donderdag 18 februari 2016

Het Rörstrand Museum in Lidköping

De Zweedse porseleinfabriek Rörstrand werd in 1726 in Stockholm opgericht. De naam is afkomstig van kasteel Rörstrand, waar het gevestigd was. Het bedrijf verhuisde naar Göteborg en later naar Lidköping. In 2003-2004 werd het gekocht door het Finse Iittala en eind 2005 werd de productie verplaatst naar Hongarije en Sri Lanka. In 2007 kocht Fiskars, een internationale groep van ondernemingen, Iittala groep, inclusief Rörstrand. In Lidköping bevinden zich iittala outlet en het Rörstrand Museum. Het museum is bereikbaar via de winkel, de entree is gratis. Het museum vertelt de geschiedenis van Rörstrand en laat de weg van het ontwerp tot het eindproduct zien. Natuurlijk is er ook een prachtige porseleincollectie.

Op de website van Rörstrand kun je de huidige producten bekijken en informatie vinden over de ontwerpers, daarnaast is er een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Rörstrand.

Informatie:
www.rorstrand-museum.se
www.rorstrand.com
www.iittalaoutlet.se
Mijn favoriete Rörstrand servies stond er ook tussen. Het is nummer 65, Ostindia. Ik heb er alleen een kop en schotel van, maar daar ben ik al blij mee. HIER kun je meer lezen over mijn liefde voor het Ostindia servies.

11 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig pand en wat een heerlijke winkel. Heb je er nog iets gekocht? :-) Leuk om het museum te combineren met de winkel (ik kijk in dat soort situaties altijd met andere ogen naar 'het moderne' wanneer ik gezien heb wat de geschiedenis er achter is)
  Vraag je eigenlijk overal toestemming om te fotograferen? (ik durf dat nooit zo goed)
  Groetjes weer
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marjan, over het algemeen vinden ze het alleen maar leuk als je vraagt of je foto's mag maken. Ik vertel er altijd bij dat het voor mijn blog is, dan willen ze zelfs graag een berichtje wanneer het online komt. Succes met vragen in je volgende museum!

   Verwijderen
 2. What a fantastic tour you have given us. Thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze gaat op het vakantielijstje, hier wil ik ook wel eens heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat weet je toch veel leuke plekjes. Gezellig. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig servies goed. O al die mooie blauwe kopjes zou er wel heel hebberig van worden.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je blijft kijken... wat ongelofelijk mooi allemaal! Het lijkt mij een walhalla om rond te snuffelen :) Alhoewel er ook wel wat 'kitch-items' tussen zitten volgens mij, hihi! Bijzonder ook om de oude werkmaterialen te zien, en die foto van de dames uit vroeger tijden. Dat waren vast werkneemsters van toen. Dank Willy voor de rondleiding, heb echt genoten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. MOOI!!! Vooral dat wit/blauw.
  Daar zou ik ook nog wel eens willen kijken.
  Een tijdje terug scoorde ik via Marktplaats 2 kop en schotels van het Ostindia servies. Die pronken nu in mijn kast. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooo wat mooi het blauw wit helemaal geweldig vooral de twee borden!!!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig museum zeg. Hoe leuk moet het zijn om te mogen kijken naar hoe men vroeger werkte. Daar hou ik sowieso heel erg van. En wat zijn er veel blauw-witte serviezen. Zo prachtig mooi vind ik die. Dit is heel erg genieten hoor Willy.
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtig aardewerk echt schitterend, maar het blauw met wit heeft mijn hart gestolen zo mooi.
  Bedankt voor je lieve reactie op mijn blog over mijn zoon, gister weggebracht gaat voor z'n 5 maanden hij heeft heel veel moeite met weggaan me hart brak. Gezellig weekend groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen