woensdag 30 september 2015

Maj Lindman en Snipp, Snapp, Snurr

Zodra het herfst wordt en de vliegenzwammen (de bekende rood met witte paddenstoelen) tevoorschijn komen, denk ik weer aan "Snik, Snak, Snokje en de boschheks" het oude kinderboek van mijn moeder. Snik, Snak, Snokje zijn drie jongetjes, ze worden door de heks betoverd tot vliegenzwammen. Ik schreef er in 2011 op mijn andere BLOG over.


Op het kaft staat de naam Lindman-Jan. Op het internet kwam ik een tijdje geleden de naam Maj Lindman tegen en de namen Snipp, Snapp, Snurr. De link was gelegd.

foto bokbörsen

Maj Lindman (1886-1972) was een Zweedse auteur-illustratrice. In 1907-1908 studeerde zij aan de Kunstacademie in Stockholm. In 1909 trouwde zij met de kunstenaar Gustaf Jansson. Na een scheiding hertrouwde ze met Bengt Hultén. Als auteur-illustratrice gebruikte ze verschillende namen: Maj Lindman, Maj Lindman-Jan (van Jansson) en Maj Hultén (ook met voornaam Mary). Maj Lindman maakte o.a. een serie boeken over de jongens drieling Snipp, Snapp, Snurr en over de meisjes drieling Rufsi, Tufsi, Tott.  De meisjes drieling heet in Amerika Flicka, Ricka, Dicka. In het Duits, Rupsi, Tupsi, Top.

 foto pinterest

De jongens hebben in Amerika dezelfde namen als in het Zweeds, Snipp, Snapp, Snurr. In het Duits heten ze Schnick, Schnack, Schnucki, dat lijkt veel op de namen Snik, Snak, Snokje. Waarschijnlijk is het boek van mijn moeder een oudere uitgave, want de titel met de boschheks staat niet tussen het rijtje van titels dat ik op internet vond. Na wat langer speuren kwam ik de jongens drieling ook nog tegen in het Nederlands. Hier heten ze Jan, Piet, Klaas en de titel van het boek is "Drie flinke rakkers".Bronnen: NA,  WIKIPEDIAGEHEUGEN VAN NEDERLAND , namen ook via afbeeldingen van boeken.

12 opmerkingen:

 1. Wat geinig!
  Leuk hè zo'n speurtocht.
  Ik kende de boekjes niet, maar ze lijken me erg leuk. Ik kan me voorstellen dat dat jeugdsentiment is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar zo'n boekje al niet toe leidt. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar je door een paddenstoel, vliegenzwam, niet op komt. Ook deze boekjes ken ik niet. Ze zien er wel uit als de boekjes uit mijn jeugd of netjes eerder. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig dat je hier een jaarlijks terugkerende associatie mee hebt!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk de nostalgische boekjes!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En nu maar op zoek naar deze boekjes.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke verhalen en boekjes.
  Ik zou ze allemaal wel willen hebben. ;-))
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb veel gelezen als kind maar deze boekjes ken ik niet, zien er leuk uit, ben dol op vliegenzwammen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk die boekjes, nostalgie!!!
  Zou leuk zijn als je er een paar zou vinden( mooi voor in je kast).
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op een grote paddenstoel rood met witte stippen Zat kabouter spillebeen op en neer te wippen. Dat liedje zat ik te zingen.Wij zongen dat op de kleuterschool 66 jaar geleden.Groetjes Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk! Wij hadden het boek vroeger, ik ben er al heel lang naar zoek...

  BeantwoordenVerwijderen