dinsdag 26 januari 2016

Ales Stenar in Kåseberga

Tijdens ons bezoek aan Ales Stenar (mei 2015) was het geen mooi weer. Het was koud en er stond een flinke wind, maar gelukkig was het wel droog. 

Vanaf de parkeerplaats aan het begin van Kåseberga, een voormalig vissersdorp (in het landschap Skåne), wandelen wij via een mooi pad naar het hoogste punt van de Kåsehuved, dat is heuvel waarop Ales Stenar zich bevindt.


We bekijken de informatieborden van Ales Stenar. Daarop is te zien dat de 59 stenen de vorm hebben van een schip en een afmeting van 67 meter lang en 19 meter breed. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er verschillende archeologische onderzoeken geweest. Er zijn grafvondsten gedaan van 400-500 na Christus, maar het stenen schip dateert van 500-1000 na Christus. Er wordt ook een uitgebreide beschrijving gegeven over een zonnekalender. Er wordt zelfs een link met het veel oudere Stonehenge in Engeland beschreven.

Deze plek is indrukwekkend en het uitzicht adembenemend. Vanwege de koude wind blijven we niet heel lang, we wandelen via de haven terug naar de parkeerplaats. Onderweg zien we nog deze lieverd.
Locatie: ALES STENAR

10 opmerkingen:

 1. Het uitzicht bij het water is inderdaad erg mooi! Een prachtige omgeving!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi om te zien, prachtige omgeving!!
  En die kleine lieverd die je tegenkwam doet me denken aan onze lieve Floyd toen we die bijna 13 jaar geleden ophaalden.(en die we nu zo missen).
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een interessant fenomeen. Ook een mooie omgeving. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat een bijzondere plek, om kippenvel van te krijgen! Fascinerend die stenen vorm en zo prachtig gelegen daar bovenop die berg... Juist het grijze weer geeft een extra dimensie aan het geheel... ik waan me zowaar in Schotland ;o)! Ik kan me zo voorstellen dat er veel mogelijke verklaringen voor deze stenen zijn en zou er graag eens heen gaan! Dank voor deze wandeling Willy en lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De stenen doen mij terug denken aan Bretagne waar ook zulke stenen staan...
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb even lekker plaatjes bij je gekeken. leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi. Het was er in ieder geval niet druk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geschiedenis is altijd boeiend. Al die stenen die daar staan en blijven staan. Door mensen neergezet, het blijft wonderlijk. Mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig daar hè, wij waren er in augustus!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeker indrukwekkend, het heeft altijd iets mysterieus zo'n groep stenen uit lang vervlogen tijden. Prachtig uitzicht ook! En dat hondje, heel hoog knuffelgehalte, je hebt ook precies op het goede moment afgedrukt, met dat pootje omhoog en je zo schuin aankijkend.

  BeantwoordenVerwijderen