zaterdag 18 januari 2014

Carl Larsson-gården

CARL LARSSON-GÅRDENofwel Lilla Hyttnäs, was het huis van de Zweedse schilder Carl Larsson, zijn vrouw Karin en hun kinderen. Lilla Hyttnäs in Sundborn dateert uit 1837. Carl en Karin Larsson kregen het huis in 1888 cadeau van de vader van Karin. Het huis werd een aantal keren verbouwd en uitgebreid. Carl en Karin hebben er door hun kunst en creativiteit een bijzondere woonsfeer gecreëerd.

Na de dood van Carl en Karin is het huis weinig veranderd. Tegenwoordig is het te bezichtigen tijdens rondleidingen. Wij hebben het al een aantal keren bezocht. In 2012 waren we er niet voor een rondleiding, maar om van de omgeving te genieten.


De kinderen in Zweden maken al op jonge leeftijd kennis met Carl en Karin Larsson. Er zijn speciale rondleidingen voor schoolklassen.Een deel van het huis stond in 2012 in de steigers. Dat is niet zo mooi voor een foto, maar regelmatig onderhoud is natuurlijk wel nodig.

Hier kon ik even naar binnen gluren. Op het bed ligt een door Karin Larsson gemaakte sprei. Deze kamer hoort niet bij de rondleiding.


Vorig jaar mei 2013 bezochten we Carl Larsson-gården weer. Het huis stond nog steeds in de steigers.

Omdat we dit keer op enkele kilometers afstand van Sundborn logeerden, keerden we een paar dagen later nog even terug naar Carl Larsson-gården. Onder het label "Carl en Karin Larsson" vind je al mijn berichten over Carl en Karin Larsson, Carl Larsson-gården, de rondleiding en Sundborn.


Hieronder een aantal filmpjes (1916) over Carl Larsson in Sundborn. Je ziet hem samen met z'n vrouw Karin, de oudste dochter Suzanne en haar gezin. Aan het eind is te zien hoe Carl Larsson-gården wordt getroffen door wateroverlast als de rivier Sundbornsån buiten z'n oevers treedt.


26 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de prachtige foto´s! Heb ik toch het gevoel er een beetje geweest te zijn....
  Fijn weekend!
  Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In juni, toen wij er waren met de HZG-reis, waren de steigers weg. Wat leuk om je foto's te bekijken en er weer even te zijn.. Het is een heerlijke plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaaah daar ben ik ook 2x geweest! Ben fan! Zo bijzonder om daar te zijn! Fijn weekend x Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi. Ik was altijd dol op Carl Larsson. Ik hoop er nog eens te komen. Groetjes en fijn weekend, Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die filmpjes, wat bijzonder..!! Echt heel apart om de legende aan het werk te zien! Bedankt Willy, hier heb ik echt van genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na het zien van weer mooie foto's kan ik hel goed begrijpen dat je zo dol bent op dit land.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's hoor!!

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig zo'n filmpje. Ik zie dan een bediende van alles neerzetten en weghalen. Kinderen in witte jurkjes waar ze niets mee kunnen, anders wordt het vuil. Wat een andere wereld he?!
  Groetn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie foto's weer van deze heerlijk plek. Ook de omgeving is zo de moeite waard.
  Fijn weekend.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn favoriete foto: dat raam met die geranium. Maar de rest is ook niet te versmaden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om zo een blik in het verleden te kunnen werpen. Ik wist niet eens dat er films bestonden van Carl Larsson! We gaan deze zomer lekker weer naar Zweden, ik verheug me er zo op! En dan ga ik de weken daarvoor, met pen en papier, jouw blog doorzoeken naar alle mooie plekjes waar we langs gaan rijden!
  Lieve groet, Kyra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is weer echt een bericht om van te genieten. Dank je wel, Willy!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig die oude films van Carl Larsson. Ik heb genoten, maar ook van je foto's. Het is ook een prachtige plek
  Fijne zondag. Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En weer bedankt voor een prachtig stukje Zweden.....en dan die mooie kleur rood....geweldig gewoon zo jammer dat de Nederlanders een andere smaak hebben van huizen....ik vind het super mooi...fijn weekend en lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Schitterend bericht, Willy!
  Groetjes, Sonnja

  BeantwoordenVerwijderen
 16. I once visited the home of Carl Larsson and I was fascinated. Beautiful the final film, I did not know that Lila Hyttnäs had been flooded. Thanks to all this, a warm greeting.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Willy,
  Wat een heerlijke rondleidingen op het terrein van dit huis heb je ons gegeven. En hoe mooi is het ook dat er nog zulke prachtige filmpjes bewaard zijn gebleven, in zo'n goede kwaliteit. Zo leuk dat je dan gelijk het ronde stoepje ziet bij de voordeur, dat er nu dus ook nog is, in de tweede foto te zien... Ik heb er van genoten...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het heeft wel wat weg van het huis van Pipi Langkous vind je niet? Leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige rondleiding. Staat ook weer op de wenslijst. Ik ben wel in Denemarken ooit geweest, maar Zweden/Noorwegen staat hoog op onze lijst om te bezoeken. Heel inspirerend!
  Prettig weekend!
  elsina

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kijk uit naar de zomer om daar weer eens te lopen
  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I love this place, we have been there couple of times. I hope to return sometime again :-)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zou graag een keertje in het huis binnen kijken en de sfeer proeven...
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hallo Willy, allereerst bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik vind het leuk om nieuwe bloggers te ontmoeten en hun reactie`s te lezen. En wat heb jij een mooie foto serie gemaakt van Carl Larson. Geweldig om te zien hoe die mensen leefde, vooral die tuinen zijn zo mooi. Ik zou daar best eens een kijkje willen nemen, wie weet komt het er nog eens van. Ik ga ook die andere blog van je bekijken, lijkt me ook heel boeiend. Op mijn volgende blog laat ik een paar foto`s van het kasteel en de tuin van keukenhof zien. kom je dan weer kijken? Nog een fijne week en de groetjes van mij, Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Liebe Willy,

  ich finde dieses Dorf wunderschön... wenn ich mal wieder in Schweden bin, muss ich auch unbedingt einmal hin.
  Vielen Dank für deine Kommentare! Ja, Jork ist ja nicht weit weg von Buxtehude... da musst da mal unbedingt zu "Eat more cake" - obwohl es in NL solche Läden sicher viel öfter gibt als hier in Deutschland.
  Und "Schwedenstil" in Schenefeld ist dann ja auch nicht so weit weg, eigentlich quasi gegenüber über Jork, nur auf der anderen Seite der Elbe.
  Dein Blog ist schön, denn auch ich liebe ja Schweden (und auch die Niederlande).
  Viele liebe Grüße von Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 25. P.S.: In Jork bzw. dem Alten Land war ich im Mai 2013 auch - davon habe ich auch einen Post.
  LG Ann

  BeantwoordenVerwijderen