vrijdag 8 november 2013

Openluchtmuseum Torekällberget in Södertälje

Het openluchtmuseum Torekällberget ligt vlak bij het centrum van Södertälje (landschap Södermanland). Bij de opening in 1929 stonden er nog maar twee gebouwen. De eerste is deze molen, een Hollands model, die zie je meteen bij binnenkomst. 


Råbygården uit Råby in Grödinge staat er ook al vanaf de opening. De boerderij dateert uit 1776-1777.De meeste gebouwen in het museum zijn te bezichtigen. De kamers worden afgeschermd door plexiglas, je kunt ze niet betreden, maar alles is wel redelijk goed te zien. We laten Råbygården achter ons en gaan verder naar Båtsmantorpet.


Båtsmantorpet is een klein soldatenhuisje van de marine, het dateert uit 1860. Er is één kamer, daar leefde een gezin met 6 kinderen. Een tweede kamertje diende als schoenmakerij, want vader was naast marinesoldaat ook schoenmaker.
Er zijn veel dieren in het openluchtmuseum, voornamelijk in het deel waar de boerderijen staan. Hier staat ook de kinderboerderij Lillgård. Het openluchtmuseum ligt in een prachtige omgeving met veel bomen en aangelegde tuinen. We wandelen door het stadspark met zijn paviljoen uit 1890. Het park scheidt het landelijke deel van het stadsdeel.
Bij Café Bellevue drinken we koffie in de tuin. Natuurlijk kijk ik wel even binnen. Er staat een vitrinekast met allerlei bakvormen en eierchocoladevormen. 

Het groene gebouw dateert van 1790, het is ingericht als een arbeidershuisje van rond 1915. Södertalje is dan een groeiende industriestad.

Solbackens Café dateert uit 1750 en stond tot 1963 nog in het centrum van Södertalje. Via de poort kom je in de beschutte tuin, het is er gezellig druk.
Het café ziet er van binnen ook leuk uit, er staat een mooie grote tegelkachel. We kijken nog even in de butik in hetzelfde gebouw.


De butik, Stintans Skafferi, is niet groot. Er liggen veel spulletjes uitgestald, leuk (en lekker) voor groot en klein.


Bergets bageri uit 1720 ziet er zo leuk en knus uit. Er staat een hele vriendelijke bakkersvrouw in de winkel. Ze heeft behoorlijk rode blossen op haar wangen. Het uithangbord aan de gevel is een Södertäljekringla, een soort pretzel. Die werden zo'n 300 jaar geleden in Södertälje door vrouwen op een opdringerige manier verkocht aan de reizigers in de stad. Dat werd later verboden. 
Bij het fotoatelier in Inspektor von Engelströms gård bekijken we een tentoonstelling van oude foto's. In het atelier staat alles opgesteld, er zou zo een foto gemaakt kunnen worden. Op de voorgrond zie je Wittlocks gård.In het Strömstedska Huset bevindt zich de handelsboden, een winkel zoals die er 1910-1920 uitzag, waar van alles te koop is. Ik zoek een aantal cadeautje uit voor thuis. In dit gebouw bevindt zich ook het stadsmuseum.De groente en bloementuin bij Magnussons gård.Krukmakeri van keramiste Helena Rygran Angelbro.
Op 1 en 8 december 2013 is er kerstmarkt.
Informatie: https://www.facebook.com/Torekallberget/

18 opmerkingen:

 1. Wat een mooie post, ik krijg er weer helemaal de kriebels van ;-). Erg leuk om een openluchtmuseum te bezoeken, ik wil er in ons land ook nog een keer naar toe. Niet alleen om te zien hoe mensen vroeger leefden, maar ook om te genieten van al die mooie spullen die ze toen hadden. En in een ander land heeft dat dan weer allemaal net een ander tintje, wat het juist boeiend maakt.

  Fijn weekend Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's!! dat is echt even genieten,..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan me voorstellen dat je nog wel eens naar dit mooie Openluchtmuseum wilt. Het is de moeite waard. Je hebt weer een prachtige reportage gemaakt. Fijn weekend
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nostalgie! Het iszo lang geleden dat ik er was maar geniet nu weer zo met behulp van je foto's.
  Bedankt dat je me weer hebt meegenomen op een uitje in Zweden.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig mooi dit, vooral de oude boerderij en het café. Ook een bezoek aan de bakkerij lijkt me niet te versmaden. Toch op heen- of terugreis eens een dagje extra inlassen en hier een bezoek brengen. Zeer de moeite waard.
  Groetjes,
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me echt de moeite waard een bezoek te brengen aan dit openlucht museum. Je hebt erg mooie foto's gemaakt.

  Lieve groet Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Willy,
  Wat een heerlijkheden allemaal. Dank je wel dat we op deze manier even met je mee mochten. Ik hou hier zo van, een openluchtmuseum met allemaal gebouwen die nog zijn ingericht als in lang vervlogen tijden... Fantastisch vind ik dit.. Ik heb dus genoten van de rondleiding...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er fantastisch uit ik geniet van het bijzondere rood in combinatie met het groen en oooo wat leuk die ouderwets aandoende winkel!
  fijn weekend,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat was weer een geweldige trip. Jammer van het plexiglas, maar wel erg mooi allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt mij weer heerlijk "op sleeptouw" genomen. Erg genoten van het tripje. Dankjewel.

  Groetjes, Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat was nog eens eventjes heerlijk wegdromen. Buiten giet het! En is het vroeg donker. Gezellig blogbericht! Mooi weekend, Anny.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige reportage! Even wegdromen, alsof het weer zomervakantie was ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie foto's van een prachtig openluchtmuseum. We bezoeken graag openluchtmusea. En nu heb ik ook van dit museum kunnen genieten.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Willy, alweer zo mooie foto's die lust maken,
  erheen te reizen :) Dat is wel mooi aan te zien.

  Groetjes
  Sigi

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Wlly.
  Wat schitterende foto's van het museum.
  Ik dacht waar is het einde van jouw blog,
  Altijd leuk om dat te zien,hier bij ons in de buurt in Warffum zit er ook 1.
  Groetjes Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben dol op Openluchtmusea! Vooral als er ook nog moestuintjes bij zijn. En bakkersvrouwen met blosjes op de wangen, wie kan daar nou weerstand aan bieden?
  Het openluchtmuseum van Warffum ken ik inderdaad ook. Klein en heel mooi. Met café!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Hetty en Kyra, het openluchtmuseum in Warffum vond ik ook heel mooi. http://detantevantjorven.blogspot.nl/search?q=hoogeland

  BeantwoordenVerwijderen