dinsdag 2 juli 2013

Oda's Noorse vest

Afgelopen winter volgde ik via internet de Noorse tv-serie "Hjem". Hoofdrolspeelster Oda droeg een prachtig Noors vest. Ik maakte er meteen een printscreen van.


Ik was bepaald niet de enige die dit vest was opgevallen. Het verscheen zelfs in de Noorse bladen en er volgde een breipatroon.


Het vest is gebreid naar een PATROON uit de jaren vijftig.


Even later zag ik dat Wenche dit vest aan het breien was en daar ook bijna dezelfde kleuren voor gebruikte. Inmiddels is haar vest af, op onderstaande foto zie je het. Op Wenche's BLOG staan nog meer foto's. Je kunt er ook zien hoe zij de schaar in het breiwerk zette om de DE KNOOPBIES eraan te kunnen naaien.

Foto: Wenche

In Noorwegen is Oda's vest verkrijgbaar als COMPLEET PAKKET van garen en patroon (Noorse beschrijving).


Bij DROPS Design vond ik twee afbeeldingen van Noorse vesten die op Oda's vest lijken. Voor deze patronen hoeft de schaar niet in het breiwerk gezet te worden, want het lijf wordt heen en weer gebreid en de bies wordt er meteen aan gebreid of later gebreid d.m.v. steken opnemen.

PATROON


PATROON


22 opmerkingen:

 1. Wat een leuk vest Willy!!! 'k Zag de foto en was meteen verkocht... jammer genoeg geen meiden die zoiets willen dragen... anders ging meteen al het borduren aan de kant...

  Doet me een beetje denken aan die goede ouwe Ariadne tijd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annelein,

   ik vind het ook een geweldig vest! Ik zou graag zo'n vest dragen, als iemand hem voor mij zou willen breien, want zelf kan ik dat helaas niet (natuurlijk tegen betaling)... dus als iemand zich geroepen voelt... maat 36 a.u.b. :)

   groet,

   Lieke

   Verwijderen
 2. Wat een mooi vest! Het doet me ook een beetje denken aan de truien die nu op de televisie langs komen in de serie 'Killing'.
  Noorse patronen vind ik prachtig, dus ik heb je berichtje in de favorieten gezet, wie weet komt ie ooit nog eens op de pennen bij me!

  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig vest. Ben een Noors vest aan het breien van Solveig Hisdal. Het is een pakket met ook Noorse wol. Helemaal in het rond en daarna doorknippen.
  De patronen van Drops zijn ook heel mooi.
  Groet Margriet


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willy,
  En wat is dat vest van Oda prachtig mooi. Als ik eens zo zou kunnen breien. Ik kan wel breien, maar behoorlijk recht-toe-recht-aan...
  Het is heel erg mooi en super leuk dat het door de patroonmakers is opgepikt. En dat Wenche het zo mooi heeft gemaakt (ik heb even bij haar gekeken hoor), heel knap vind ik dat...
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat jammer dat ik geen breister ben Willy. Want wat is dít mooi. De kleuren, hmm.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Noorse truien/vesten/patronen,tja wat zal ik er van zeggen....ik heb er al sinds mijn jeugd een soort haat-liefde verhouding mee gehad;-)

  Aan de ene kant vind ik het mooi,lieflijk voor de dames,landelijk en stoer voor de mannen,maar je moet er wel een beetje het type voor zijn om het te kunnen dragen.

  Mijn schoonmoeder had in het verleden ook jaren lang truien met Noorse patronen op haar breipennen staan en kon breien als de beste,dat was ook wel te zien toen ik verkering kreeg met manlief, hij was bijna 17(1963)en had dit soort truien in alle kleuren en patronen.
  Laat ik nou vinden dat hij in mijn ogen, nou juist het type is dat zulk soort truien niet staat.
  Het was ook nog in een tijd(mode) dat je als het ware massief in gebreide kleding stak waardoor het stijfjes en braaf toonde,en juist dat wil je niet wanneer je jong bent;-),wanneer het lekker losjes en oversized geweest was had ik het vast wel leuk gevonden.

