Enkele weken voordat we op vakantie gingen stuurde ik deze
foto naar Gonny (van het blog Een kijkje in Zweden http://lappland-aventyret.blogspot.com/ ). De foto is vorig jaar gemaakt toen wij in Dalarna in Midden-Zweden op
vakantie waren, dat was in week 20, half mei. De wei stond toen helemaal
vol met paardenbloemen. Gonny schreef terug: "Daar kun je
paardenbloemengelei van maken". Zo ontstond het idee om lege jampotten
en geleisuiker mee te nemen om dit jaar in Dalarna paardenbloemengelei
te gaan maken. Een leuk souvenir.
De eerste week logeerden we in Zuid-Zweden en daar zag ik al vele paardenbloemen in de wei, maar ik wilde
wachten tot we een week later in Dalarna zouden zijn. Toen we in Dalarna
aankwamen, was de wei nog behoorlijk groen en er waren weinig
paardenbloemen.
Elke dag bloeiden er meer paardenbloemen, maar
lang niet zoveel als vorig jaar, terwijl het nu week 21 was, dus
een week later. We moesten ook wachten tot ze achter in
de wei bloeiden, want aan de kant van de zandweg was
het behoorlijk stoffig en de bloemen mochten niet gewassen worden. Aan het eind van de week was het zover, er kon geplukt worden.
Het recept van Elisabeth had ik al eens opgeslagen.
http://lheurebleue.blogspot.com/2010/05/paardenbloemen-1-jam.html
Nodig
- 365 (in een schrikkeljaar 366) bloemetjes van de paardenbloem - liefst op een warme dag geplukt
- 2 onbespoten citroenen
- 2 onbespoten sinaasappelen
- 500 g Dr.Oetker Gelfix-geleisuiker 2:1 (Ik gebruikte Van Gilse geleisuiker, dat is een andere verhouding)
- 1 liter water
- enkele twijgjes tijm (Ik gebruikte uit een potje)
Bereiding
1)
bloemetjes (zonder stelen!) samen met de in grove stukken gesneden
citroenen en sinaasappelen in een kom doen - eventuele ongerechtigheden
zoals slakken ;) verwijderen. Niet eerst wassen, anders spoel je
stuifmeel weg, en dat geeft juist de meeste smaak;
2) met kokend water overgieten zodat alles onder staat;
3) de kom afdekken en een nachtje laten trekken;
4)
het mengsel in een kookpan gieten, aan de kook brengen en 20 minuten
afgedekt zachtjes laten koken. Ben je heel ongeduldig of maak je de jam
samen met nieuwsgierige kindertjes, kan je het nachtje-trekken overslaan
en het mengsel een uur zachtjes laten koken;
5) het mengsel filteren met een neteldoek en het sap opvangen;
6) het geheel goed uitwringen om ook het laatste sap op te vangen;
7) per liter sap een halve kilo 'geleisuiker 2:1' toevoegen en het sap samen met een paar twijgjes tijm in een kookpan gieten;
8) het mengsel aan de kook brengen en als het flink borrelt, af en toe roerend, 4 minuten laten doorkoken;
9) het hete mengsel in schone jampotten gieten en deze meteen afsluiten.
De gelei heeft een heerlijke honingachtige en frisse smaak.
Wat ziet dat er heerlijk uit; Willy. En wat een leuk vakantieklusje.
BeantwoordenVerwijderenZo te lezen hebben jullie genoten. Heerlijk om zo buiten het seizoen om te kunnen gaan.
Mag ik jou vragen jij onderaan je blog het "you might also like"-overzicht krijgt. Het lukt me maar niet het te vinden.
Groet, Wieke
Mmm dat lijkt mij heerlijk, ik weet een veldje waar genoeg paardenbloemen bloeien en daar zal ik dus volgend jaar aan de slag gaan, het recept zal ik goed bewaren! Groetjes
BeantwoordenVerwijderenLida
Wat een leuk werkje om tijdens de vakantie te doen ''holiday home made wilde jam''
BeantwoordenVerwijderenWeer thuis zal je tijdens het eten van dit goudkleurige zoete lekkers weer terug denken aan de gele bloeiende weide....in Zweden.
