zondag 26 augustus 2012

Wachten op Simon

Op een mooie zondagmorgen, in mei 2010, wandelden wij al vroeg door de straten van Göteborg. Het was er nog heerlijk stil, alleen enkele voetgangers en af en toe een voorbijrijdende tram. Toen we de Norra Hamngatan in liepen, zagen we dat er verderop ter hoogte van het Stadsmuseum, waar we naartoe wilden om koffie te drinken, een behoorlijke drukte was. Vanaf de overkant, in de Södra Hamngatan, stonden veel mensen één en ander gade te slaan. Er werden filmopnames gemaakt en het was duidelijk te zien dat de scène zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Het bleken opnames te zijn voor de verfilming van het boek Simon och Ekarna, de bestseller van de Zweedse schrijfster MARIANNE FREDRIKSSON. Simon och Ekarna betekent, Simon en de eiken. In het Nederlands heeft het boek de titel Simon. Dit boek van Marianne Fredriksson had ik toen nog niet gelezen, maar wel het boek Anna Hanna en Johanna.


Het zou nog tot december 2011 duren voordat de film in Zweden in de bioscoop verscheen. In mei van dit jaar (2012), kort voor onze vakantie, was ik benieuwd of de film al op DVD was uitgegeven, dan kon ik die in Zweden kopen. Op internet las ik dat de film vanaf 20 september (2012) in Nederland in de bioscoop te zien is. In de vakantie heb ik het boek gelezen. Ik ben nu benieuwd naar de film .


Beschrijving van de film:  Simon is een meeslepend drama dat zich afspeelt in Zweden en Duitsland, in de periode van 1939 tot 1955. We maken kennis met de kleine Simon, een jongen met donker haar die dol is op lezen. Zijn heerlijk onbezorgde jeugd aan de westkust van Zweden wordt ruw verstoord als de Tweede Wereldoorlog Europa begint te overspoelen. Daar komt nog bij dat de leergierige Simon zich steeds minder thuis voelt in het arbeidersmilieu waarin hij opgroeit, ondanks alle liefde die hij van zijn vader en moeder krijgt. Hij heeft sterk het gevoel dat hij anders is. Tegen de zin van zijn ouders kiest hij voor een school die eigenlijk niet past bij zijn sociale achtergrond: het Lyceum. Daar maakt hij kennis met Isak, zoon van een rijke Joodse boekhandelaar. Isak is net uit Duitsland gevlucht. De jongens kunnen het goed met elkaar vinden en sluiten al snel een hechte vriendschap. De twee gezinnen komen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dichter tot elkaar en de jongens worden in die jaren volwassen. Simon krijgt te horen dat hij geadopteerd is. Hij is het kind van een Zweedse moeder en een Joodse vader uit Duitsland. De zoektocht naar zijn identiteit begint.WEBSITE behorend bij de film Simon.

Vanaf 4 december 2012 is Simon verkrijgbaar op dvd.


20 opmerkingen:

 1. Hello Willy
  Simon has also been translated into Italian, but there is still the film. I hope to see him soon. Greetings from an Italy boiling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tijd om het boek te herlezen want daar ben ik wel veel van vergeten als ik naar de trailer kijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat klinkt goed.

  Bedankt voor de tip.

  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi, eerst het boek lezen! Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat wordt een avondje uit in september, want deze film lijkt mij erg mooi!

  Fijne zondag Willy! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend gaaf dat jullie bij de filmopnames uitkwamen. Ik heb allen boeken gelezen van Marianne. Echt zo mooi! Simon is alweer een tijdje geleden. Mmmm nog maar eens lezen. Zou Anna, Hanna en Johanna ook verfilmd zijn?
  Fijne Zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat apart dat je die opnamen hebt gezien. Ik vond het een erg mooi boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat boek ga ik lezen! Wat toevallig dat jullie iets van de opnames van de film meegemaakt hebben... Dat geeft toch een speciaal gevoel als je de film gaat zien en beleven.... Het is al bijna september... Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het was een mooi boek. Dat betekent voor mij dat ik de film niet zal zien. Ik ben te vaak teleurgesteld....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed om te horen dat er een film is uitgekomen, in september naar de bioscoop dus. Ik heb het boek gelezen, ik denk dat ik het maar weer ga herlezen, te lang geleden. Ik zie net dat ik 8 boeken van Marianne Fredriksson in de kast heb staan, allemaal mooie boeken.
  Nog een fijne zondag, groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om zo'n filmopname van dichtbij mee te maken Willy.
  Het lijkt me een prachtige film, dus ga deze zeker bekijken.
  Bedankt voor deze tip.
  Fijne zondag en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk dat je net daar was toen die opnamen werden gemaakt.Heb de film nog niet gezien. Een mooi vriendinnenuitje dus als ik weer in Nederland ben. Vooral Marianne Fredriksons eerste boeken zijn erg goed. Na Anna,Hanna en Johanna werd het beduidend minder vond ik.Dat boek was ook wel haar internationale doorbraak.Hier in Frankrijk mag ik de trailer niet bekijken. Gek genoeg.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anna Hanna en Johanna heb ik met veel plezier gelezen. nu nog even wachten op de film Simon dus ...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Boek staat op mijn lijstje. Zal wel even duren voordat ik daar aan toe ben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goeiemorgen Willy! Ik vond je blog via "elke dag zaterdag". Wat gaaf dat je zo tegen deze filmopnames aan liep! Het lijkt me een heel mooie film. En ik ga de site van de bioscoop in de gaten houden. :) Groetjes, Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. This looks like a tear jerker....I may need 2 boxes of tissues......

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo, en daar heb jij dan maar mooi weer foto's van gemaakt. Heb je nog beelden herkend in de film?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk dat je hierbij was,dit vergeet je nooit meer. Leuk je foto's.Mooie herinnering.
  Anna Hanna en Johanna mooi boek.

  Fijne dag geniet je nog na van je uitje met de dames Heerlijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Film dit weekend gekeken. Boek helaas og niet gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen