zondag 18 augustus 2013

Naar Nimis

Op zondagmorgen, de eerste dag van ons verblijf in Skåne in Zuid Zweden, parkeerden we de auto op de parkeerplaats van Himmelstorp in het natuurgebied Kullaberg op het schiereiland Kullen. We wisten dat we in de buurt waren, maar konden geen informatiebord vinden die ons naar het houten bouwwerk aan de kust zou leiden. Ik had me er van tevoren ook niet goed op voorbereid en had alleen een foto van het bouwwerk op het internet gezien. Ik wist zelfs niet hoe het bouwwerk heette en de naam van de kunstenaar was ik vergeten. Toen we op het punt stonden om terug te gaan naar de auto kwam ons een Zweeds stel tegemoet wandelen. Of wij wisten waar Nimis was, het bouwwerk van kunstenaar Lars Vilks. Nu werd het ons duidelijk. Het houten bordje met geschilderde letter N, dat we zojuist gezien hadden, zou ons naar het kunstwerk leiden. Met z'n vieren speurden we naar meer bordjes met een N. We passeerden de Hembygd Himmelstorpsgården, klommen over hekjes en liepen over goed begaanbare paadjes. Langzaamaan werd de weg  naar het kunstwerk steeds steiler en slechter begaanbaar.


Enkele tientallen meters voor het bouwwerk werd het nog steiler. Ik vond het te gevaarlijk om verder naar beneden te gaan. De Zweedse man had een knieblessure en besloot ook om niet verder te gaan. Mijn man en de Zweedse vrouw gingen verder. Ik heb het fototoestel meegegeven aan mijn man zodat hij foto's kon maken van het bouwwerk.

Toen de Zweed en ik daar samen op een boomstam zaten te wachten op de terugkomst van onze partners passeerden ons verschillende mensen die de afdaling naar het kunstwerk gingen maken. We zagen een vrouw met een baby op de arm en een vrouw op teenslippers, kleine kinderen die hun ouders vooruit gingen en een vrouw met een picknickuitrusting. Mijn man kwam als eerste terug van het bouwwerk. Op de terugweg had hij op handen en voeten naar boven moeten klimmen, zo steil en bijna onbegaanbaar was het. Ik had een verstandige beslissing genomen om niet verder te gaan. We namen afscheid van de Zweed en liepen in ons eigen tempo terug naar de parkeerplaats. Kort nadat wij daar arriveerden kwam het Zweedse stel er ook al aan.

Later las ik in een folder dat het een illegaal bouwwerk is en in 1980 werd gebouwd door de kunstenaar Lars Vilks. Omdat het een illegaal bouwwerk is staat het niet aangegeven op kaarten en is de weg er naartoe ook niet begaanbaar gemaakt. Het wordt afgeraden om er met slecht weer naartoe te gaan en met kleine kinderen. Men wordt aangeraden om goed schoeisel te dragen. Het bouwwerk is ondanks dit alles een echte toeristische trekpleister.


                                                               Foto:Wikipedia

Informatie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ladonia_(micronation)
http://www.hembygdshistoria.se/himmelstorp/index.htm

18 opmerkingen:

 1. Gelukkig maar dat zowel je man als de Zweedse vrouw heelhuids terugkeerden! Door de foto's van je man kon je toch nog meegenieten.

  Een fijne week, Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder... als je het zo op een foto ziet denk je... het lijkt van kleine houtjes gemaakt, maar door de menselijke maat wordt het reusachtig!
  Lijkt me een hele belevenis, leuk dat je dit laat zien!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onverstandige mensen heb je altijd, die het gevaar niet inzien of kunnen inschatten. In Bretagne klommen er ook heel wat mensen op teenslippers op de scherpe rotsen langs de kust, tja. Jij stopte wel op tijd, dapper at je man doorklom ( of was het een Zweedse schone die met hem meeging, haha) en je toch nog de prachtige foto' s hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzondere ervaring, maar wel de moeite waard! De foto's van G laten zien wat voor apart en inspirerend bouwwerk het is! Jammer dat het kunstwerk niet gelegaliseerd wordt, dan zouden veel meer mensen er van kunnen genieten! Ik vind het prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp dat je man er dus door moestmet gevaar voor eigen leven (ha, ha) ben jij ff blij dat hij is doorgegaan. Prachtig ziet het er allemaal uit SUPER hoor dat hij het aan durfde. Geniet van een mooie nieuwe week.
  Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Willy, dit had ik ook graag gezien.
  Bedankt voor de warning ;)
  Zo'n weg is niets voor mij.

