zaterdag 5 maart 2016

Kiviksgraven en Café Sågmöllan

In Kivik, in het landschap Skåne (Zweden), bezochten wij Kiviksgraven. Kiviksgraven is een stenen grafheuvel en is ongeveer 3500 jaar oud. De grafheuvel heeft een doorsnede van 75 meter. Het is het grootste graf uit de bronstijd in Zweden. In 1748 werd het graf bij toeval ontdekt toen men de stenen uit dit gebied wilde gebruiken als bouwmateriaal.
Op de grote stenen in de grafheuvel staan rituelen en ceremonies afgebeeld. Voor de duidelijkheid zijn de ingekerfde figuren nu rood geschilderd.

Vlak bij de grafheuvel bloeide de daslook, het was een prachtig gezicht. Toen we de auto op de parkeerplaats bij Kiviksgraven hadden geparkeerd, maakte ik al even EEN VREUGDEDANSJE IN EEN BOS VOL DASLOOK. Dat was sprookjesachtig!


Bij Café Sågmöllen, gelegen op een idyllisch plekje naast de grafheuvel, dronken we koffie. Tijdens het maken van de buitenfoto's scheen het zonnetje nog volop, maar zodra wij binnen waren begon het behoorlijk te regenen. Door het vele donkere hout heeft  het café een rustieke uitstraling, het voelde aangenaam en warm. De naam Sågmöllan verwijst naar de vroegere door water aangedreven zagerij. Op de volgende foto zie je rechts het beekje stromen.


Informatie:
www.kiviksgraven.se
www.cafesagmollan.se

16 opmerkingen:

 1. Bijna dezelfde blogpost als ik toen had :-). Blijft een mooie plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk nu toch weer anders naar jou blog omdat ik weer naar Zweden mag! ;-))
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alweer zo'n mooie plek en een leuk zweeds cafe. Jij vindt ze ook echt overal.
  Fijn weekend
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch Willy, weer zo'n prachtig en interessante plek om in vakantie aan te doen én te delen.
  Kan het Daslook bijna ruiken, zal wel komen doordat jij een vreugde dansje maakte tussen het frisse groene blad van de lookfamilie ;-)

  Lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige plek, maar ons iets moois laten zien is jou wel toevertrouwd. En dan die daslook zo mooi, en lekker ook schijnt het nog geprobeerd ? Genieten hoor met hele grote G, toch maar weer eens opnoemen als vakantie land idee. Geniet van een mooie zondag vandaag groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nog veel te ontdekken hier in Zweden Willy, wat hebben jullie al mooie plekjes gezien
  Fijne zondag groetjes uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig!! Je voelt de bijzondere sfeer van deze plek afstralen van je foto's! Zucht.. wat doe ik hier nog ;o) Fijne zondag en dank dat ik even met je mee mocht :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De ingekerfde stenen lijken haast te kunnen praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat apart dat je ook in de grafheuvel kunt komen, dat wist ik helemaal niet. Wij gaan komende zomer waarschijnlijk ook weer naar Zweden, in ieder geval ga ik met de jongste. De komende dagen (als de kinderen weer op school zitten) ga ik heerlijk door jouw blogs lezen naar schatkamers en Zweedse parels.

  Dank je wel voor al je prachtige post!

  Kram, Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Indrukwekkende grafheuvel, helemaal met die lucht erboven. Wat een heerlijk knus cafeetje, daar kun je wel lekker een poosje zitten totdat het droog wordt. Grappig dat je zoveel Nederlands uit de Zweedse taal kunt opmaken, zeker als het geschreven staat. Ik vind het een stuk moeilijker worden als ze het uit gaan spreken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O wat een leuke blogpost, morgen ga ik het uitgebreid lezen, want... ga zo hopelijk kijken (wdr doet het niet altijd) naar Kreta programma wat Ger had gedeeld!
  Dank je wel voor de tip!
  lieve groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi om te zien de archeologische opgravingen maar het leukste... het houten interieur en kan niet wachten tot ik zelf weer geraniums kan gaan kopen staat hier zo leuk!
  We zijn zelf bezig met een Zweedse bedstee te maken... dus krijg bij jou inspiratie!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke
  P.S. geweldig lang programma van Kreta heb genoten en veel plaatsen waar wij zijn geweest kwamen weer in herinnering, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Marijke, ik ben nog nooit op Kreta geweest, dus het was leuk om zo in 1,5 uur kennis te maken met het land.
   Ik ben benieuwd naar de foto's van jullie Zweedse bedstee.

   Verwijderen
 13. Wat bijzonder zeg! en dat je de grafheuvel ook mag bekijken maakt het wel heel mooi.
  fijne dag
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen