vrijdag 15 juni 2012

Logeren bij Lillåns B&B

 


Fridensborg (burg van vrede) is de eigenlijke naam van het huisje waarin wij logeerden. Het dateert van ongeveer eind 18e eeuw. Vele generaties hebben in het huis gewoond. De eerste jaren waren dat een aantal boerenfamilies die op het land in de omgeving werkten.  In het begin van de 20e eeuw werd het een weeshuis.


Enkele jaren later werd het een onderkomen voor een religieuze groep die overtuigd was van heling door geloof. Op de zolder van Fridensborg werd een groot aantal loopkrukken en dergelijke gevonden , die door patiënten die geheeld waren, werden achtergelaten.


Nog weer later werd Fridensborg een gasthuis voor leden van Vrije Kerken, die er kwamen om uit te rusten en vakantie te houden. Het eten werd gekookt en geserveerd in het nieuw gebouwde huis, waarin de huidige eigenaren Marie en Lars nu wonen.

Toen Marie en Lars met pensioen gingen, hebben ze Fridensborg gerenoveerd en is het een sfeervolle B&B geworden, waar je een of meerdere dagen kunt verblijven.


Ga je mee naar binnen? Wel eerst schoenen uit en sloffen aan, dat is gebruikelijk in Zweden."Är du kall om fötterna, låna gärna något varmt från korgen"
 
 Deze sokken mochten we lenen, maar dat was niet nodig, want het kacheltje verwarmde heerlijk.
Het uitzicht van Fridensborg is geweldig, je kijkt uit op het huis van Marie en Lars. Het huisje dat er rechts naast staat kun je erbij huren.De huizen staan in een prachtige tuin, die vol staat met vele bloemen, gekweekt en geplant door Marie en Lars.


 
Op het moment dat wij er logeerden, werd er door beiden en de zus van Marie, van 's morgens vroeg tot 's avond laat gewerkt aan dit paradijsje in Lillån, enkele kilometers ten noorden van Örebro (in het Landschap Närke).

Wij hebben er met veel plezier een week doorgebracht en volop genoten, o.a. vanaf deze plek.

24 opmerkingen:

 1. Dat ziet er zeer idyllisch uit, Zweden is ook zo prachtig. Heb de link direct opgeslagen als mooi plekje eens te bezoeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke plek en wat een uitzichten, zo ver!
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen dat jullie daar genoten hebben! Tjonge wat een sprookjesachtig geheel, echt prachtig. Je vakantieverslag begint al goed! Laat de rest maar komen! Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig plekje om een aantal dagen te verblijven! Ik hoop dat je een boeketje mocht plukken, want ik zie heel veel mooie bloemen!

  Fijn weekend Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Willy!
  Nou ik kan me voorstellen dat jullie het daar enorm naar de zin hebben gehad, mooi weer zo te zien en wat een prachtige omgeving met al die bloemen, de rust straalt er vanaf!
  Fijn weekend!
  Hélène

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Det ser jätte bra ut!
  Wat een idyllisch plekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een mooie foto's! dat moet wel heerlijk zij n om daar te vertoefen.......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ziet dat er allemaal prachtig uit.
  En de sokken in dat mandje ook leuk hoor.
  En die bloemen schitterend om te zien.
  Groetjes Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, wat een bijzondere plek! Ik zit helemaal mee te genieten, kan me goed voorstellen dat jullie daar een geweldige week hebben doorgebracht! Zo te zien scheen het zonnetje ook heerlijk, maar die houtkachel (een echte Jotul?) is ook super..!! Echt een adresje om te onthouden dus :)! Lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig plekje zeg heerlijk wat ziet het er allemaal sfeervol uit. En die tuin een plaatje. Fijn dat je weer terug bent, al denk je daar zelf misschien wel heel anders over. En ook heel erg bedankt voor je lieve reactie op het slagen van zoon lief. Een heel goed weekend, lieve groetjes

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je weer een heerlijk zweeds plekje gevonden. kijk echt uit naar de rest van je verhalen.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijkheid weer, bedankt en een fijne weekend
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk. Het lijkt erop dat wij precies naar dezelfde huisjes zoeken. Natuurlijk heb ik het adres alweer opgeslagen. Je weet maar nooit. Mijn blogjes over de andere Bed and Breakfasts in Zweden komen ook nog. Ik weet bijna zeker dat jij ze ook leuk gaat vinden.
  Wat een paradijsje is die tuin zeg. En ik blijf die rode houten huizen met witte kozijnen toch het mooiste vinden van allemaal.
  Fijn weekend.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kan wel zien dat jullie daar erg genoten hebben!
  Wat een mooi plekje!
  Fijn dat ik even mocht mee genieten!

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel leuk plekje. Ook leuk om de geschiedenis mee te nemen in het verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig!! Ik heb de link opgeslagen voor ooit.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige foto's laat je weer zien. Echt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig plekje. En wat een bloemenpracht. Kan me voorstellen dat jullie daar genoten hebben.
  Groetjes Pietsje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat lief van die sokken. Het was wel een heeel mooi plekje he?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oké, deze plek ga ik dus onthouden voor volgend jaar :-)
  Wie weet..

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit ziet er echt erg gezellig uit! Vooral de sokken doen het goed bij mij ;-) om over de leuke tuin nog niet eens te spreken.

  Heerlijk dat je weer terug bent in blogland!
  Kram,
  Josien

  BeantwoordenVerwijderen