zondag 15 januari 2012

Ik vertrek naar Zweden

Het is inmiddels al weer bijna 6 jaar geleden  dat de aflevering van het televisieprogramma "Ik vertrek", over Erik en Loes Naber die naar Zweden emigreerden, werd uitgezonden. In die aflevering was te zien dat ze een groot hotel kochten in Uddeholm aan het Rådameer in Värmland. Ze hadden weinig kennis van het hotelwezen en de Zweedse taal. In twee maanden tijd moest het hotel in orde zijn. Ze kregen hulp van vrienden uit Nederland. Het ging allemaal niet van een leien dakje. Een flinke tegenslag was de oude verwarming die voor veel problemen zorgde en een flinke extra kostenpost was. Een zorg die er bij kwam was, dat ze hun huis in Nederland nog niet verkocht hadden.
De opening van het hotel viel gelijktijdig met een feest van Nederlandse verenigingen in Zweden en dat zorgde voor veel drukte op de openingsdag. Voor de keuken werd een Zweedse kok aangenomen en die werd snel wegwijs gemaakt om een flinke maaltijd Hollandse hutspot met klapstuk op tafel te zetten. Er was wat pech met een dubbele boeking van een kamer en gasten die in hotels in de buurt ondergebracht moesten worden, dit pas bij aankomst vernamen. Toch brachten Erik en Loes het er goed vanaf met deze sprong in het diepe.

In 2007, ruim een jaar na de opening, gingen wij er tijdens onze vakantie in Värmland een kijkje nemen. Kijk maar even mee. Het is een terrein van 9 ha., hierop bevinden zich het hoofdgebouw en 3 bijgebouwen. Aan de achterkant van het hoofdgebouw is een veranda, daar hebben we even iets gedronken en genoten van het prachtige uitzicht op het meer.
 Natuurlijk namen we binnen ook een kijkje.
Nu  anno 2012, is Uddeholms Hotel/Jeugdherberg volop in bedrijf en nog steeds in handen van Erik en Loes. 

De aflevering van "Ik vertrek" heb ik nog op internet gevonden, HIER kun je die bekijken.

Uddeholms Hotel ligt aan het Rådameer. Aan de overkant liggen VAKANTIEPARK BJÖRNBYN  en   RÅDASTRANDS CAMPING met een prachtig zandstrand in de buurt. De volgende foto is vanaf het strand gemaakt. In de verte (eerste foto) zie je Uddeholms Hotel.
...

32 opmerkingen:

 1. Willy someday will you be my tour guide....I love that yellow!
  P.s. someday a swap would be lovely!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die aflevering heb ik een tijdje terug gezien via uitzending gemist!
  Wat is er veel veranderd, tsjonge jonge... Het ziet er nu picobello uit daar. Het is toch nog allemaal goed gekomen, want soms denk ik echt "mensen waar begin je aan" en ze stappen maar half of niet voorbereid het avontuur in...
  Leuk om dit te zien en te lezen, dankjewel!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat knap vind ik het als mensen zo'n sprong in het diepe durven te wagen. Fijn dat ze het gered hebben. Mooie vakantieplek hoor!
  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het erg leuk om zulke programma's te zien (vaak met kromme tenen... vanwege taal/voorbereiding/tegenvallers/zorgen. Hoe zou ik zoiets zelf doen? Durf ik dat? enz. enz. Het is geweldig om te zien, dat het hier heel goed gaat en zo prachtig is geworden. Als we naar Zweden gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het uitkomt kijk ik graag naar dat programma. Deze heb ik nooit gezien. Wel een tijdje geleden die van de fietsenbouwer in Zweden. Ik vind het altijd weer knap als je later leest dat het ondanks de vaak moeizame start een succes geworden is. Dit hotel ziet er echt geweldig uit.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je het geslaagde leven van deze twee mensen in beeld brengt. Meestal horen we er op de televisie niets meer van en ben ik er wel heel nieuwsgierig naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het vraagt een flinke dosis doorzettingsvermogen om zo'n stap te zetten...ik kijk altijd graag naar zulke programma's, maar verbaas mij er soms ook over hoe ondoordacht men aan zoiets begint! Maar gelukkig is hier moed beloont...geweldig om te lezen dat hun bedrijf zo goed draait!

  Een fijne zondag Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik kijk altijd graag naar ik vertrek en kan mij deze aflevering nog goed herinneren! wat ontzettend leuk om te lezen dat ze het zo goed doen met hun bedrijf!

