zondag 29 september 2013

Op het strand van Zuid Skåne

Als je midden in Nederland woont dan is een bezoek aan zee en het maken van een strandwandeling altijd iets speciaals. Tijdens onze vakantie in Zweden overnachtten we in Beddingestrand in Zuid Skåne. De B&B bevond zich op slechts 400 meter afstand van het strand. De gelegenheid om een strandwandeling te maken ligt dan letterlijk voor de deur.


Het landschap Skåne heeft aan drie zijden stranden, dat zijn niet allemaal zandstranden, een deel bestaat uit rotsen en kiezels. Aan de zuid- en oostkust vind je de meeste zandstranden, kilometers lang.

De volgende morgen, onderweg naar Ystad, namen we nog even afscheid van de zee en het strand.

Geen schelpen, maar Hühnergötter namen we mee als souvenir. HÜHNERGÖTTER zijn stenen met gaten. Het is de Duitse benaming voor de kleine exemplaren van PARAMOUDRAEen Nederlandse naam is mij niet bekend. De stenen zijn meestal van vuursteen. Het gat is ontstaan omdat daar een zachter deel zat dat door het water is uitgespoeld. De stenen zouden geluksbrengers zijn en beschermen tegen onheil. Hühnergötter heb ik voor het eerst gezien op het blog Strandsigi. Helaas op dit moment niet bereikbaar.
25 opmerkingen:

 1. Hallo Willy. Ik zie het wel in Zweden ook prachtige stranden. Wat leuk die stenen ik zou ze willen beschilderen.Groeten Tony

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om kippevel van te krijgen, zo'n mooie natuur. Wat een verschil in licht op de avond- en dagfoto's. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De zee is altijd geweldig. Hebben jullie ook naar rammelstenen gezocht. Vroeger toen wij met onze kinderen vaak naar het eiland Mon gingen in Denemarken zochten wij daar altijd rammelstenen als wij langs het strand liepen te wandelen. Dan waren wij vaak een hele middag onderweg kwam haast nooit iemand tegen zo heerlijk rustig.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige strandfoto's ik ben gek van het strand. En die stenen wat leuk ik zou er een ketting van maken denk ik, een stoer leren koord en daar de steen aan knopen . Heb je het geluk altijd bij je. Mooie foto's hoor Willy, geniet van een mooie herfst dag hier veel zonneschijn, wel een stevige bries koude noorden wind, maar lekker gezond weer hier geniet ik van.
  Gezellige zondag, groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Willy,
  Prachtig dit strand, ik kan de stilte bijna horen. Zo fijn is dit, de ruimte, de rust, het uitzicht...
  Ik woon op een klein stukje van het strand tussen Noordwijk en Zandvoort in, maar ik kom er maar heel weinig. Moet ik toch echt wat vaker gaan doen denk ik nu...
  De steentjes zijn heel mooi zeg, mooi voor aan een stoer stuk touw met wat van die stukjes drijfhout ertussen...
  Het gebreide lapje eronder is ook mooi... haha...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedemorgen Willy,

  Wat een prachtig plekje, het lijkt precies op het strandje uit de serie Wallander... Wat moet het heeeeerlijk zijn zo 's morgens wakker te worden aan de zee.
  Die stenen verzamel ik in Denemarken ook aan het strand, maar nooit geweten dat ze Hühnergötter genoemd werden. Zelf heb ik er een ketting van geregen die aan de schuur hangt (van de grote) de kleine liggen nog te wachten op een bestemming, maar nu ik weet dat ze geluk brengen, kan ik ze misschien af en toe cadeau doen ;-)
  Wens je een fijne zondag. En mocht je nog geen plannen hebben, er is een fair op het Betuws Wijndomein van 12:00 tot 18:00 uur met Betuwse wijn, kunst en muziek.
  groetjes,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kom net terug van een strandwandeling op deze stralende zondagochtend en geniet nu van jouw stranddoto's. Wat is het daar toch mooi en zo heerlijk stil. Wel iets anders dan hier.
  Leuk die stenen. Je hebt weer een heerlijke reis gemaakt.
  Kram
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zou zo maar Rockanje kunnen zijn als ik het niet wist, en tis erg....ik woon er op 500 meter vandaan, en ik kom er zelden tot nooit......Die mooie stenen vind je hier overigens niet, anders zou ik toch nog eens een poging wagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de zee, de zee, de heerlijke zee!
  wat bijzonder die Hühnergötter, die nodigen uit om er creatief mee aan de slag te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij ervaren het net zo, aangezien wij hier op een soortgelijke afstand van het strand zitten. Dus als we er een keer naar toe gaan, is het moment dat we over de duinen komen en de zee zien altijd bijzonder. Ik word er elke keer weer blij van. Mooie foto's heb je gemaakt, wat een mooie stranden!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Daar hebben ze tenminste nog strand, hier in het noorden ver te zoeken
  Schitteren daar Willy
  Fijne zondag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het strand met de duinen zonder prikkeldraad doet mij onmiddellijk denken aan bretagne en wat leuk de stenen met gaten denk gelijk een natuurlijk touwtje en dan rijgen knoop steen stukje touw knoop enz.... meis wat leuk!
  groetjes van Marijke
  www.bij-marijke-thuis.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. What a beautiful walk on the beach along with some great beach combing treasures to be found!
  Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's van het strand en de omgeving.

  Gezellige zondag, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Willy,
  En al weer van die mooie foto’s. Ik woon gelukkig aan zee, ik mis het ook echt als ik meer het land in ga, of ver bij de kust vandaan ben tijdens vakanties.
  Groetjes, Helene

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hühnergötter, die kende ik nog niet. Mooie foto's van het strand.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige strandfoto's Willy en wat leuk van die stenen....ik heb ze al eens gezien op tv...maar heel leuk om te weten.....fijne zondag en lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ooooo, bekende plekjes, wat is het daar toch mooi!

  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ooooo, bekende plekjes, wat is het daar toch mooi!

  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Willy, dit was een heel mooie strand, met duinen en nog van alles - en met Hühnergötter! :)) Nu wens ik je heel veel geluk ermee :)) Bedankt voor de mooie foto's! En ook bedankt voor het linkje ;)

  Groetjes
  Sigi

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ook al wonen we niet er ver van de zee. Op vakantie moet ik altijd wel een keer de zee zien. Niets is heerlijker dan een wandeling langs het strand en door de duinen. Door je mooie foto's heb ik meteen heimwee naar de zee gekregen. Groetjes Will

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk zeg die stenen, daar kan je veel leuks mee doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtige foto's, Willy!
  Groetjes, Sonnja

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een geweldig mooie foto's!
  Die Hühnergötter, doe je daar nog wat mee? Het lijkt me leuk om ze in een ketting te verwerken of zoiets....
  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen