dinsdag 10 februari 2015

Gudhems kerk en kloosterruïne

Voor dit bericht keer ik even terug naar 6 juni 2014, de nationale feestdag van Zweden. 's Middags bezochten we HORNBORGASJÖN (een meer) en daarna reden we door naar Varnhem. Bij VARNHEMS KLOSTERKAFÉ dronken we koffie met iets lekkers. Na daar een tijdje vertoefd te hebben, wandelden wij naar de tegenovergelegen kerk en de ruïne van het klooster daterend uit de 12e eeuw. Het was geen uitgebreid bezoek, want eerder die dag hadden we ook al de zuidelijker gelegen kerk van Gudhem met de daarbij behorende kloosterruïne bekeken.

Het Cisterciënzer nonnenklooster van Gudhem werd ook in de 12e eeuw gebouwd. Door schenkingen en grondbezittingen was het één van de rijkste kloosters van Zweden. Door de reformatie rond 1500 werd het eigendom van de Kroon. In 1529 heerste er een verwoestende brand. Het klooster werd niet meer opgebouwd en de nonnen vertrokken. De kerk werd na een brand wel weer opgebouwd, o.a. met een deel van de stenen van de kloosterruïne.

Naast de kerk en de kloosterruïne bevindt zich Gudhems Kloostermuseum.
Informatie (Zweeds): http://www.gudhem.se/
Op korte afstand van Gudhems kerk, kloosterruïne en museum bevindt zich Gudhems Hjärta. Hier zijn een hostel, café en loppis.

18 opmerkingen:

 1. Wat prachtig. Wat heb je daar heerlijk rondgelopen.
  En die mooie blauwe luchten maken het helemaal af.
  Fijn, dat we mee kunnen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In gedachten was ik even in Zweden. Wat een mooi kerkje, er straalt een enorme rust van de foto's af. Alleen de foto van de deurklink vind ik al prachtig, maar de andere foto's ook hoor :-)
  De Hjärta nodigt van buiten niet zo uit (vind ik), maar binnen is het een echte schatkamer, wat een mooie spullen liggen daar! Ik heb het woord Loppis even opgezocht in Google-vertalen ;o)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk weer een gezellig logje over Zweden. Mooie kerk, in Zweden zijn de kerken mooi sober vind ik. En die loppis... het blijft spannend en uitnodigend om daar rond te neuzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig berichtje over Zweden met zulke mooie foto's. Ik blijf ervan dromen om dat land eens te bezoeken met mijn man.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi logje en foto's....Zweden staat hoog op mijn verlanglijstje mede door jouw prachtige verhalen! Groeten, Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gezellig dat je er weer bent Willy, ik vond het hier een beetje (te) stil. Het blijft elke keer weer mooi om items over Zweden te lezen en de bijbehorende foto's te bekijken. Het is een prachtig land en uiteraard blijft het op mijn to do lijst staan om dit land een keer te bezoeken.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Willy,
  Leuk dat je weer terug bent... Je berichtjes over Zweden zijn toch altijd weer heel erg leuk en ik miste ze eigenlijk best wel...
  Wat een mooie kerk hebben jullie bezocht. Ik vind altijd de lichte interieurs van de Zweedse kerken fantastisch... Er straalt zo'n rust van af...
  Ook de ruïne is heel mooi... en dan daarna (of daarvoor) iets lekkers drinken en eten aan de overkant... super...
  Ik wens je een heerlijke middag en avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat was weer echt genieten van je mooie foto's. Wat een prachtig linnengoed lag daar te pronken. Heb je nog wat gekocht?

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi de vloeren in de kerk en heerlijk neuzen tussen de rommeltjes zie zo al die wit met rode lappen... goed maar dat ik er niet was hihi...
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk dat je weer wat van je laat lezen en zien,Willy.
  En dan ben ik ook weer van de partij om te reageren, wat een mooie plekjes die jullie bezochten.
  De Zweedse kerk interieurs zijn altijd zó sober in vergelijking met de meeste Godshuizen,je wordt in elk geval niet afgeleid door rond te kijken naar de pracht en praal om je heen en blijft bij het gebed.
  Kwam in Ostfriesland ook van die eenvoudige kerkjes tegen met zitbanken en deurtjes,weet eigenlijk niet wat daar de reden van is,misschien dat je als familie of gezin zo je eigen bankje hebt.
  Bedoel het niet oneerbiedig maar bij mij komt dan altijd de gedachte door mijn hoofd;er gaan veel makke schapen in een hok;-)

  Zou zeker ook binnen gelopen zijn bij loppis om te snuffelen tussen Zweeds brocante,leuk.

  Fantastisch om vakantie herinneringen op te halen en bedankt dat ik er op deze manier weer bij kon zijn.

  Fijne avond en lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helemaal geweldig weer. Kerken en loppis geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie foto's laat je weer zien. Het is weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn om weer zo'n mooi berichtje over Zweden van je te lezen en de foto's te bekijken. Ik miste ze toch wel. De kerk is prachtig. Maar wat zou ik graag even bij Gudhems Hjärta willen rondkijken. Ik houd nu eenmaal van loppis.
  Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 14. PRACHTIGE foto's, ik heb genoten !
  groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto's Willy. Bedankt dat je ons weet last meegenieten.

  Groetjes
  Lenie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige kerk en wat een schitterende kansel !

  BeantwoordenVerwijderen