  een zonnige ZONdag!
  lieve groet van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige plek om te vertoeven en wat goed dat het ze is gelukt daar hun stek te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een echt héél mooi plekje en een prachtig hotel. Fijn voor deze mensen dat het een succesverhaal is geworden en leuk dat je er aandacht aan besteed. Goed idee trouwens. Vlak bij ons in Frankrijk zit ook een stel dat een gite is begonnen en ook heeft meegedaan aan het programma. Het ghaat ze erg goed maar misschien toch ook eens een blogje aan wagen.
  Fijne zondag
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh ja, ik herinner me deze uitzending nog zo goed! Ik zag hem bij mijn ouders thuis, toen we daar toevallig op bezoek waren. We konden niet geloven dat dit echtpaar op deze wijze die stap had durven nemen...! Wat ongelofelijk leuk om nu te lezen dat ze het gered hebben! Heb ontzettend veel bewondering voor ze!!
  Wat leuk dat je dit met ons deelt Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Soms is het fijn om te lezen, dat ze wel succes hebben, vele moeten hun dromen opgeven, want ze komen hier, kennen de taal niet, de normen,en denken dat Zweden een super vakantie land is, zoals Spanje met het hele jaar door toeristen
  Allen moet je het hier hebben van het seizoen, bij vele, 2 maanden en dan moet je zien de volgende 9 maanden je hoofd boven water te houden.
  Vele Nederlanders die dit begonnen zijn, en een bijbaantje konden krijgen, die hebben het gered. Ik vind het dan ook fijn om te lezen, dat zij het dus wel gered hebben, en ik wens ze veel geluk voor de toekomst
  Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk dat je daar een kijkje bent gaan nemen, mooie foto's.De mensen die deze progamma's maken zouden nog eens na een paar jaar terug moeten gaan, en laten zien hoe het nu met ze gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Weer een adresje voor als we weer eens die kant op kunnen gaan! Groetjes en fijne dag
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze aflevering heb ik niet gezien, maar soms denk ik wel eens wat mensen bezielen om alles op te geven en een avontuur aan te gaan met alle onzekerheden, soms ook met kinderen die hier school en vriendinnetjes op moeten geven.
  knap dat deze mensen zo ver zijn gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijn om te horen dat het wel lukt. Ze zitten in een prachtige omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ja dat programma kijk ik ook wel eens, ben altijd heel verbaast over hoe mensen zomaar die stap nemen. Zonder in mijn ogen na te denken over hoe en wat. Geen geld genoeg hebben verbouwingen die niet lopen zoals gepland, maar ze hebben wel lef om te doen waar andere misschien alleen maar van dromen.Fijn dat het deze mensen goed gelukt is, het ziet er allemaal fantasties uit bij ze.
  Fijne zondag, lieve groetjes

  Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Haha, Willy….ik vind het altijd zo leuk om bij je te lezen…hihi,..want deze keer….wij waren op de Radastrand Camping twee jaar geleden..en die is toen ook net overgenomen van een Nederlands stel ;O) Vonden wij minder gezellig…heel veel Nederlanders op de Camping... maar voor wie er van houdt is dat zeker gezellig *lach*
  Jammer dat ik het van het hotel niet wist…maar wij zijn in het dorpje vlak bij in een restaurant uit gaan eten…en…dat was ook van Nederlanders ;O)
  Fijne zondag!
  Groetjes,
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat leuk dat jij hen hebt gevolgd, het ziet er inderdaad heel mooi en aantrekkelijk uit

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb destijds ook wel wat afleveringen gevolgd, maar deze kan ik mij niet herinneren.
  Ik heb bewondering voor mensen die huis en haard verlaten om in een ander land een bestaan op te bouwen.
  Gelukkig dat dit voor hen goed heeft uitgepakt.
  Fijne avond Willy.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik kijk het af en toe, dit heb ik niet gezien...ga zo even de link kijken. Wat heerlijk dat het nu nog zo goed gaat want je hoort ook weleens anders. Prachtig plekje daar!!! Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gut, ik dacht bij het lezen van de titel, die gaat op vakantie...
  Ik kan me die aflevering nog goed herinneren, vooral door al de tegenslag met de verwarming, dat heeft indruk op me gemaakt. Wat goed dat ze dit hotel nog steeds runnen, het ziet er prachtig uit.
  De aanhouder wint!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wij hebben indertijd die uitzending ook gezien en kijken nog steeds naar deze serie. Wat goed dat ze het zo uitstekend doen. Het ziet er allemaal fantastisch uit, je zou er zó even willen binnen wippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Allereerst wil ik jou al het goede voor het nieuwe jaar toewensen.

  Wat er is al weer veel geschreven. Dat moet ik vandaag of morgen maar eens doorlezen.

  Maar het verhaal van deze enthousiaste ondernemers heb ik indertijd gezien. Fijn te horen dat ze alle startproblemen goed overleefd hebben.

  Een fijne week gewenst...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat grappig Willy om de uitzending terug te zien. Ik weet dat ik die uitzending toen op tv heb gezien. De namen herkende ik niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat fijn dat het goed gaat met ze..het is een hele verandering en dan hoop je maar dat het er eentje ten goede is!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. even snel:

  http://boeken.blogo.nl/2012/01/13/ikea-homemade-is-best-kookboek/

  hil

  BeantwoordenVerwijderen
 28. mooi hotel, prachtige ligging! ik wens hen veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Deze weet ik niet of ik die gezien heb, ga ik nog even doen. Wij zitten vaak tenenkrommend voor de tv, van ohw waar beginnen ze aan. Maar als het zo goed komt is het een goede keus geweest. En leuk dat jij het in het echt gezien heb.

  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nou, dat is een sprong in het diepe geweest! Het ziet er allemaal prachtig uit! Lijkt me heerlijk om daar te zijn!
  Weer een heerlijk blogje Willy!
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Leuk verhaal en ik verheug me erop om 'r eens langs te gaan.

  Kram,

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Deze aflevering en alle afleveringen van Ik vertrek naar Zweden gezien. Het leuke was dat de opening van het hotel nog vermeld staat in, volgens mij, het eerste boek van Ben en Nicôle Heerland. Ze kwamen er toen niet heel erg goed van af. Ze zitten er dus nog steeds en ze staan met het hotel ook in de Scandinavische reisgidsen. Hotels trekt ons niet zo. Leuk om te horen dat het goed gaat. De site van Ik vertrek geeft wel wat verhalen over hoe het met een aantal Ik vertrekkers gaat, maar niet zo uitgebreid.

  BeantwoordenVerwijderen