zondag 11 augustus 2013

Emil 50!


Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Astrid Lindgrens eerste boek over Emil verscheen. Emil, die met vader Anton, moeder Alma, zus Ida, dienstmeid Lina en knecht Alfred op de boerderij Katthult in Lönneberga woont. Ongewild komt Emil steeds weer in de problemen en vlucht dan voor zijn mopperige vader het schuurtje in. Om zich niet te vervelen snijdt hij houten figuurtjes, dat zijn er vele tientallen geworden. De verhalen zijn kostelijk en zullen mij nooit vervelen. Er zijn 30 miljoen boeken verkocht en ze werden vertaald in 52 talen. In de Nederlandstalige boeken werd hij Michiel genoemd.

Mijn verzameling Emil boeken

Ik leerde Emil kennen door de tv serie en de films uit de jaren zeventig, die ook in Nederland werden uitgezonden. Een aantal jaren geleden heb ik de hele serie op dvd gekocht, dat zijn vele uren kijkplezier.


Dit jaar zijn er in Zweden verschillende feestelijkheden rondom de 50ste verjaardag van Emil. In de boekhandels staat van alles uitgestald, er zijn heruitgaven en nieuwe producten.

Op de officiële verjaardag in mei werd er in het Openluchtmuseum Skansen in Stockholm feestgevierd. ASTRID LINDGRENS NÄS heeft een zomertentoonstelling  (t/m 8-9-2013) over Emil. In ASTRID LINDGRENS VÄRLD in Vimmerby werd het nagebouwde Katthult geopend.In het ANDERS ZORN MUSEUM in Mora is een tentoonstelling (t/m 1-9-2013) over BJÖRN BERG, de illustrator die de tekeningen voor de boeken van Emil maakte. Er is een nieuwe tekenfilm over Emil, die met Kerstmis in Zweden in de bioscoop verschijnt. Bij RÖRSTRAND verscheen een speciale mok.


In 2007 bezochten wij de locatie waar de buitenopnames voor de Emil films zijn gemaakt. HIER schreef ik er over.


22 opmerkingen:

 1. De schreeuw van zijn vader is onvergetelijk....we doen het hier nog wel eens na. De tijd gaat hard!

  Een fijne zondag, Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het "förbaskade ungen" van de vader gebruikte ik vaak als ik zogenaamd boos was op de kinderen. Een heerlijk verhaal is het en fantastisch verfilmd indertijd. Leuk dat je er aandacht aan besteed.
  Zit hier nu te genieten van je boek. (Ben even in Ned.) Nog eens bedankt.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha,ha.....de reactie die Ingrid hierboven geeft over die schreeuw dat was ook het eerste wat in mijn herinnering kwam,veel naar deze serie's gekeken toen de kinderen kleiner waren.
  Tja, alles herhaalt zich weer,vroeger deden wij het met 'n boek wat soms verfilmd werd,maar tegenwoordig komt er een een scala van andere hebbedingen aan te pas waar afbeeldingen opstaan van bekend figuur uit die film,hele winkelschappen en tafels vol,goed in het zicht bij binnenkomst.....kassa!!!

  Fijne zondag!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel over Emil en die Mok is ook zó mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, wij zijn net terug uit Småland en bezochten bij Astrid Lindgrens Näs de tentoonstelling met originele tekeningen uit de Emil-boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh die schreeuw van vader: "Eeeeeemmmmiiiiiil..!!!!!!!!!!!!" ik weet het ook nog zo goed. Ik vond het een geweldige serie (ook al was ik er eigenlijk 'te groot' voor). Het taaltje vond ik ook geweldig mooi.
  Dank voor het leuke bericht en het mooie filmpje, het was weer genieten.

  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze zomer hebben we Katthult bezocht .... vond het geweldig om in het schuurtje van Emil te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb jij ook zo genoten van Emil destijds heerlijk was dat om er samen met de kinderen naar te kijken.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha...

  mijn tochter had vandag erst weer pipie gekeken..lach

  groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het was een geweldige serie, ik keek er graag naar met onze kinderen. Leuk dat je er aandacht aan besteed. Inderdaad die geweldige schreeuw, daar moest ik meteen aandenken. Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wat leuk, een collega van mij heeft het nog vaak over de serie! Ik ga hem hier even op attenderen.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ohhh Willy...wat een heeeerlijk logje....ook ik heb altijd zo verschrikkelijk genoten van Emil (en Pippi en Karlson...)ik weet nog dat dat kleine blonde zusje altijd zei" Papa witte woh"...ik vond haar ook zoooo schattig met die blonde piekhaartjes....Heerlijke tijden ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Willy,
  Als ik nog aan die serie terugdenk hoor ik de vader nog roepen... Emííííl... Wat was dat leuk zeg... Mooie herinneringen aan.
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Willy, Wat een leuke boeken.Ik ben echt een kinderboeken fan maar deze heb ik waarschijnlijk gemist. Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo zeg; die Emil is nu een oud baasje! Ik geniet ook zo van die zweedse jeugdseries....ik kijk dan ook naar alle huizen , de kleding en gebruiksvoorwerpen. Bolderburen en madieke vind ik ook zo leuk! Heerlijk terwijl ik aan t strijken ben.
  groet Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zien er leuke boeken uit, ken ze nog niet, maar ik ga er hier eens achter zoeken!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. heerlijk dit is voor mij ook echt jeugdsentiment!

  fijne week,
  lieve groet Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik mag die kleine vent ook :) Wat ik niet versta is, waarom staat er Emil? Ik denk zijn naam was Michel (duits) of Michiel???

  Groetjes en een fijne week
  Sigi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Strandsigi, Emil is zijn echte Zweedse naam. Duitsland had al een Emil en de detectives, daarom is destijds de naam Michel gekozen, voor Nederland werd dat Michiel. Michiel is in Nederland echter alleen voor de boekjes gebruikt, verder kennen wij hem dus als Emil. In Duitsland is het altijd Michel gebleven.

   Verwijderen
 19. He Willy, je gooit me een heel eind terug in de tijd. Ook altijd erg genoten van Emil en zijn streken enzo. En die kreet van vader: Eemiiiil.....onnavolgbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik kan het begin melodietje van de serie nog zo zingen..Er is alweer iets misgegaan, want vader heeft verdriet...dan denk ik na..hop faldera, dat moet van pa...:) of zoiets. Vond het een hele leuke serie!
  Leuke post om even terug te gaan!
  fijne week!
  Elsina

  BeantwoordenVerwijderen