dinsdag 13 maart 2012

Carl en Karin Larsson deel 4


KARIN LARSSON (1859-1928) was de echtgenote van de bekende Zweedse schilder CARL LARSSON (1853-1919). Zij studeerde aan de Kunstacademie in Stockholm en was ook schilder maar zette dit opzij toen haar kinderen werden geboren. Karin begon te weven en te borduren, zij maakte de mooiste spullen voor in hun huis. Kleding maakte zij ook zelf. Ze ontwierp ook meubels o.a. een schommelstoel en een planten-etagère.In 2009 was het 150 jaar geleden dat Karin geboren werd. Ter gelegenheid daarvan werd er een groot deel van het originele textiel tentoongesteld in GALLERI KVARNEN in Sundborn. Het textiel dat je in CARL LARSSON-GÅRDEN (het huis van Carl en Karin Larsson) ziet, als je er een rondleiding volgt, is grotendeels nagemaakt. Het originele textiel is gedeeltelijk in slechte staat.


In de tuin van de galerie stond een tent in de vorm van een blauw wit gestreepte jurk zoals Karin die vaak droeg. In de tent hing haak- en borduurwerk van dames uit Sundborn, dat was een prachtig gezicht.

Gelijktijdig met de tentoonstelling is er ook een nieuw boek uitgegeven over Karin Larsson, KARIN LARSSONS VÄRLD (inkijkexemplaar), helaas alleen in het Zweeds.


Dat boek heb ik niet gekocht want ik ben al in het bezit van twee boeken over Karin, DIE LUST AM ALLTAG - LEBEN WIE DIE LARSSONS IN SUNDBORN. In dit boek staan veel foto's van Carl Larsson-gården en de handwerken van Karin. Ook staan er recepten van Karin in.


Het andere boek Karin Larsson och blommarna i Sundborn is Zweedstalig. Meer over Carl en Karin Larsson vind je in DEEL 1, DEEL 2 en DEEL 3.

Een deel van de foto's via de WEBSITE.

22 opmerkingen:

 1. Hej Willy,
  Wat een mooie serie, deze rondleiding. Ik vind het heel boeiend om over Karin Larsson te lezen. Ze was heel veelzijdig en maakte inderdaad prachtige dingen.

  Hartelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat hade ze een oog voor details, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze heeft zulke mooie dingen gemaakt. Zij en Carl hebben echt een heel grote invloed gehad op het zweedse interieur.Iets wat ook vandaag nog heel herkenbaar is.
  leuke serie.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ze veelzijdig was is goed te zien. Wat heeft deze vrouw mooie dingen gemaakt. Heel boeiend Willy.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bijzonder creatieve en kunstzinnige vrouw moet zij geweest zijn! Ze had geen internet om patroontjes te zoeken en ideeën op te doen, tutorials te volgen of materialen te bestellen... en kijk toch eens wat voor prachtige dingen ze maakte!! Ik ben heel benieuwd naar het boek wat jij over haar hebt... Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb ik genoten van deze heerlijke posten over Carl en Karin Larsson,van de ene kant kan ik er bij weg dromen......zó rustgevend en mooie plaatjes,en van de andere kant begint er bij mij iets te broeden(is er wel de tijd van het jaar voor;-)
  Ik roep mijn ''timmermannetje'' erbij en stel de vraag:kan jij voor mij zo'n leuke planten-etagère maken in het klein voor op de vensterbank in de serre....?
  Ja hoor dat kan en doe ik wel...
  Hi,hi.....wanneer.....gisteren;-))
  heb er in gedachten al wat potten opstaan.

  Wat ik ook zó schattig vind is het fijne borduurwerkje in blauw van dienblad met koffie/theestel.

  Bedankt voor het delen Willy van deze voor mij zeer interessante posten!!!

  Fijne dag en liefs!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig om te zien..
  bedankt voor het delen!
  groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mooie serie posten over dit echtpaar, ze moesten eens weten dat er nu nog zo van hen genoten wordt.

  Ik wens je nog een fijne dag! Lieve groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een kleurenpracht Willy !
  En wat een bijzondere vrouw !
  Liefs en een fijne dag.
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die lamp en dat tafelkleed in die echte Zweedse kleuren, die vind ik zo mooi! Beige lichtblauw en wit, zo mooi die geweven randen en dan op deze manier verwerkt! Bedankt voor weer prachtige foto's
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ziet het er allemaal prachtig uit.Wat een kleuren,en mooie borduurwerkjes,super.
  Groetjes ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke serie. Ik ben helemaalweg van de blauwe stoel met het borduurwerk. Maar dce tentoonstelling in de tent kan ik ook erg waarderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor je rondleiding, mooie foto´s en verhaal over de familie Larsson.
  Groetjes Piets

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat geweldig leuk om te zien allemaal. En dat handwerk - super!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel erg mooi, vooral dat borduurwerk! Schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een bijzondere vrouw, Willy en wat een prachtige ontwerpen maakte zij. Vooral als je haar plaatst in haar eigen tijd. Wat vind ik jouw verhalen toch leuk. Groet, Wieke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke verhalen over de familie Larsson, en wat bijzonder om de platen uit de boeken zo tot leven te zien komen.
  groetjes
  Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een ontzettend leuke serie is dit Willy! Interessant allemaal en zo mooi om met je mee te kijken. Prachtig, echt genieten!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat weer leuk allemaal, ik heb die andere ook nog ff bekeken. Heel veel informatie weer erg leuk, en wat een leuke brievenbussen heb je op de foto gezet heel mooi.
  En wat zijn de huizen toch mooi die je allemaal op de foto zet z'n kleurrijk geheel. Bedankt maar weer, genieten hoor.

  Lieve groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je hebt alweer een prachtig verhaal, mèt foto's, over de familie Larsson geplaatst. Je zou er best een boek over kunnen uitgeven. Zo mooi als jij alles beschrijft!
  Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. When we lived in Sweden, I feel in love with all things Larsson! One of our finds was an antique side table that has wooden nails. It has been attributed to Karin. The woman that sold it to us told us that Karin definitely designed it but she was not sure if she made it herself. I also have many CL artwork hanging at Cranberry Cottage.

  Did you get to go into his house? It is amazing!

  Groetjes ~
  Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heb even een Smakprov in het boek genomen :))
  Wat een fantastisch werk heeft zij ook gemaakt deze Karin.
  In die tijd toch wel heel spraakmakend stel ik me zo voor

  BeantwoordenVerwijderen