  Dus je zal wel snappen dat die truien steeds minder gedragen werden wanneer wij samen waren.
  Ja, het is het beste om van je hart geen moordkuil te maken en er gewoon over praten wanneer er iets dwars zit,zou dat de reden zijn dat we deze week elkaar al een halve eeuw kennen en al 45 jaar in dat huwelijksbootje schommelen;-)

  Doet me ook weer even denken aan Mart Smeets ergens vorig jaar toen hij met Noorse trui aan kreten in TV programma: "Mag ik in juli een Noorse trui dragen? Ja, dat mag ik dragen''.
  Met "Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen", een zinsnede die hij vaak even tussen zijn monologen of interviewvragen propt, ik keek even naar het scherm en dacht.....nou als je maar denkt dat het vlot staat,trek uit,trek uit....je lijkt wel op 'n aangeklede beer.
  Daarna begon de hype in 'Noorsetruienland' ''DeMartSmeetstrui''half Nederland liep met zo'n trui...of die je staat... of niet....ze gingen in elk geval als zoete broodjes over de toonbank.
  Tja,mode verschijnsel,ik wil erbij horen,de ander heeft het dus ik wil het ook hebben....etc.

  Wat een post van jou, Willy...... toch allemaal bij mij naar boven haalt;-)

  Fijne en zonnige dag!!
  Groetjes,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vind het schitterend maar met mijn postuur (maat44) lijk ik wel een zeebonk, want afkleden doet het niet. Leuk dat een tv-serie weer mensen aan het breien krijgt, Mart Smeets zijn trui is hier niet in de breibladen verschenen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Willy.
  Wat een prachtig mooie vest is dit.
  Ook de kleuren top.
  Groetjes Hetty,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad een geweldig mooi vest en wat een mooie kleuren! Ga je nu aan de slag, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. leuk hey dat zoiets ineens populair is !Anderen kijken mij vaak raar aan als ik een film of serie kijk. Dan zeg ik vanuit het niets ineens: oh wat een mooie lamp, tafel, etc. hahaha ja ik kan me voorstellen dat dat wat raar overkomt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. idd prachtig feest, ben al jaren fan van dit soort truine/vesten. De kleurstelling is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een model dat altijd in blijft, mooi hoor!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtig vest. Ik heb vroeger veel noorse truien gebreid. Na het zien van dit moois krijg ik eigenlijk veel zin om weer eens zo'n vest te breien. Je blog is inspirerend! Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 14. He??de schaar in het breiwerk zetten?brrrr....nou dat zou ik niet aandurven zeg!Het is werkelijk een plaatje!!Ik zou het met een lange "landelijke"rok aan doen met klompjes eronder:-)Ik vind deze stijl zo mooi!fijne woensdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk blogje helemaal in mijn brei straatje! Mooi vest, lijkt me leuk om te breien en dat doorknippen valt best mee. Heb ik ook gedaan bij een omslagdoek, als je goed zigzagt is er niets aan de hand (hoor mij ik vond het ENG, lol)FIjne dag, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jammer genoeg hou ik niet van breien maar wat een schitterende vesten!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik mis eigenlijk nog de tekst dat jij de breinaalden hebt opgepakt en gelukzalig naar een berg wolletjes zit te kijken ;) Het is een prachtig vest!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heb de afgelopen jaren noorse vesten gebreid voor de kleindochters. Het is leuk om te doen maar niet voor mezelf. Ik voel me er nogal "groot" in. Voor dat vest van Oda zijn wel heel mooie kleuren gebruikt.
  Wanneer ga je zelf aan de slag?
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig vest, daar durf ik alleen maar van dromen want dat krijg ik zeker nooit gebreid, zo'n kunstwerk :)
  En om het dan als pakket te bestellen met NOORSE beschrijving, is er net iets teveel aan ;)
  Goed dat je iets gelijkaardigs op Drops vond, een supergoede site die ik ook dikwijls bekijk en gebruik.
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja, ooit in een ver verleden heb ik ook de schaar moeten zetten in een Noors breiwerk, Nooit meer, want het ging helemaal mis. Maar wat een prachtig vest, je zou toch zo de pennen pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat knippen, zelfs in het rond breien en doorknippen (bij een van je blogvriendinnen), oeps, dat gaat me net te ver. Maar ik heb m'n hele leven al een vriendin Oda!
  Zou ik het wagen op lange donkere winterse dagen Noors te gaan breien...ook al omdat zo'n vest me vast beter staat dan Mart Smeets? Of schrijf ik lange brieven aan Oda, die ik al vanaf m'n derde ken....
  Ik heb nog even de tijd om te 'dubben'!

  Maar nu weet ik zo goed als zeker dat haar naam Noors is!

  BeantwoordenVerwijderen