maandag 7 maart 2016

Kiviks Musteri

Half mei 2014, op de heenreis naar Zweden, bezochten wij het fruitteeltgebied ALTES LAND in Duitsland. Helaas waren wij vanwege het vroege bloeiseizoen te laat voor de bloesem. Voordat wij ons verblijf in het gebied Österlen, in het landschap Skåne (Zweden), hadden geboekt, wist ik niet dat daar ook fruitteelt was. Toe wij vorig jaar half mei in Österlen aankwamen, was ik blij om te zien dat de fruitbomen in bloei stonden.In Kivik bezochten wij Kiviksmusteri. Henric Åkesson plantte in 1888 de eerste appelbomen en ze gedijden goed. In 1935 bouwde zijn zoon Kiviksmusteri en werden de appels verwerkt tot verschillende producten. Verschillende soorten sappen, moes, compotes, jams, marmelades, chutneys, salsa's, wijnen en ciders worden er tegenwoordig geproduceerd. In het Äpplets Hus is een leuke en informatieve tentoonstelling over Kiviksmusteri. Er is zelfs een productiegedeelte ingericht. Alle producten zijn ook in de bedrijfswinkel te koop. Informatie:
www.kiviksmusteri.se

Extra informatie:
www.appelmarknaden.se
www.emmas.se

In september vindt er in Kivik de jaarlijkse Appelmarkt plaats. Kunstenares Emma Karp Lundström maakt elk jaar een prachtig appeltableau.
http://www.appelmarknaden.se/bilder/nggallery/bilder/appeltavlor


Ik kocht bij Kiviksmusteri enkele ansichtkaarten van appeltableaus om te versturen.
Zie ook KIVIKSGRAVEN EN CAFÉ SÅGMÖLLAN .

15 opmerkingen:

 1. Altijd een prachtig gezicht wanneer de bloesem van fruitbomen zo mooi bloeit. Gelukkig dat jullie daar vorig jaar wel van konden genieten.

  Fijne avond, Willy. Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk plekje. De kaarten vind ik prachtig. Kunstwerkjes. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Willy, die bloesem. Nog een aantal weken en dan is hier de Betuwe ook weer in bloei. Dat wordt weer genieten tijdens het wandelen en fietsen.
  Die mozaïeken zijn prachtig! Weer heel iets anders als hier het Fruitcorso.
  Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Mirjam, niet verder vertellen, maar in de Betuwe ben ik tijdens de bloesemtijd nog nooit geweest.

   Verwijderen
 4. Ha, komt meteen mijn appelhart tot leven ;o) Een aantal jaren heb ik geplukt, gedund en gesorteerd bij een boomgaard hier in de buurt, een heerlijke tijd! Veel herkenbare dingen dus voor mij met een hoop nostalgie! Die appeltableau's zijn werkelijk schitterend, ik stuur jouw foto's hiervan graag door naar de appelboer en zijn vrouw als je dat goed vind, die zullen dit vast ook schitterend vinden! Lieve (appel-)groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is dat toch mooi, die bloesem ! Interessant museum, ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuk om te zien! Wij zijn er wel langs gekomen van de zomer, vond het heel apart om die fruitboomgaarden te zien met op de achtergrond de zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk! En ik maar denken toen ik de naam Kivik zag, waar ken ik die naam toch van? Mooi rustig zo te zien het museum, In de zaal met de flessen laten wij de kinderen maar even buiten staan denk ik. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh mooie foto's. Vind appelbloesem zo mooi.
  Heerlijke plek volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi al de bloesem krijg er altijd een heerlijk voorjaarsgevoel van en geweldig om te zien al de volle planken met ingemaakt fruit!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie foto's laat je hier zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi! Ik hou van fruitbloesem, dat geeft het ultieme lente-gevoel! Die appeltableaus, dat is heel bijzonder, daar had ik ook kaartjes van gekocht, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen