maandag 1 april 2013

Openluchtmuseum Wadköping in Örebro

Het openluchtmuseum Wadköping ligt in het centrum van Örebro naast het prachtige Stadspark en aan de rivier Svartån. Het museum werd geopend in 1965. Er zijn verschillende historische gebouwen uit Örebro op deze plek bijeengebracht. Het terrein van het openluchtmuseum wordt niet afgebakend door een hek en is gratis toegankelijk. Je wandelt vanaf het park zo het museum in. Aan de weg die dwars door het openluchtmuseum loopt, staan huizen uit verschillende periodes en bouwstijlen. Aan de éne kant staan huizen die gebouwd werden na de brand van 1854 en aan de andere kant huizen van voor de brand. De naam Wadköping heeft het museum te danken aan de schrijver Hjalmar Bergmans die de stad uit zijn jeugd zo noemde. Het komt voor in zijn roman "Markurells i Wadköping" (Schandaal in Wadköping) uit 1919.

We beginnen bij het rode houten gebouw uit 1780. Hierin is een winkel gevestigd. Het interieur dateert uit 1865. Het kleine winkeltje is tot de nok toe gevuld met snoepgoed, kruiden, thee, koffie en allerlei kleine huishoudelijke artikelen. Het is er druk en ik maak snel een paar foto's.


In hetzelfde gebouw bevindt zich ook het café. Het is veel te mooi weer om binnen te zitten, maar we nemen er wel even een kijkje en bestellen koffie. Nee, deze keer geen lekkers. Ik maak er wel een foto van, want het staat zo mooi uitgestald. We verlaten het gebouw via de achteruitgang en komen buiten op het gezellige terras uit.Eén van de huizen op het pleintje is de Kungsstugan. Hertog Karl, de latere koning Karl IX zou hier tijdens een verblijf in Örebro overnacht hebben.In de gebouwen bevinden zich musea, tentoonstellingsruimtes, werkplaatsen, galerieën en winkels.
In één van de gebouwen is een schoollokaal uit 1920 ingericht.De goud- en zilversmederij.


Een deel van de huizen wordt ook bewoond.
Dit is één van de gebouwen na de brand van 1854. Het staat sinds 1990 in het museum en is nog in het bezit van dezelfde familie.Dit blauwe huis uit 1850 is afkomstig uit een plaats in de omgeving van Örebro. Het werd in 1992 in het openluchtmuseum weer opgebouwd. Een ander gebouw is de pastorie (geen foto), tegenwoordig is het in gebruik als kleuterschool.


In het rode gebouw bevindt zich het Antiquariaat Lexica. 


INFO OPENLUCHTMUSEUM WADKÖPING (Engels) en HIER (uitgebreid in Zweeds).

21 opmerkingen:

 1. Willy dankjewel voor de mooie rondleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willy,
  Wat leuk om te lezen hoe jij naar Wadköping gekeken hebt. Ik was er vorig jaar, zoals ik al een keer zei, en wil er nog steeds over schrijven, want het is echt de moeite waard.
  Jullie zijn precies andersom gelopen, grappig.
  Bedankt voor dit herbezoekje.
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heeeeerlijk Willy, dank je wel voor de rondleiding!! Wat een prachtige kleuren en gebouwen, die sfeer.. :)) Om weer helemaal blij van te worden! Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk dat is nou weer zo'n museum waar genoeg te zien is om je uren te vermaken de nodige informatie etc.

  Een heel ander verhaal werd het toen wij afgelopen vrijdag met onze kleinkinder in zuidelijke richting reden om museum te bezoeken,ik had er al menig bericht over gelezen van bezoekers en op de website staat dat er veel te beleven is voor jong en oud......tja....er staat niet bij dat het maar voor 'n uurtje is dan ben je rond geweest.
  Of zouden wij verwend zijn in de loop der jaren....
  Nou is het voor ons niet zo moeilijk om ter plekke wat anders te verzinnen om de dag door te komen,we waren toch immers van plan om er met de kleinkinderen een dagje uit van te maken....en geen uurtje.

  Fijne 2e Paasdag, Willy!!
  Liefs,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er echt geweldig uit, lijkt me erg leuk om rond te lopen. Grtoetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thanks for this wonderful tour Willy!
  Pictures are amazing!
  Lovely goodies but I like the vintage postcards most!
  Have a great week!
  Lieve groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om met je mee te lopen: dat leuke schooltje ( die wandplaten), een geweldig snoepwinkeltje ( hadden wij vroeger ook vlakbij school) en wat kun je daar lekkere dingen bij je koffie krijgen! Ik zou daar heel goed kunnen wonen - dat grappige huisje bij de pomp b.v.?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik blijf de buitenkant van Zweedse huizen helemaal geweldig vinden, vaak mooier dan de binnenkant. Dus ik heb hier weer heerlijk kunnen genieten.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Willy,
  Wat is het daar mooi zeg. Ik ben altijd gek op dit soort openluchtmusea. Kan er uren ronddwalen en mijzelf in een andere tijd wanen... Heerlijk. Dank je wel dat je ons meenam...
  Geniet van de avond en een fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is dit mooi en wat leuk om al deze foto's te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige rondleiding, ik waan me even op vakantie! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Al weer een prachtig openluchtmuseum. Dank je wel voor de rondleiding, het was weer genieten. Ik ben dol op openluchtmusea. Daar waan ik me in een andere tijd.
  groeten Will

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op een dag zal ik wel zelfs een reis daar naar toe maken.
  En daarvoor zal ik hier alles nog een keer lezen om
  de reis goed te planen. Bedankt :)

  Groetjes
  Sigi

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat hoort telkens tot onze favoriete bestemming: openluchtmusea. Interessant om eens een Zweeds te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. mooie tour langs deze bijzonder huizen. Erg leuk om de Zweedse variant van het NOM te bekijken

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk zo even mee te kijken,. Prachtige foto's Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een gezellig terras en huizen met groene daken heel bijzonder wat daar allemaal te zien is.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beautiful photos. I love the buildings and the cafe, the cards and the paint colours. Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Really enjoyed that tour, and the visit to the little shops, loved the cakes, cards, sweets and the old desks and school.

  BeantwoordenVerwijderen