ;) Een bijna ongelooflijk verhaal. Wat heeft ze geluk gehad. Je moet maar vaak bij haar gaan koffiedrinken om er toch nog van mee te kunnen genieten. Bedankt voor de reactie!

   Verwijderen
 44. Ik heb onlangs een deel uit een erfenis kunnen kopen, nu koop ik af en toe via markplaats, daar wordt ook nog het aardewerk servies aangeboden. Erg mooi, erg kwetsbaar.
  Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 45. I just now saw this photo on your side bar of your blog and think this tea service is so pretty - I love it!!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Wat een prachtig servies.
  Ik houd van serviesen/serviesjes.

  Ik heb een compleet servies bij elkaar gespaard via de kringloop/rommelmarkten,
  kreeg daarbij hulp van mijn zusje en vriendin.
  Het heeft jaren geduurd voor ik de botervloot in handen had, maar wel voldoening zo.

  Fijne dag met een groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Tjonge erg leuk om te weten dat er zoveel liefhebbers zijn van dit servies, ik heb het al jaren bewonderd, ,laats viel mn boterflootje in duizend stukken op de grond, en kwam op zoek naar een nieuwe op marktplaats ostindia servies tegen, afijn, ik ben nu 1100 euro verder,en zie nog steeds weer nieuwe onderdelen van dit servies, erg verslavend allemaal, ik geniet er iedere dag van, groeten johannes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Johannes, leuk om te lezen dat je ook een liefhebber bent van dit servies en er elke dag van geniet. Ik neem aan dat er nog wel wat onderdelen bij zullen komen. Groet Willy

   Verwijderen