Bedankt, lieve Willy voor het delen!!
Lieve groeten,
Ger
Wat leuk om dit in je vakantioe en dan ook nog in Dalarna te maken.Heb het recept ook van l'Heure bleu.is heel lekker.
BeantwoordenVerwijderenFijne dag nog.
Anje
Dat ziet er erg lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenMaar het is jammer en misschien wel doodzonde, ik moet zeggen, dat ik een van de weinigen ben (geloof ik) die dit zal maken. Ik heb een andere hobby;-)).
Ik ben helemaal geen keukenprinses!!
Lieve groet.
Hmm lijkt mij ook heerlijk, wat een prachtige foto's weer,ik ruik de frisse lucht hier ;-D Groetjes Esther.
BeantwoordenVerwijderenHow did I miss your beautiful previous post......must go and catch up with you....we are having such amazing weather that after our super cold winter I just want to live outside....
BeantwoordenVerwijderenKijk, dit is nu een recept waar ik weer helemaal blij mee ben!
BeantwoordenVerwijderenHet is hier elk jaar een ware explosie van paardenbloemen!
Lijkt me heerlijk om te maken en het voorkomt ook dat de bloemen gaan pluizen en zich opnieuw gaan uitzaaien! Dank je wel voor het recept!
Liefs, Juliëtte
Ik ken wél het gebruik van molsla, maar dat je van paardebloemen ook gelei kunt maken...als het een quizvraag was had ik een fout antwoord gegeven!
BeantwoordenVerwijderenHai Willy!
BeantwoordenVerwijderenheb nooit geweten dat je zoiets met paardebloemblaadjes kon maken! Leuk!
Groetjes, Hélène
Gelukkig maar dat er alsnog paardenbloemen verschenen zodat je er toch nog gelei van kon maken! Het klinkt mij op zich niet aantrekkelijk in de oren, maar het ziet er wel goed uit!
BeantwoordenVerwijderenEen fijne avond Willy! Lieve groet, Ingrid
Lovely pictures and you made jelly, so nice.
BeantwoordenVerwijderenHugs
Elna
Ja, ik heb ook zo'n zin om dat te maken, maar dan moet ik het zelf opeten denk ik, want wat de boer hier niet kent...erg he!
BeantwoordenVerwijderenMaar ik laat me niet afschrikken, volgend jaar wil ik het echt proberen!
Het was leuk om te lezen Willy!
groetjes,
Wat ziet dit er goed uit. Fijn dat je er toch nog genoeg kon vinden en dit kon maken.
BeantwoordenVerwijderenDat is een leuk en lekker souvenir. Dan heb je straks in de winter nog een stukje Zweden.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Ria.
Wat een zee van paardenbloemen op de eerste foto. Prachtig! Maar als ik eerlijk ben, klinkt jam van Paardenbloemen mij nou niet echt als muziek in de oren en het water loopt me ook niet direct in de mond!! Al moet ik wel zeggen dat zelf jam maken erg leuk is en je gevulde jampotjes er heel gezellig uitzien!!
BeantwoordenVerwijderenZou het ook lekker smaken als je geen honing lust ?ben namelijk gek op dingen uitproberen. Paardenbloemen heeft mijn buurman in't voorjaar in overvloed,maar ik lust geen honing en jij zegt dat het zo smaakt.....
BeantwoordenVerwijderendit jaar smaakt het voor jou extra lekker want je moest geduld hebben om er zoveel te vinden.Snoep ze !
Oh, limonade had ik van t jaar voor het eerst gemaakt met paardenbloemen, maar dit klinkt ook goed! Dank je wel voor het delen.
