zaterdag 8 maart 2014

Logeren op een Zweedse boerderij

In 2009 verbleven wij een week op boerderij Åbytorp in Taxinge, ongeveer 55 km van Stockholm. De boerderij was destijds nog in bedrijf, maar de eigenaren waren al van plan om er mee te stoppen. Logeren bij Åbytorp kan helaas niet meer.
In de verte het huis van de eigenaren.
Wij verbleven er eind april begin mei. Het was de hele week prachtig weer. In Nederland was het toen ook prachtig weer, maar daar speelde zich een verschrikkelijk drama af. Het ongeluk tijdens Koninginnedag in Apeldoorn vond toen plaats. Onze dochter belde 's middags op om te vertellen wat er gebeurd was. Via internet probeerden we op de hoogte te blijven. Het voelde vreemd om zo ver van huis te zijn terwijl er dicht bij huis zoveel verdriet was. Wij vroegen ons ook af of er bekenden onder de slachtoffers waren, gelukkig was dat niet zo.


Het huis, niet al te groot, was gezellig ingericht. Ik ontdekte al snel dat ik de Zweedse beschrijving van Åbytorp niet helemaal goed begrepen had. Het woord "utedass" had ik niet vertaald. Utedass is het Zweedse woord voor buitentoilet. De toilet en douche bevonden zich boven de koeienstal. Als ik dit vooraf had geweten had ik Åbytorp niet geboekt. Wij waren echter snel gewend aan onze buitentoilet, die er trouwens uitzag als een normale eenvoudige badkamer. Het was een eindje lopen, eerst over het zandpad, de trap op, zolder over. Het was wel verstandig om op tijd van huis te gaan en niet te wachten tot we hoge nood hadden. 's Avonds voor het slapen gaan wandelden wij er nog even samen heen. Ik vond het wel fijn dat ik er 's nachts niet heen hoefde.


Als we 's morgens vroeg naar het toilet gingen dan zagen we door het openstaande luik dat er al bedrijvigheid in de koeienstal was. Na het melken gingen de koeien naar buiten en tegen de avond kwamen ze uit zichzelf weer terug.


Soms was er wel eens een koe te vroeg.Naast koeien waren er ook kippen, honden, poezen en paarden.  In de wei waar de paarden liepen was ook een prachtige houten kåta (een hut van de Sami). Een fantastische plek voor kinderen om leuke avonturen te beleven. Åbytorp was een boerderij waar schoolkinderen ook kennis konden maken met het leven op de boerderij.

Op de website zijn de foto's nog te zien: http://abytorp.nykvarn.com/


Logeren bij Åbytorp is helaas niet meer mogelijk. Voor vakanties op een Zweedse boerderij verwijs ik naar www.bopalantgard.se  .

12 opmerkingen:

 1. Hoi Willy, wat een mooi verslag over de boerderij al is logeren niet meer mogelijk.

  Lieve Willy ik wil je bedanken voor alle mooie blogposten die je laat zien en alle blogposten die je bij mij hebt gevolg,
  en voor al je lieve reacties Je had bij mijn laatste post ook gereageerd, maar daarna heb ik die post aangepast. Ik heb er mijn afscheid in aangegeven en bewust daarna de reactie weggelaten
  om te voorkomen dat dan juist mensen gaan reageren die voorheen nooit reageerde. Ik heb jaren met plezier mee gedaan aan het bloggen, maar ik vind het zo zoetjes aan welletjes geworden. Mijn tijd ga ik in andere dingen stoppen.  Ik wens jou en alle anderen nog heel veel blogplezier.

  Bedankt
  en lieve groetjes


  Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi plekje in een heerlijke omgeving. Heerlijk voor kinderen, wat zullen ze genoten hebben om daar met de dieren om te gaan. Jammer, dat het daar niet meer kan. En dan voor jullie nog zo'n bijzondere herinnering...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie lokatie Willy, voor een bijzonder verblijf. Het buitentoilet was dan niet ideaal, het maakt het verhaal over dit mooi plekje wel heel erg landelijk. Je zult er flinke darmkrampen hebben, dan zou je bijna je bed verplaatsen naar het landelijke toilet ;-).

  Ik wens je nog een fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willy,
  Wat jammer dat je hier niet meer kunt logeren. Het moet toch fantastisch zijn om hier een paar dagen of een weekje te verblijven... Maar gelukkig zijn er nog andere heel mooie plekjes...
  Wat heb je heerlijk veel foto's geplaatst van dit idyllische plekje. Ik geniet hier zo van.
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig plekje! Jammer dat je er niet meer heen kunt. Was vast erg donker s'nachts daar! Ik zou geloof ik s'nachts ook niet naar de w.c. durven! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Willy. Een prachtige foto van die koe die naar binnen wil. Ik vind het een mooi verhaal.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig Willy, wat een bijzondere plek, om meteen 'flieft' op de worden! Jammer dat je er nu niet meer kan logeren... Ik vind die buitenwc juist geweldig, doet me aan kamperen denken! Maar zo zie je, het is ook een ervaring die je niet snel vergeet ;)! Fijne zondag en lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig zeg, jammer dat ze er mee gestopt zijn. Lijkt me een mooie ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie plek had je gevonden. Jammer dat de mensen zijn gestopt. Maar je verhaal is prachtig en uiteraard ook je foto's. Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijke plek om te verblijven!
  Jammer dat het niet meer kan!
  Prachtige foto's!

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan alleen maar zeggen dat het genieten is als ik al die mooie plaatjes zie. De natuur die zo mooi is en die prachtige gekleurde huizen. Geweldig.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen