zaterdag 12 november 2011

Nisse is zo leuk!

Nisse en Tomte zijn de Noorse en Zweedse benamingen voor kabouter. In de Scandinavische landen zijn ze heel belangrijk. Een Nisse/Tomte leeft op de boerderij. Hij beschermt de boerderij en de dieren tegen het kwaad. Op kerstavond brengt Julenisse/Juletomte de cadeautjes. Het is gewoonte dat er dan een bord rijstepap voor de Nisse/Tomte wordt neergezet als dank voor het beschermen van de boerderij.


Riet (geen website) geeft cursussen Nisse maken. Zij volgde de cursus in Noorwegen. Voor Riet is de Noorse kabouter de verbeelding van een kabouter zoals zij hem het liefste ziet. Nisse is gemaakt van 100% natuurlijke materialen. De Nisse wordt gemaakt volgens de patronen uit Isoldes Nissebok, van ISOLDE GARM.


Riet geeft haar cursussen in Meppel. Eén van haar cursisten is HELEEN van blog Het Plakhuis. Zij heeft al één NISSE gemaakt, maar daar zal binnenkort wel een tweede Nisse bij komen, want volgens Riet maken veel cursisten een maatje voor hun Nisse. Dat is ook wel zo gezellig. Het lijkt me voor Heleen een veilig gevoel om te weten dat er een Nisse is die op haar huis, WINKEL EN B&B HET P(L)AKHUIS past. Niet vergeten op kerstavond een bord rijstepap neer te zetten!

De Nisse van Heleen


Riet heeft geen website, wil je informatie stuur mij een mailtje, dan verwijs ik je door.

Aanvulling 1 januari 2015:
Helaas is Riet gestopt met de cursus.
Isoldes Nissebok is verkrijgbaar bij de Noorse Boekwinkel in Wageningen.


Dit zijn twee leuke boekjes van Astrid Lindgren over TOMTE TUMMETOT en TOMTE EN DE VOS.

37 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verhaal weer. Het is echt een feest als je een blogje hebt geschreven. Morgen plaats ik een berichtje met een vermelding naar jouw blog. Wil je aangeven als je daar problemen mee, als je het anders wilt, of iets dergelijks, of als ik vooraf toestemming moet vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige Nisses/Tomtes zijn dit, ongelofelijk lief en mooi gemaakt! Het boekje van Tomte Tummetot is al jaren favoriet, ik snap dat het een feestje moet zijn om hem zelf van stof te maken... Die gezichtjes en kleertjes zijn echt super... ik wil ook!! Dank je wel voor dit heerlijke logje Willy, hier word ik blij van! Fijn weekend en lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Willy, wat zijn ze geweldig zeg ik ga even bij haar kijken voor een workshop zo mooi. Bedankt maar weer voor je informatie, en je gezellige logje dat is toch heerlijk om zo het weekend te beginnen. Die kleren Super vind ik het allemaal.

  Groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat we nu ook wat de achtergrond van de kabouters weten. Wat zijn ze leuk. Als Meppel dichterbij was, ging ik vast op cursus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig zijn ze Willy,het pakje voor de kabouter wat in de vensterbank ligt ook schitterend.
  Fijn weekend groetjes Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Joepie, gevonden! en direct op mijn lijst gezet. Wat een leuke blog! Er ging een wereld voor mij open met die waslijntjes > enig! En dan die kabouters!!! Ook al zo leuk. Dank zij jou vond ik ook die Spaanse site met het rendierenquiltje. Heel erg leuk, alleen kon ik wel het quiltje vinden, maar jammer genoeg niet het patroon.
  Afijn, ik heb er weer een paar leuke blogs bij. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nisse is Fantastich, het is dat Meppel te ver weg is. want lijkt me vreselijk leuk om een huiskabouter te maken. Het verhaal en de achtergrond is gewoon heerlijk leesvoer.
  krijg er een beetje het PIggelmee gevoel bij. ( die boekjes heb ik trouwens wel) maar ik ga eens op zoek naar het boek van iSoldes

