woensdag 4 maart 2015

Gamla Staberg deel 2

Het landgoed GAMLA STABERG ligt vlak bij de rivier de Knivaån. Vanaf de kopermijn in Falun, de FALU GRUVA, werd het kopererts per boot over het Runn-meer vervoerd naar de haven bij Gamla Staberg. Vanaf de haven werd het kopererts naar de plek aan de rivier gebracht waar de smelthuisjes stonden. Deze smelthuisjes werden aangedreven door de waterkracht van de rivier. Uit het kopererts werd het ruwe koper gewonnen, dat daarna weer per boot naar Falun vervoerd werd voor verdere verwerking. In de winter vond het vervoer plaats d.m.v. sledes over het ijs. De lege resten bleven achter bij Gamla Staberg. Op sommige plekken heeft dit gebied iets weg van een maanlandschap en doet somber aan. Het is het tegenovergestelde van het kleurrijke en aangename in GAMLA STABERG DEEL 1, maar het is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  


11 opmerkingen:

 1. De geschiedenis heeft hier dus wel haar sporen nagelaten. Wel jammer dat het soms somber oogt, maar toch is het wel iets wat bij deze streek hoort.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je wat mij dan weer verbaast? Die bergen gaan eigenlijk heel mooi op in het landschap, en de bomen nemen ook hier langzaam bezit van het gebied. Zo mooi kan de natuur ook zijn. Op een soort vuilstort, de restanten die niet meer gebruikt werden, groeien nu bomen en struiken. Prachtig!

  Liefs, Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig die somberheid. We zijn wel eens door Falun heen gereden maar eigenlijk nooit de omgeving daar bekeken. Moeten we toch eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willy,
  Ja, dit is inderdaad heel wat anders dan wat je ons in deel 1 liet zien, maar je hebt gelijk hoor, dit is part of the history... het hoort er allemaal bij natuurlijk... Fijn dat je ons dit ook liet zien hoor... zo leren we weer wat... ook niet slecht...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad nogal een contrast vergeleken met het eerste deel. Op zichzelf ook mooi/anders !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tjonge, wat een verschil met deel 1! Inderdaad somber, maar wel een mooi stukje geschiedenis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We waren daar afgelopen donderdag , het was schitterend weer en we hebben echt genoten
  Er zat een uil op zijn nest
  Fijn weekeinden vanuit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Joke, ik had er al iets van gezien, maar moet het nog lezen. Ik was afgelopen week ziek en ben achter met bloggen. Groetjes,

   Verwijderen
  2. Ik zie het nu dat je ziek was en dat betekent dat je nu dus weer beter bent. Dan wordt het: Lees ze !!!

   Verwijderen
  3. @Hans, dank je! Gelukkig wel weer beter, maar te weinig tijd om blogs te lezen.

   Verwijderen