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk recept.... 'k Ben erg benieuwd naar de smaak dus.... op zoek naar paardebloemen...
BeantwoordenVerwijderenleuk recept om een keertje uit te proberen! Dank je voor het delen ervan.
BeantwoordenVerwijderenwarme groet, Noor
Hej Willy! Wat heb ik hier heerlijk zitten genieten van je vakantieverslag(en). Je kunt gewoon lezen en zien, dat jullie enorm genoten hebben! En dat je er ons van laat meegenieten, is helemaal toppie!
BeantwoordenVerwijderenHet recept van de paardenbloemen heb ik opgeslagen. Mogelijk ga ik dat volgens jaar eens proberen. Lijkt me erg lekker.
Wij maakten jaren geleden in Zweden frambozenjam (wild geplukt). Mmmmm, heerlijk.
Groetjes, Corry
Dit jaar was ik wel bij een weiland vol paardebloemen, maar ontbrak de tijd om ze te plukken en verwerken... volgend jaar een herkansing! Ik ga het recept in ieder geval opslaan, het lijkt me heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenNiet het eerste waar je aan denkt bij paardenbloemen maar de honingachtige frisse smaak bewijst dan toch het tegendeel. Vind het ook verrassend dat ondanks zoveel geel de gelei oranje wordt. Wat zullen jullie genieten van die gelei en elke keer terug denken aan die weide in Zweden.
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Pauline
Wat een leuk idee Willy daar was ik nog nooit opgekomen, nu heb je als je het eet nog meer herinneringen uit Zweden
BeantwoordenVerwijderenen alvast een hele fijne midzomer. groetjes joke
Hej Willy,
BeantwoordenVerwijderenGoed idee dat recept. Ga ik zeker proberen!
Lieve groet,
Anita
ziet er lekker uit, maar 366 bloemetjes verzamelen lijkt me wel een hele klus. groetjes, @nne
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk vakantieideetje is dat! Ik ga het bewaren tot het volgend jaar als we weer ergens een huisje gaan huren. Misschien niet direct paardebloemen maar er is in Frankrijk of Italie wel van alles voorhanden. Dit jaar trekken we vijf weken door Indonesië, en daar zal weinig van jam maken komen, vermoed ik:-)
BeantwoordenVerwijderenJanny
Dit is echt de zomer in en potje. Om te bewaren. Ik las het recept pas bij Elisabeth. Lijkt me leuk om te doen... alleen zij n hier in de buurt weinig ongerepte weiden.
BeantwoordenVerwijderenNee, geen gezien. Grappig om te lezen in het gastenboek was dat alle gasten er ook zo mee bezig waren. De helft ervan had geluk...wij hoorden daar helaas niet bij. Toen zijn we maar naar een park gegaan en meegereden met een safari. Maar ja, ik vind dat dat niet telt. En jullie? Heb jij ze "wild" gezien?
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Pauline
Hej Willy, wat leuk dat je er iets mee gedaan hebt! Zelf heb ik het vorige week gedaan. De paardenbloemen waren best laat. Het is inderdaad ook lekker geworden. Een mooie tussenoplossing ook voor het fruit allemaal komt. Dan kunnen we wederom aan de slag, dan voor de winter.
BeantwoordenVerwijderenKram,
Gonny
Dank je wel voor je recept. Het lijkt me heel lekker en komt me goed van pas, want meestal zijn hier heel veel paardebloemen en die verdwijnen vaak op de composthoop. Leuk om dit een keer uit te proberen.
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
heb het nog nooit gemaakt maar ziet er wel lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenwat een potjes met heerlijk goud!
BeantwoordenVerwijderenHa, dat is ook een leuk idee voor de zwitserland-vakantie. Daar staan de alpenweiden in het vroege voorjaar ook vol met paardenbloemen.
BeantwoordenVerwijderenIk ga het recept kopiëren en opslaan.
Waar gebruik jij die gelei bij? Op het brood of in de thee of nog ergens anders voor?