  Dank je wel voor je leuke blogje weer

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, wat zijn die poppen leuk! Wat een mooie kleertjes. Overigens heeft mijn moeder (94) het altijd over het neerzetten van een schotel pap als er buiten nog werk gedaan moet worden... Ik ben opgegroeid met het idee dat ze de kabouters te hulp riep...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk blogje, ik zit het met een glimlach op mijn gezicht te lezen. Ze hebben een erg hoog aaibaarheidsfactor, die nisse/tomte!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk verhaal over de kabouters en hun bescherming van huis en haard.
  Ze zien er prachtig uit met hun lieve gezichtjes en mooie kleertjes.
  Fijn weekend en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh Willy wat een leuke Tomtes zijn er bij jou te gast.... Het bordje pap zet ik al jaren iedere kerstavond klaar, maar het moet wel "Rijstepap" zijn wist je dat???
  Lieve groetjes, Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja daar wil ik ook wel een vensterbankje mee vullen...wat een moppies!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn moeder heeft een beeldje van een Nisse op haar bureautje staan, bracht mijn broer voor haar mee, ik denk niet ze het verhaal kent, dus zal het haar morgen vertellen, leuk dat je het ons vertelde! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat zijn ze mooi deze Nisse. En wat is die van Heleen ook erg mooi geworden, leuk om het verhaal te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi verhaal van de Nisse en Tomte. Natuurlijk had Riet mij er ook al veel van verteld. Ben best trots dat mijn nisse bij jou op het blog mag!Bedankt en fijn weekend Heleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Wieke, is goed hoor
  @Gerda (quiltlodge), fijn dat je me gevonden hebt.
  Ik zal de link aanpassen zodat je meteen bij het patroon komt, als je het opslaat kun je het tot het gewenste formaat vergroten en printen.
  @Anje-Grietje, voor het gemak had ik er maar pap van gemaakt, maar ik wil natuurlijk niet dat de Nissemaaksters ze verkeerde pap voorzetten. Ik zal het snel aanpassen ;)
  @Heleen, ik ben vereerd dat ik jullie Nisser op mijn blog mag laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuk verhaal en leuke figuurtjes. Die van Heleen is prachtig, met die kleertjes erbij, schattig.
  Fijn weekend,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jouw verhalen zijn altijd om van te smullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zelf heb ik een poos zonnekinderen gemaakt dat lijkt wel een beetje hierop,heerlijk die schapewol waarmee het gevuld wordt.Knap zeg dat noorse vestje.Ben zo verliefd op die truien maar ze staan me niet (ben volslank en voel me dan nog voller).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een prachtige Nisse!!! Ik vind de namen Nisse en Tomte ook zo leuk! Mijn vriendin heeft twee katten met deze namen.De boekjes Tomte Tummetot zijn hier ook heel favoriet. zo sfeervol!! Mikkel de vos vind ik ook zo leuk, ook alweer zo'n leuke naam. Leuk Logje Willy!! En ik heb mijn waslijnfoto's gemaild ;) Liefs, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh wat leuk Willy, wat valt er toch veel te doen .
  Geweldig om een bord rijstepap voor Nisse neer te zetten, zo mooi al die tradities.
  Liefs en een fijne zondag.
  Mapi
  Jouw idee over de give away is heel lief .....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Enig die Nisse en Tombe. Altijd leuk de gewoontes van andere landen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Willy, je hebt niets teveel gezegd over de kabouters, wat een schatjes. Leuk weer zo'n nieuw verhaal. Ooit was ik in Noorwegen en toen hebben we wel trollen gezien maar deze kabouters kijken veel vriendelijker!
  Fijne zondag nog.
  Liefs Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat lief en wat een prachtige kleertjes, ook het het verhaal erachter, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een prachtige Nisse en Tomte. Wij hebben net een Tomte meegenomen uit Zweden. Die zit nu gezellig bij ons op de schoorsteenmantel.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Door jou Willy leer ik veel van het land waar in ik woon, leuk hoor.
  Ik heb het hele jaar door mijn tomte in huis zijn, het brengt geluk, en ik vind hem zo leuk, dat ik hem niet in een donker hoekje wil zetten de rest van het jaar.
  Leuk dat je gisteren even belde,
  Liefs Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat leuk om het verhaal achter deze Nisse te lezen.
  Groetjes Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Enig die kabouters, maar de kleertjes die ze dragen zijn werkelijk schitterend!
  Wij hebben buren die vroeger hun kinderen ook bordjes pap lieten buiten zetten voor de kabouters, dat moet voor deze twee zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Alle herinneringen komen weer boven bij het zien van de Tomte boekjes ;) Zulke prachtige illustraties ook. Dat bordje rijstepap zal er wel ingaan lijkt me zo :))

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik had die van Heleen ook gezien. Zo ontzettend leuk. Die snoetjes, net echt. Het lijkt me enig om daar mee bezig te zijn. De tijd .....

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat leuk die kabouters. Ik wou dat ik in de buurt van Meppel woonde, dan deed ik meteen de cursus.
  Tomte Tummetot las ik vroeger ook voor aan mijn kinderen, het gaf zo een veilig gevoel zo'n kabouter die over iedereen waakte en de tekeningen vind ik geweldig.


  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een leuk onderwerp weer .
  Ze zien er ook wel glyuoschattig uit Willy !
  ♥RINI♥

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dit vind ik dan weer wel heel erg leuk! Prachtige uitstraling hebben de kabouters...

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ach,wat een jeugdsentiment..en een prachtige kabouters!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ha! 'k Zal eraan denken met Kerst, rijstepap ...

  Prettig weekend,

  BeantwoordenVerwijderen