  Groetjes
  Sigi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij waren hier deze zomer ook! We zijn tot aan het kunstwerk gekomen maar er in leek ons (mij vooral) niet verstandig. Super smal en wiebelig. Het was ook redelijk druk en je kon elkaar niet passeren in de kunstwerk. Ik snap wel dat ze het niet legaliseren want in deze staat kan het nooit een veilig iets worden en het veranderen dat wil de kunstenaar natuurlijk niet.
  In Zweden lijken de mensen wel wat stoerder wat dit soort dingen betreft. Toen wij er waren kwamen ook families met babies voorbij, geen probleem. In de folder van de camping stond het ook als familie-uitje aangegeven. Alleen de kinderwagen kon niet mee stond erbij.
  Wij merkten dit verschil ook bij andere (rots)wandelingen waar wij het allemaal erg eng en lastig vonden maar waar Zweedse families compleet met picknickmand fluitend voorbij liepen.
  Prachtig gebied trouwens daar, zijn jullie de Kullaberg nog opgegaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat was dus een heel avontuur. Het kunstwerk ziet er echt heel indrukwekkend uit. Het wordt dus wel veel bezocht ondanks de problemen om er te komen.
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Willy,
  Wat een bijzonder bouwwerk is dat zeg. Natuurlijk wil je dat dan bekijken, maar je hebt een wijs besluit genomen door niet verder te gaan. Je hebt zomaar je enkel verzwikt of zo.. Wel heel dapper van je man dat hij verder is gegaan en doordat hij mooie foto's heeft gemaakt heb je toch kunnen genieten van die buitengewone houten bouwsel...
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat weer een bijzonder verhaal en belevenis. Maar ook een heel apart kunstwerk. Mooi, dat je man foto's gemaakt heeft, kunnen wij het bouwsel ook aanschouwen. Bedank hem namens mij.
  O.T.: kijk op http://www.pluswinkel.nl/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/PLUSN-Pluswinkel-Site/nl_NL/-/EUR/ViewParametricSearch-SimpleOfferSearch voor een aabieding van de noorse breiers.
  Groetjes, Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bijzonder decor, dat wel.
  Ben blij dat het op de foto staat, dan hoef ik niet te klauteren hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een avontuur! Maar verstandig van je om niet verder naar beneden te gaan. Gelukkig heeft je man foto's gemaakt. Nu kunnen we toch zien hoe het bouwsel er uit ziet. Het is zeer bijzonder en op een fraaie plaats. Groeten Will

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat een bijzondere ontmoeting met jullie Zweden ;) Goed van je dat je bijtijds stopte, voor een bijzonder bouwwerk wil je toch geen benen breken

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is het daar mooi Willy, nu heb nog veel te bezoeken

  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat gaaf. We zitten te denken om toch een keer naar Zuid Zweden te gaan. Ik hou deze in gedachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een bijzonder kunstwerk op een bijzondere plek, jammer dat je het niet met eigen ogen kon gaan zien, maar wel heel verstandig ik denk dat ik de klim ook niet had aangedurfd.Gelukkig heb je de foto's die je man heeft gemaakt zodat wij allemaal van dit bijzonder werk kunnen genieten.
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel leuk om je reisverhalen over Scandinavië te volgen, naast Engeland en Schotland (waar we al wel vaker geweest zijn) staat Zweden bovenaan ons verlanglijstje. Kan dus mooi ideetjes en tips opdoen, leuk!

  Lieve groet,MJ

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Even doorgeven aan een vriendin die beeldend kunstenaar is en wel houdt van bouwsels in het landschap! Heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen