zaterdag 26 juli 2014

Östra Lagnö

Lagnö is een eiland in de archipel bij Stockholm. Het is één van de eilanden aan de scherenkust waar je ook per auto kunt komen. We willen graag naar het uiterste puntje van het eiland. Vanaf Östanå op het vaste land varen we eerst per veerboot naar het eiland Ljusterö. Vanaf Ljusterö rijden we via twee vaste bruggen en een klein tussenliggend eiland naar Lagnö. Het eiland is 1,5 km breed en 4,5 km lang. We rijden door naar de oostkant, Östra Lagnö. Met een deel van het naastgelegen eiland Själlbottna vormt het natuurgebied Själlbotna-Östra Lagnö.


Op Lagnö rijden we zo ver mogelijk door, ook als de asfaltweg overgaat in zandweg. We passeren vakantiehuisjes, waar enkele bewoners bezig zijn in hun tuin. We arriveren op de parkeerplaats van het natuurgebied, er staan geen andere auto's.
Hier groeien GULDEN SLEUTELBLOEM en VLIERORCHIS. Van die laatste bloem vind ik de Zweedse naam veel mooier, Adam och Eva.


Kleine vennetjes en moerassen.
Zandpaden op een rotsachtige ondergrond.
Na een korte wandeling zien we de zee. In de zomer kan het hier druk zijn, want het is een favoriete plek om te zonnebaden en te zwemmen. Wij zijn de enige bezoekers op deze morgen in mei.


Op de rotsen staan picknickbanken. Het is een geweldige plek voor een koffiepauze. Met uitzicht op enkele van de vele eilanden van deze archipel smaakt ons kopje koffie extra lekker.Blijkbaar zijn wij toch niet de enige bezoekers op deze plek, kijk maar naar die zonnebader op de rots, het is een prachtige zwaan. Natuurlijk wil ik hem/haar graag fotograferen, maar het moet wel rustig aan zodat ik het dier niet verjaag.


Wow, wat is dat prachtig om te zien. De zwaan stoort zich ook helemaal niet aan ons en blijft de hele tijd op dezelfde plek.


Informatie:
https://skargardsstiftelsen.se/omrade/sjalbottna-ostra-lagno/
http://www.lagno.com/

16 opmerkingen:

 1. Mooi de wilde orchidee en de zwaan!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's. De natuur gratis te bewonderen kan zo veel rust uitstralen en daar kun je zoveel plezier van hebben.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto's, Willy...vooral de foto's bij het water. Wat heb je de zwaan ook goed vastgelegd, gaaf dat de zwaan zicht niet aan jullie stoorde en keurig bleef zitten. Ik dacht even dat het foto's waren, die in de zomer zijn gemaakt...jullie hadden prachtig weer.

  Een fijne avond nog! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is natuur toch een wonderlijk iets. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vindt de Zweedse naam voor de orchidee zeker leuker ! Wat een natuurschoon laat je ons weer zien...blijft op mijn verlanglijstje staan om het ooit zelf te zien !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Willy,
  Wat een prachtige foto's van een prachtig gebied. Wat zullen jullie genoten hebben van de rust en stilte, de natuur, het heerlijke weer, de vergezichten en de mooie zwaan... Allemaal super ingredienten voor een heerlijke dag.!
  Ik wens je voor nu een heel fijne zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zucht... kon ik maar even in de auto springen en ook naar Zweden gaan..!! Gelukkig dat we met jullie mee mochten lopen op deze prachtige wandeling Willy! Dank je wel, het was genieten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie tijd van het jaar om daar heen te gaan wanneer je van rust en de natuur houdt.
  Fantastisch om dan onderweg de orchidee in het wild tegen te komen,die vindt je niet in elk natuurgebied.
  Prachtige foto's van de zwaan die heerlijk op het verwarmde gesteente zit ontstaan in de ijstijd,denk ik?

  Fijne zondag en lieve groet,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig stuk natuurgebied! Schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schitterende daar Willy

  Wees blij dat je nu niet hier bent, het is over de 35gr, en gisteren zijn er 45 bliksem inslagen gemeld, het noodweer is losgebarsten overal, alleen helaas hier niet nog steeds heel warm

  Groetjes uit een warm Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtig natuurgebied. Prachtige foto's van de zwaan.
  Fijne week, groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige foto's ...ohhhh die zwanen! ik ben er altijd weg van....wij hadden op onze trouwkaarten ook twee zwanen....wat zijn het toch bijzondere vogels he?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat hebben jullie weer een prachtig plekje gevonden om even koffie te drinken... die zwaan staat er helemaal op z'n gemak op, bijzonder.
  Dank voor het delen.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dankjewel Willy voor deze herinnering. Jaren geleden \zijn we daar geweest. Gezocht naar foto's, maar moet nog voor de digitale tijd zijn geweest. Mogelijk zoek bij de dia's? dat was toen veel goedkoper als foto's. Maar vind het zo fijn bij jou telkens weer een herinnering aan Zweden tegen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zweeds blauwe luchten, ze zijn toch anders dan hier. Wat een prachtige natuur. De rust, en de zwaan maakt het compleet. :-)

  BeantwoordenVerwijderen