zaterdag 28 augustus 2021

Stjernsunds slott

Stjernsunds slott ligt op het uiterste puntje van een landtong in het Vättern, slechts 5 kilometer ten zuiden van Askersund. In het begin van de 17e eeuw stond er op deze plek al een landhuis. Het huidige kasteel dateert uit 1801. Van 1823 tot 1860 was het in bezit van de Zweedse koninklijke familie. De laatste eigenaren, de familie Cassel, startte een rundveehouderij op het landgoed en ontwikkelde een nieuw Zweeds runderras.  In 1951 werd het landgoed geschonken aan de Koninklijke Zweedse Academie van Letteren, Geschiedenis en Oudheden. In de zomermaanden is het slot te bezichtigen en dan zijn het café en de cadeaushop ook geopend.


Vanaf de parkeerplaats wandelen we het park in. Door de bomen heen is het kasteel al te zien. Via het wandelpad komen we aan de zuidkant van de tuin uit en hebben daar meteen een prachtig uitzicht op het meer. Wij wandelen enige tijd door de tuin en nemen een kijkje bij de cadeaushop. Er is ook een kamer met informatie over de tuin. Tot mijn verrassing treffen we er ook nog een kamer aan met een prachtig interieur. We nemen niet deel aan een rondleiding door het kasteel, maar wandelen nog even in de tuin en het park. Op een bankje aan het meer genieten we van het uitzicht op Askersund.

Informatie:
http://www.vitterhetsakad.se/kulturfastigheter/stjernsunds_slott

Vlak bij het slot ligt Stjernsundsgård, een boerderijwinkel, maar die hebben wij niet bezocht.
Informatie: http://www.stjernsundsgard.se/

https://hejtjorven.blogspot.com/2018/11/cafe-tutingen-in-askersund.html

15 opmerkingen:

 1. Mooie plek voor een kasteel. Ook altijd leuk om de geschiedenis te lezen. Wel jammer dat de linkjes niet klikbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij waren meerdere malen daar. We bezochten ook het kasteel.
  Bijzonder mooi, een van de bijzonderste en mooiste kastelen die ik in Zweden gezien heb, zeker qua interieur, geschiedenis en bewoners.
  Dus volgende keer zeker een rondleiding binnen nemen. Heel fijn om daar van het uitzicht en prachtige tuin te genieten. We aten in het restaurantje. Een echte aanrader, het buffet. Groet, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dieses idyllische Fleckchen strahlt so viel Ruhe aus, sehr schön.
  Einen schönen Sonntag wünscht dir
  Heike

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig blogverhaal weer. Even een kleine reactie omdat ik vaak geen reactie kan achterlaten. Ligt aan mij en niet aan jullie. Iets met de pc. Maar weet dat ik van beide blogs geniet!
  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wachtte op een foto met een pompeus gebouw. Ik heb een paar keer alle foto’s bekeken, wat een stijlvol, ‘eenvoudig’ gebouw. Prachtig, rustgevend. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige plek daar aan het water. En de winkels en café's bij dit soort plekken, zijn vaak fantastisch goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh wie schön,
  das ist so, wie man sich Schweden vorstellt.
  Grün, viel Wasser und ein wunderschönes Haus.
  So hübsch eingerichtet und auch der Shop würde mir gefallen.
  Danke fürs Mitnehmen und lieben Gruß
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ein sehr schönes Schloss mit einem tollen Garten, und dann direkt am Wasser, besser geht es wohl nicht. Die Bilder sind klasse und ich mag solche Reisen in die Geschichte sehr.
  Ich wünsche Dir eine schöne Woche.

  Viele liebe Grüße
  Wolfgang

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi kasteel. Ook op een mooie plek. Mooie oude spullen, daar !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. A beautiful place ... thanks for the beautiful photos. We were also in Sweden from Trelleborg to Öland - of course we visited the Kalmar Castle - and you can imagine ...
  I am very happy about your photos.
  Many greetings to you. Viola

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige serie foto's van Stjernsunds slott bij Askersund. Wij wonen in de buurt en zijn er nog nooit geweest. De foto's en je verhaal imponeren zo dat we er nu zeker eens naartoe gaan. Dankjewel! Groet Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hou van het kasteel, het lijkt meer op een groot herenhuis, niet zo opzichtig.
  En ligt direct aan het meer, is er iets beters?
  Het weer is een droom, dus een reis is nog leuker.
  Liefs van
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 13. A very nice place to visit. I love the view of the lake and the mansion is beautiful

  BeantwoordenVerwijderen
 14. such a very pretty place. I love the water photos and the furniture in the rooms - this is all so pretty.

  BeantwoordenVerwijderen