maandag 13 februari 2012

Så som i Himmelen/As it is in Heaven

Vorig jaar was ik één van de gelukkige winnaars bij een give away van Gonny van het blog EEN KIJKJE IN ZWEDEN. Zij verlootte twee dvd's van de Zweedse film "Så som i Himmelen", Engelse titel "As it is in Heaven".


Gonny woont met haar man Peter en hondje Rushy in Hoting, landschap Jämtland in Norrland, het noordelijkste deel van Zweden. Het onderste sterretje op de kaart geeft ongeveer de woonplaats van Gonny aan. Het sterretje (ca.400 km) erboven, ten noorden van Lulea in het landschap Norrbotten, is de omgeving waar de film werd opgenomen.


Filmbeschrijving:
Daniel Daréus is een succesvolle internationaal bekende dirigent die aan de top meedraait. Maar hij is ook eenzaam, voelt zich slecht en is de uitputting nabij door het jachtige leven dat hij leidt. Na een lichamelijke en emotionele inzinking besluit Daniel zijn carrière abrupt te onderbreken en keert alleen terug naar Norrland, het dorpje in het hoge noorden van Zweden waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Zijn komst maakt natuurlijk wel wat los want Daniel is wereldberoemd en dat maakt hem tot mikpunt van de nieuwsgierigheid van de inwoners van Norrland die hem met evenveel bewondering als argwaan ontvangen. Het duurt niet lang voordat Daniel gevraagd wordt om wat adviezen te geven aan het kleine locale kerkkoor dat iedere donderdag repeteert. Aanvankelijk ziet Daniel dat niet echt zitten. Hij komt immers voor zijn rust en wil de spotlights zoveel mogelijk vermijden. Maar Daniel kan niet weigeren en met tegenzin besluit hij dan maar een helpende hand te bieden. Als Daniel met het koor begint te werken herontdekt hij tot zijn grote verbazing zijn verloren gegane liefde voor muziek. Maar zijn werk met het koor vormt ook een flinke bedreiging voor het plaatsje en Daniel krijgt ook de nodige tegenstand te verwerken door de jaloerse priester en een gevaarlijke en gewelddadige vijand uit zijn verleden. Maar het is niet alleen kommer en kwel. Daniel maakt ook nieuwe vrienden, waaronder de lieve en gevoelige Lena, een vrouw die hem helpt zijn eigen onzekerheid, angsten en eenzaamheid te overwinnen. Het leven van Daniel en de levens van de inwoners van Norrland zullen nooit meer hetzelfde zijn.


De film dateert uit 2004 en werd geregisseerd door Kay Pollak. Hoofdrolspelers zijn Michael Nykvist, Frida Hallgren en Helen Sjöholm, een bekende Zweedse zangeres. Door haar wordt ook het prachtig lied Gabriëlla's song gezongen. Eigenlijk zijn het allemaal hoofdrolspelers in deze film. Het is een film met veel emoties en dat bezorgt je als kijker veel kippenvel momenten.

31 opmerkingen:

 1. Nou Willy, van die kleine stukjes film had ik al kippevel. Wat een prachtig verhaal en mooie zang.

  groet Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja.... Willy....kippenvel momenten....ik had ze net weer bij het beluisteren van het lied met de volumeknop open...

  Weet nog dat enkele jaren geleden mijn aandacht getrokken werd door beelden op TV waar ik langs liep terwijl ik hele andere dingen aan het doen was......met de theedoek in de hand ben ik op 'n stoel neergestreken en keek het laatste stukje film af,wat een stem wat een emotie...
  Waar is dit, waar gaat die film over...wie is dat met die prachtige stem....ik moest er meer van weten en binnen een paar dagen was ik in het bezit van DVD en boek, het is keer op keer weer mooi om naar te kijken én te luisteren.

  Fijne dag en lieve groeten!!!
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, Willy, dat was nog eens een prachtige film. Echt een topper. Leuk dat je laat zien waar het opgenomen is. Vind ik altijd interessant die achtergrondweetjes. En, handig de tip, want ik ga hem gewoon nog eens kijken. Ik hou het vast ook de 2e keer niet droog.
  Leuke blog ook over Lena met prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die heb ik ook gezien en ik vond het een prachtige film.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vind het ook een heel mooie film, ontroerend zelfs, heb hem hier ook liggen op dvd. Fijne dag nog!x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben die film op DVD.
  Het is onze mooiste.
  groeten
  Dorothea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat leuk dat je deze film gewonnen hebt Willy!
  ik ken hem niet maar hij lijkt me erg mooi!

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt bijzonder goed, het lijkt mij een prachtige film!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is een van de betere films. Kun je ook vaker dan een keer naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke prijs voor jou, daar heb je duidelijk van genoten!
  Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 11. denk niet dat iok hem heb gezien anders had ik het wel herkent maar het lijkt me een leuke film, heb de filmpjes gekeken dat alleen is al kippenvel muziek.
  hoop dat hij een keer op tv komt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk dat je aandacht besteed aan deze film. Het is zo'n mooie.
  Jammer genoeg worden veel zweedse films niet hier uitgebracht.Deze heeft,gelukkig, internationale bekendheid gekregen.
  Groetjes
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. This looks so good I love Romantic movies!
  Happy Valentines day...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Psssttt Willy, weet je, wat we met ons koor aan het instuderen zijn? Niet verder vertellen hoor, maar het is het prachtige 'Gabriela's sang'! Uit de film natuurlijk!! Wij zijn er met heel ons koor heen geweest, en waren zo onder de indruk dat we dit lied graag zelf wilden leren zingen...! Kippevel!! Als het allemaal voorspoedig verloopt, komt het misschien 3 juni voor het eerst 'op de planken'! Liefs Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hej Willy!
  Wat een verrassing om dit te lezen! Ja, de film is geweldig, ik maak er ook altijd reclame voor :-) Inderdaad kippenvel. We hebben hem ongeveer een maand geleden weer gekeken, ik denk voor de derde of vierde keer. Hij verveelt me nooit. Misschien ook omdat ik er dingen in herken. Ik bedoel niet dat ik in die omgeving ben geweest, maar bijv. het kleine supermarktje, dat zou zo die van Svanabyn kunnen zijn, hier 20 km vandaan. En nog veel en veel meer dingen. De film is beslist een aanrader. Ik ben blij dat je er ook van genoten hebt. Gabriëlla's song is prachtig!
  Kram van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat lied... echt kippenvel. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb de film niet gezien en denk dat ik die hier ook niet kan krijgen, maar ik ken dat lied wel, Gabrielle's song. Prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja, prachtige film! Ik heb 'm al drie keer gezien en hij blijft me boeien.

  Heel mooi.
  Hartelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. weer niks toe te voegen aan je blogje Willy! inderdaad...het is absoluut 1 van mijn lievelingsfilms...prachtig gespeeld en idd...het zijn allemaal hoofdrollen. In 1 woord...een topfilm! Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Så som i Himmelen een aanrader,schitterende film

  Happy Valentine

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bedankt voor de 2 filmpjes , ik heb zitten genieten!!!


  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat lijkt me zeker een prachtige film...bedankt voor de tip Willy!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooi, nu wil ik de rest dus ook zien, dat snap je wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Leuk om te lezen dat de film bij velen bekend.
  @Lupineke, super leuk zeg, ik zal het niet verder vertellen;)
  @Gonny, nogmaals hartelijk dank. Ik ga de film ook zeker nog eens kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ik heb de film ook al twee keer op TV gezien. heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hej Willy, wat een heerlijke film he? Ik heb hem al 10x gezien en zal hem ook nog wel 10 x zien ook. Ik moet altijd tranen met tuiten huilen, maar ook lachen. Het is zo typisch Zweeds ook. Het leven in een kleine zweedse gemeenschap. Michael Nyquist is ook een fantastische acteur. Ik ben een absolute fan van hem. Ik probeer nu steeds op tijd voor de tv te zitten om de film te zien (grabben i graven bredvid) waarin hij een boer speelt die onverwachte liefde vindt. Die mis ik steeds. Gelukkig wordt hier alles regelmatig herhaald, dus mijn kans komt nog wel.Jij en ook Gonnie schrijven zoveel leuke en mooie wetenswaardigheden over Zweden (dank je wel daarvoor) Ik ga gewoon maar aankondigingen met links naar jullie logs plaatsen ;-)
  Hej då, Ria!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh, zo mooi, de film. Kippenvel en tranen...

  Gelukkig zongen we in het koor ook al eens dit prachtige lied!

  Nu ga ik nog even uitgebreider kijken bij Ria's tips, hierboven ;-)

  Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Elke keer krijg ik weer kippevel bij die film.
  Ik ben dan ook een erg groot fan van Michael Nyquist.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Oh, die film èm de muziek vind ik zo geweldig! Ik hou het niet droog als ik er naar zit te kijken. Bijkomend voordeel: je ogen wordem mooi schoon. Dank je wel voor deze beschrijving!

  BeantwoordenVerwijderen