dinsdag 20 maart 2012

Guus Kuijer wint de Astrid Lindgren Memorial Award 2012

QUERIDO: Op dinsdag 20 maart 2012 is bekendgemaakt dat Guus Kuijer DE ASTRID LINDGREN MEMORIAL AWARD 2012 heeft gewonnen. Deze internationale prijs werd in 2002 ingesteld door de Zweedse regering en gaat naar een auteur, illustrator of organisatie die volgens de jury in de geest van Astrid Lindgren werkt en de kinder- en jeugdliteratuur wereldwijd promoot. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5 miljoen Zweedse Kroon (560.000 euro) en het is daarmee de grootste prijs ter wereld op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur.


GUUS KUIJER (Amsterdam, 1942) ging naar de kweekschool in Doetinchem en werd leraar in Didam. Na 5 jaar stopte hij met lesgeven om zich helemaal te kunnen wijden aan het schrijven.

Nadat hij twee verhalenbundels en een roman voor volwassenen had gepubliceerd, schreef Guus Kuijer zijn eerste boek voor kinderen: Met de poppen gooien. Het verscheen in 1975, en werd meteen bekroond met de Gouden Griffel. Hoofdpersoon is Madelief, over wie Guus Kuijer nog vier boeken zou schrijven, die allemaal even enthousiast werden ontvangen. Het vierde deel, Krassen in het tafelblad, werd weer bekroond met de Gouden Griffel en later werd aan de vertaling, Erzähl mir von Oma, de Deutsche Jugendliteraturpreis toegekend. In 1979, vier jaar na het verschijnen van zijn eerste kinderboek, kreeg hij de hoogste Nederlandse onderscheiding: de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur.
Na de boeken over MADELIEF volgden twee boeken met dieren in de hoofdrol (EEND VOOR EEND en OLLE), jeugdtheater (Prijs de beer, 1990), televisiescripts (Fatima, 1985), jeugdromans (het symbolische Zwarte Stenen en Het land van de Neushoornvogel), fantasierijke avonturen zoals de Tin Toevalboeken en niet te vergeten de vijf boeken over POLLEKE, waarvan het eerste, Voor altijd samen, amen, de Gouden Griffel kreeg.


Het Kinderboekenweekgeschenk dat Guus Kuijer in 2001 schreef, Ik ben Polleke hoor!, is het laatste deel uit die serie. Het werd in 2003 bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. HET BOEK VAN ALLE DINGEN leverde hem in 2005 wederom een Gouden Griffel en veel internationale waardering op.


 Tekst en foto's QUERIDO.

 ASTRIDLINDGRENMEMORIALAWARD.WORDPRESS.COM

21 opmerkingen:

 1. Ben jij even uptodate, Willy. Tjonge. Leuk dat Guus deze prijs heeft gewonnen. Bijzonder zelfs. Zelf heb ik een enore hekel aan de Madelief-boeken. Ik vond ze niet leuk om voor te lezen aan mijn kinderen. Maar gelukkig, smaken verschillen. Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, helemaal geweldig! Heel bijzonder als je zo'n prijs wint. Maar voor mij heeft hij het verdiend.
  Leuk dat je hier aandacht aan besteedt!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Tin Toeval boeken van Guus Kuijer zijn bij mij favoriet. Ik heb die 3 boeken vaak voorgelezen toen ik nog juf was... Vorig jaar heeft mijn kleinzoon er nog van gesmuld en ik ook weer.....
  De verhalen zijn zo spannend en onwaarschijnlijk......hoe verzint ie het....
  De madelief boeken konden mij niet zo bekoren.... elk wat wils...
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Willy!
  Heel erg, maar ik heb nog geen enkel boek van hem gelezen of voorgelezen... Schaam me best. Maar ik (we) hebben de kinderen thuis wel heel veel voorgelezen hoor! Maar de kinderen zochten dan zelf hun boeken uit in de Bieb... De illustraties van Tjong-Khing ken ik dan weer wel! Erg mooi!

  En Willy, volgens mij ben jij echt wel nieuwsgierig... Wat er achter dat blauwe luikje zit?!... Gaat echt wel eens komen op mijn blog!
  Groetjes,
  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken zijn boeken helemaal niet maar toen ik mijn kinderen voorlas waren dat de zweedse kinderboeken. Dat is het rare van een tijd in een ander land wonen. Sommige dingen mis je dan gewoon.
  Gelukkig heb ik jou om me van alles te leren.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. haha! toen ik het nieuws hoorde, dacht ik meteen dat jij erover zou schrijven! inderdaad dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zal hij trots zijn op deze prijs! Bij zijn naam denk ik altijd meteen aan het boek Op je kop in de prullenbak, ik weet eerlijk gezegd niet waarom. Ik denk dat ik dat boek in die tijd gelezen heb.

  Op Wikipedia las ik net dat hij een opleiding tot onderwijzer heeft gevolgd in Doetinchem, mogelijk hebben wij die opleiding op dezelfde school gevolgd. Ik wel een aantal jaren later maar het idee vind ik toch wel bijzonder.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zag het op het nieuws, wat een geweldig compliment voor hem en zijn schitterende boeken!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Ingrid, ik heb het aangepast in de tekst, dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Was gisteravond uitgebreid op Tv hier in Zweden
  Heel leuk dat een Nederlander gewonnen heeft
  Gr Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind dit een geweldige eer voor Guus Kuijer! Wij hebben hier altijd genoten van de Madelief boeken, vooral onze jongste vond bepaalde delen en verhalen hilarisch leuk! De meeste indruk op mij heeft - lang geleden - gemaakt: Drie verschrikkelijke dagen, ook zo'n bijzonder boek met een apart verhaal.
  Fijne dag nog Willy, en liefs!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hij heeft deze prijs ook echt verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geweldige prijs. Ik zag het gister op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, heel leuk..zelfs ik Undutchbale ken een paar boeken van hem ;O)….
  ..hm…misschien moet ik ook maar beginnen…en winnen uiteraard..wist meteen wat ik met het geld zou doen *lach*
  Groetjes,
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik las het net in de krant hier! Zeer verdiend! Samen met mijn kinderen heb ik genoten van zijn boeken. Op je kop in de prullenmand en de Madelief-boeken...heerlijk. Ik heb nooit begrepen dat er mensen waren die deze boeken voor hun kinderen verboden vanwege het 'opruiende' karakter.....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. On my week off I missed three of your lovely posts I was just catching up Karin was so pretty!
  I wish to live happily ever after there by the lake!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vond het jammer dat er zo heel weinig over gezegd werd in de pers. Het is een belangrijke prijs! En dat is jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige kinderboeken. Zelfs mijn man heeft van de Polleke-boeken genoten. Terecht verdiende prijs.
  Leuk dat je er aandacht aan schenkt.
  Maar het viel te verwachten he Willy,
  combi Zweden en kinderboeken.
  Groetjes,
  Anneke SK

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super dat hij deze prijd gekregen heeft. De madelief boeken heb ik zo leuk gevonden!! Zelfs op de radio werden daar een soort hoorspelen of voorgelezen(dat weet ik niet meer precies) van uitgezonden. Een genot om naar te luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk dat hij de prijs gewonnen heeft. Heb vroeger veel van hem gelezen - vooral voor mijn opleiding. De Madelief boeken las ik als volwassene! Zijn boek 'Het geminachte kind' is erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen